"Φραγμός" στα αιολικά Λάκκας Σουλίου και Φιλιατών από την Επιτροπή Περιβάλλοντος - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

"Φραγμός" στα αιολικά Λάκκας Σουλίου και Φιλιατών από την Επιτροπή Περιβάλλοντος

"Φραγμός" στα αιολικά Λάκκας Σουλίου και Φιλιατών από την Επιτροπή Περιβάλλοντος

«Φραγμό» σε τρία μεγάλα αιολικά πάρκα, δύο στα Θεσπρωτικά και τα Όρη του Σουλίου και ένα στους Φιλιάτες επιχειρεί να βάλει η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα αιολικά αυτά, από τα μεγαλύτερα που σχεδιάζονται στη χώρα έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων ενώ στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου έγινε συζήτηση όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή τους.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ως αρμόδια, γνωμοδότησε αρνητικά και με την γνωμοδότηση αυτή όπως και άλλες από τους εμπλεκόμενους φορείς, θα κληθεί να λάβει τις οριστικές αποφάσεις η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης αναφέρθηκε στην αρνητική θέση που εξέφρασε στην τελευταία του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για τα έργα στην ευρύτερη περιοχή Σουλίου, υπογραμμίζοντας: «Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως «συνοδό» ένα έγγραφο το οποίο έχουν υποβάλλει περιβαλλοντικές οργανώσεις, το οποίο αφορά επιπλέον λόγους απόρριψης της υπό διαβούλευση Μ.Π.Ε.. Θεωρώ ότι η υπηρεσιακή εισήγηση θα πρέπει συμπληρωθεί με τους επιπλέον όρους, τους οποίους έχουμε από το υπόμνημα των πολιτών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε τις κυριότερες παρατηρήσεις της αρνητικής εισήγησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως δεν υπάρχουν ανεμολογικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν το υψηλό δυναμικό της εν λόγω περιοχής, δεν συνίσταται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στις κορυφογραμμές των ορεινών όγκων της Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας που γειτνιάζουν με ζώνες τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, στις περιοχές αυτές υπάρχει έντονη οικοτουριστική ανάπτυξης από ορειβατικούς, περιπατητικούς, φυσιολατρικούς συλλόγους και τα συνοδά έργα θα είναι σε τέτοια έκταση που θα περιορίζουν αυτές τις δραστηριότητες, ενώ από τη μελέτη προκύπτει ότι κατά τους θερινούς μήνες είναι πιθανό να μην λειτουργεί καν αυτός ο σταθμός, οπότε δεν θα έχει μεγάλο αποτύπωμα.

Τα έργα για τα οποία η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά είναι τα εξής:

- «Α.Σ.Π.Η.Ε. ‘ΟΡΗ ΣΟΥΛΙΟΥ’ – ‘ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΟΡΗ’ (ΠΕΛΕΚΗΤΟΝ) – ‘ΚΑΚΟΥΡΙ’, ισχύος 117,6 MW & των συνοδών υποστηρικτικών του έργων, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου, Δήμου Δωδώνης ,Π.Ε. Ιωαννίνων – Δ.Ε. Σουλίου, Δήμου Σουλίου, Π.Ε. Θεσπρωτίας – Δ.Ε. Φιλοθέης, Βλαχερνών, Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας – Δ.Ε. Φιλιππιάδας, Κρανέας, Θεσπρωτικού, Δήμου Ζηρού και Δ.Ε. Λούρου, Δήμου Πρέβεζας,Π.Ε. Πρέβεζας».

- «Α.Σ.Π.Η.Ε. ‘ΚΑΜΠΟΣ’ – ‘ΑΓΚΑΘΙΕΣ’ – ‘ΚΛΕΦΤΟΓΟΥΡΟΣ’ – ‘ΚΟΡΥΦΗ ΜΠΟΓΔΑΝΗ’ –‘ΜΥΤΕΡΑ’ – ‘ΖΑΡΚΟΡΡΑΧΗ’ – ‘ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ’ – ‘ΑΛΟΓΟΜΑΝΔΡΑ’ – ‘ΤΣΟΥΚΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙ’– ‘ΣΠΗΛΙΑ’, ισχύος 132 MW & των συνοδών υποστηρικτικών του έργων, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου, Σελλών & Αγίου Δημητρίου, Δήμου Δωδώνης,Π.Ε. Ιωαννίνων και Δ.Ε. Φιλιππιάδας & Θεσπρωτικού, Δήμου Ζηρού Π.Ε. Πρέβεζας».

- «Κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με διακριτική ονομασία «ΠΛΑΙΣΙΟ», ισχύος 58,5 MW, στη θέση «ΠΟΥΛΙΑΚΟΤΣΙΟΝ-ΦΑΡΜΑΚΟΒΟΥΝΙ» και των συνοδών του έργων στις Δ.Ε. Φιλιατών και Σαγιάδας, του Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας».

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου