23 Φεβρουαρίου 1913: Η Ηγουμενίτσα απελευθερώνεται από την Οθωμανική κυριαρχία - Της Μαρίνας Κοσιώρη - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

23 Φεβρουαρίου 1913: Η Ηγουμενίτσα απελευθερώνεται από την Οθωμανική κυριαρχία - Της Μαρίνας Κοσιώρη

23 Φεβρουαρίου 1913: Η Ηγουμενίτσα απελευθερώνεται από την Οθωμανική κυριαρχία - Της Μαρίνας Κοσιώρη

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης της περιοχής από τον οθωμανικό ζυγό ο Δήμος Ηγουμενίτσας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας Εντεταλμένης Συμβούλου για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, κας. Μαρίνας Κοσιώρη:

«Το Φεβρουάριο του 1913, μια σημαντική σελίδα ιστορίας άνοιξε για την Ήπειρο. Ήταν η στιγμή που απελευθερώθηκε, μετά από περίπου πέντε αιώνες βαριάς Oθωμανικής κυριαρχίας. Την περίοδο αυτή απελευθερώθηκε φυσικά και η περιοχή της Ηγουμενίτσας και έκτοτε αρχίζει ουσιαστικά η σύγχρονη ιστορία της.

Η ιστορία της Ηγουμενίτσας βέβαια ξεκινά πολλούς αιώνες πριν, με σημαντικά γεγονότα να πλαισιώνουν το δρόμο της. Κατά την περίοδο της απελευθέρωσής της, προσπαθούσε να βαδίσει τα πρώτα της βήματα σαν οργανωμένη κοινωνία. Στις αρχές του 20ου αιώνα έγιναν οι πρώτες προσπάθειες διαμόρφωσης μιας πόλης - λιμανιού με το όνομα Ρεσαντγιέ, προς τιμή του τότε Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Ρεσάτ. Οι προσπάθειες αυτές είχαν κινητήριο νου τον Χαμίτ Μπέη, Οθωμανό αξιωματούχο από το Γκραικοχώρι (σημερινό Γραικοχώρι).

Όμως η εξέλιξη αυτή διεκόπη το Φεβρουάριο του 1913, όταν η Ήπειρος απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό. Τα Γιάννενα απελευθερώθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου. Στις 23 Φεβρουαρίου απελευθερώθηκε η Παραμυθιά και στις 26 του ίδιου μήνα οι Φιλιάτες. Στο διάστημα μεταξύ 24 και 26 Φλεβάρη απελευθερώθηκε όλη η περιοχή που σήμερα αποτελεί το Δήμο Ηγουμενίτσας. Το πλέον σημαντικό κέντρο της εποχής εκείνης ήταν το Μαργαρίτι.

Η Ηγουμενίτσα τα πρώτα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της υπήρχε σαν ένα μικρό επίνειο του οικισμού της Γράβας, όπου άραζαν βάρκες και μικρά καΐκια. Στο σημείο αυτό λειτουργούσε υποτυπωδώς ένα τελωνείο ακριβώς κάτω από το Διοικητήριο και υπήρχε και ένα μικρό καφενεδάκι, για να εξυπηρετεί τους διερχόμενους προς Μαργαρίτι και τα γύρω χωριά.

Οι δρόμοι μέσα στην πόλη αποκαλύπτουν στα βήματά μας την ιστορία του λαού που πάλεψε για την αυτονομία και την αξιοπρέπειά του. Συνεπώς, ορθότατα ένας από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της πόλης ονομάζεται οδός «23η Φεβρουαρίου», ως ένδειξη εκτίμησης και μνήμης της ιστορίας του τόπου.

Είναι απολύτως σημαντικό να γνωρίζουμε τις ιστορικές ημέρες και γεγονότα, καθώς αποτελούν το θεμέλιο της σύγχρονης κοινωνίας και κουλτούρας μας. Η κατανόηση του παρελθόντος μας βοηθάει να αντιληφθούμε το παρόν και να διαμορφώσουμε το μέλλον μας με σοφία και προοπτική. Οι ιστορικές ημέρες μας υπενθυμίζουν τις θυσίες και τις νίκες που έχουν σχηματίσει τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα. Μας εμπνέουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος με αποφασιστικότητα και αίσθηση υπευθυνότητας.

Επιπλέον, η γνώση του ιστορικού μας πλούτου ενισχύει το αίσθημα ταυτότητας και συνοχής στην κοινωνία μας. Συνεπώς, η αξία της γνώσης αυτών των ημερών είναι ανεκτίμητη, καθώς αποτυπώνει τον κόσμο γύρω μας πιο ξεκάθαρα, μέσω μιας ευρείας και εμπεριστατωμένης εικόνας του παρελθόντος.

Χρόνια πολλά σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Ηγουμενίτσας. Η ημέρα αυτή από σήμερα ορίζεται ως ημέρα μνήμης των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της περιοχής μας από τον οθωμανικό ζυγό, στην ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό Κράτος και στην απαρχή της σύγχρονης περιόδου της ιστορίας της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου