Βράβευση της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου»
Στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
H «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», παρουσιάστηκε στο 5Ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λάρισα.
Στο Συνέδριο- κατόπιν επιλογής από Κριτές- παρουσιάστηκαν περί τις 150 επιστημονικές εργασίες με 450 εισηγητές, ενώ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 400 Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι το παρακολούθησαν είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω διαδικτύου.
Την επιστημονική εισήγηση για την Πολιτιστική Διαδρομή με τίτλο: «Ανάδειξη 5 Αρχαίων Θεάτρων τα Ηπείρου και η Πολιτιστική Διαδρομή που τα ενώνει- ένα εμβληματικό έργο της Περιφέρειας Ηπείρου», ανέπτυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, για την οποία μάλιστα έλαβε το βραβείο «Καλύτερων πρακτικών στην ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης».
Ο κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, στην εισήγησή του τόνισε την ανάγκη ολιστικής διαχείρισης και προβολής αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων ως «επώνυμων» προορισμών στην περιοχή, που μπορούν να οδηγήσουν στο «ποιοτικό άλμα από τα τεχνικά έργα, σε έργα ζωής» και να αποτελέσει οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα μνημεία στην Ήπειρο.
Η «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» με πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι ο Φορέας Στρατηγικής, είναι ένα πρόγραμμα καινοτόμο, όχι μόνο σε Ευρωπαϊκή, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο, ολιστικό προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο διαμορφώνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου, συνεκτικού στοιχείου, που είναι τα πέντε αρχαία θέατρα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Γίτανα, Αμβρακία) και οι αρχαιολογικοί τους χώροι.
Η εισήγηση συνοδεύτηκε με παράλληλη παράλληλη προβολή βίντεο με τρία θέματα: την αναστήλωση και των 5 θεάτρων, τη βιωματική πολιτιστική διαδρομή ενός σύγχρονου επισκέπτη σε αυτά αλλά και σε κοντινά αξιοθέατα και τέλος, εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για ξεναγήσεις κλπ που πρόκειται σε λίγο καιρό να εφαρμοστούν.
***
Σημειώνεται ότι το Συνέδριο, το οποίο ήταν τετραήμερης διάρκειας, έχει καθιερωθεί ως ένα επιστημονικό βήμα κατάθεσης γνώσεων, προτάσεων, καλών πρακτικών, ερευνών, διαδικασιών, προτύπων και απόψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελλαδικού χώρου. Επίσης βοηθά στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, αναδεικνύοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό σε όλο τον κόσμο και προκαλώντας αυξημένο ενδιαφέρον για τον Πολιτιστικό Τουρισμό και όχι μόνο.
Φορείς διοργάνωσής ήταν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ». Τελούσε δε υπό την «Αιγίδα» πολλών Πολιτειακών και Εκκλησιαστικών θεσμών και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών, ήτοι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείου Τουρισμού, το Υπουργείου Εξωτερικών/Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, τον Ελληνικό Οργανισμού Τουρισμού, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, το Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, UNESCO, ICOMOS, ICOM, της Κυπριακής Βιβλιοθήκης κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου