Καλλιεργητές και αυτοκινητιστές εκπέμπουν SOS - Του Ηλία Βεζδρεβάνη
Γράφει ο κ. Ηλίας Κ. Βεζδρεβάνης,
Πρώην Βουλευτής
Την 3η Οκτωβρίου, τρέχοντος έτους, στην Εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας και στη θέση «Μονολίθι» συγκρούσθηκαν δύο αυτοκίνητα (ένα φορτηγό και ένα Ι.Χ.) με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του οδηγού του Ι.Χ.
Αιτία του δυστυχήματος ήταν δύο αγριόχοιροι, οι οποίοι ευρέθησαν μπροστά από το διερχόμενο φορτηγό και εθανατώθησαν, αλλά έγιναν αφορμή να αποσυντονίσουν τους δύο οδηγούς και προήλθε το σοβαρό ατύχημα.
Το αναφερθέν ατύχημα είναι ένα από τα πολλά ατυχήματα, που συμβαίνουν στους Αγροτικούς, Επαρχιακούς, Εθνικούς δρόμους, ακόμη και στην «κλειστή» ΕΓΝΑΤΙΑ από την παρουσία των αγριόχοιρων.
Όλοι γνωρίζομε ότι τα τελευταία χρόνια οι αγριόχοιροι έχουν ΥΠΕΡαυξηθεί και κυκλοφορούν ανενόχλητοι μέχρι και τις αυλές των σπιτιών στα χωριά καταστρέφοντας γεωργικές καλλιέργειες λαχανόκηπων, μποστανιών, τριφυλλιών, καλαμποκιών, σιτηρών και ξεριζώνουν και καρποφόρα δέντρα. Ακόμη κυκλοφορούν και πλησίον των Αστικών ιστών των πόλεων με εμφανή τον κίνδυνο της πρόκλησης σοβαρών ατυχμάτων.
Υπολογίζεται ότι από την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι σήμερα ο πληθυσμός των αγριοχοίρων έχει τριπλασιασθεί. Οι καλλιεργητές, με σοβαρό κόστος, χρησιμοποιούν τα λεγόμενα «κανόνια», που πλέον οι αγριόχοιροι δεν τα … «χαμπαριάζουν», καθ΄όσον τα έχουν συνηθίσει. Γνωρίζω μεγάλη αγροτική οικογένεια που ασχολείται με διάφορες αγροτικές καλλιέργειες, που για να προστατεύσουν την αγροτική παραγωγή (καρπούζια, μανταρίνια, ακτινίδια κλπ) προέβη -με σοβαρές δαπάνες- στην τοποθέτηση ηλεκτρικών καλωδίων.
Ο ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ των αγριόχοιρων έγινε πληγή τόσο για τους οδηγούς των αυτοκίνητων, όσον και των καλλιεργητών της Γης.
Οι πολίτες αγανακτούν και ζητούν από την Πολιτεία να λάβει μέτρα.
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΛΑΧΟΣ επισημαίνει: «Ο Εντοπισμός των υβριδίων και η θανάτωση αυτών, μέχρι το τελευταίο, είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα τροχαία ατυχήματα, με ζώα, που διασχίζουν τους δρόμους και τις ζημιές που προκαλούν στις αγροτικές Καλλιέργειες».
…Και προσθέτει ο διαπρεπής Πανεπιστημιακός κ. Χρ.Βλάχος: «Είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία Δασικών Υπηρεσιών, Θηροφυλακής, Κυνηγών και Επιστημόνων, ώστε να οργανωθεί σύστημα Έντονου Κυνηγίου, προτού τα ζώα να έλθουν στην παραγωγική διαδικασία».
Άλλωστε, λόγω της Κλιματικής Αλλαγής οι χειμώνες είναι πλέον ηπιότεροι με αποτέλεσμα οι αγριόχοιροι να γεννούν τρείς φορές ανα δύο χρόνια και με 6-10 υβρίδια ανά γέννηση, που επιβιώνουν από 90% έως και 95%!
Η Δασική Νομοθεσία για την προστασία των αγρίων θηραμάτων προβλέπει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θήρευσης και δεν λαμβάνει υπόψη της την ΣΗΜΕΡΙΝΗ πραγματικότητα με το ΣΗΜΕΡΙΝΟ υπερπληθυσμό των αγροιόχοιρων.
Είναι λογικό και αναγκαίο να επιτραπεί η θήρευση των αγροιόχοιρων όλες τις ημέρες της Εβδομάδας και η πλήρης ελευθέρωση της ΚΑΡΠΩΣΗΣ (προσδιορισμός αριθμού θηραμάτων) ανά ημέρα κυνηγίου.
Ακόμη θα πρέπει να καθοριστεί -προσωρινά- ένα διάστημα που θα ισχύει η ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ των αγριόχοιρων με ένα σοβαρό ποσό αμοιβής και τα κρέατα να διατεθούν στα Κοινωφελή Ιδρύματα για τους τροφίμους αυτών.
Και ας μην μας ενοχλεί η λέξη ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ: Είναι γνωστή τακτική με αρχαίες «ρίζες».
Το Ελληνικό κράτος είχε άλλοτε εφαρμόσει την «ΕΠΙΚΥΡΥΞΗ» για τον υπερπληθυσμό των αλεπούδων, των κορακιών και άλλων επιβλαβών ζώων και πτηνών, και έδινε ανάλογη αμοιβή σ’ όσους παρουσίαζαν αποδείξεις της θανάτωσης αυτών.
Την ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ την χρησιμοποιούσαν και οι Αρχαίοι Ρωμαίοι, ακόμη και για την ανεύρεση των κλεπτών.
Παράδειγμα όπως το «αλίευσα» από Αρχαίο Κείμενο είναι το ακόλουθο: Το 79 μ.Χ. από την έκρηξη του Βεζουβίου κατεστράφη η Ρωμαική πόλη ΠΟΜΠΗΙΑ. Ύστερα από πολλά χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη ευρήκε διάφορα αντικείμενα στην ΠΟΜΠΗΙΑ. Ένα από αυτά ήταν επιγραφή, που έγραφε τα εξής: «Χάθηκε από το μαγαζί μου ένα χάλκινο βάζο.
Όποιος μου το επιστρέψει θα λάβει 65 συστέρπια (χάλκινα Ρωμαικά νομίσματα) και 25 συστέρπια θα δοθούν για πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στον κλέφτη, που επικηρύσω αυτόν»
… Δεν προσπαθούμε να «εξωραίσουμε» την λέξη ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ, αλλά την αναγκαιότητα αυτής επισημαίνουμε και προτείνουμε τη χρησιμοποίηση της το ταχύτερον δυνατόν, ακόμη και από …ΧΘΕΣ!
Ηλίας Κ. Βεζδρεβάνης
Πρώην Βουλευτής
Υ.Γ. Το παρόν σημείωμα – άρθρο εγράφη ύστερα από παρότρυνση, ένθερμη προτροπή πολλών Θεσπρωτών από όλα τα σημεία του Νομού μας
Η.Κ.Β.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου