Βαρύς ο πέλεκυς στην Περιφέρεια Ηπείρου για το «στέγνωμα» του Λούρου! - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Βαρύς ο πέλεκυς στην Περιφέρεια Ηπείρου για το «στέγνωμα» του Λούρου!

Βαρύς ο πέλεκυς στην Περιφέρεια Ηπείρου για το «στέγνωμα» του Λούρου!

Τελικά δεν έφταιξαν οι… εσταβέλες! Ούτε η ανομβρία ήταν αυτή που στέγνωσε τον Λούρο το Νοέμβριο του 2022. Τότε πολλά ειπώθηκαν κι ακόμη περισσότερα ακούστηκαν..

Και τώρα έρχεται η οριστικοποίηση του προστίμου στην Περιφέρεια Ηπείρου για να καταδείξει τι πραγματικά συνέβη.

Είναι η συνέχεια του ελέγχου που έκαναν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και της εισήγησης που είχαν καταθέσει λίγο καιρό μετά την αυτοψία.

Το απολογητικό υπόμνημα που κατατέθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου που ήταν και ο ελεγχόμενος φορέας απορρίφθηκε στο σύνολό του. Εδώ και λίγες ημέρες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και προφανώς ο Περιφερειάρχης έχουν στα χέρια τους την οριστική έκθεση ελέγχου και την πράξη βεβαίωσης παράβασης.

Το πρόστιμο που επιβάλλεται στην Περιφέρεια ανέρχεται στις 181.871 ευρώ. Καθόλου ευκαταφρόνητο το ποσό.


Το επιμερίζονται δύο σημαντικές παραβάσεις. Η πρώτη αφορά στην εκτέλεση έργων χωρίς περιβαλλοντική άδεια. Όπως αναφέρεται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης σε τμήματα της κοίτης του ποταμού Λούρου εκτελέστηκαν χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική άδεια κατά παράβαση όσων προβλέπει η νομοθεσία.

Η δεύτερη αφορά στην πραγματοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης της κοίτης του ποταμού με τρόπο που είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.


Όπως σημειώνεται, τα έργα από τη γέφυρα Ζήτα μέχρι την μεταλλική γέφυρα Κουκλεσίου καθώς και στην περιοχή Μπαλαμπάνη- Καλαμαρά εκτελέστηκαν με τρόπο που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αλλοίωση της φυσικής διατομής της κοίτης του ποταμού στα σημεία που έγιναν οι επεμβάσεις, την προσωρινή διακοπή της ροής των υδάτων σε τμήμα του ποταμού δέκα χιλιομέτρων περίπου με συνεπακόλουθο την πλήρη εξαφάνιση της βιοποικιλότητας και ειδικά την απώλεια της πανίδας και της ιχθυοπανίδας του ποταμού.

Η οριστική έκθεση των Επιθεωρητών δικαιώνει αρχικά τον Δήμο Δωδώνης ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε αναδείξει το θέμα της καταστροφής του Λούρου αποδίδοντας την ευθύνη στα έργα που εκτελούνταν στην κοίτη του ποταμού.

Δικαιώνει και τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση που υπερασπίστηκε δημόσια τις θέσεις αυτές.

Δικαιώνει τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που για μεγάλο διάστημα κράτησαν το θέμα ψηλά στο δημόσιο διάλογο και κυρίως την Λαϊκή Συσπείρωση που είχε κάνει οδοιπορικό στο ποτάμι καταγράφοντάς το σε ένα συγκλονιστικό βίντεο.


ΠΗΓΗ: epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου