Τα όμορφα Σύβοτα, "όμορφα" χάνουν τα δάση τους...
Η φωτογραφία αποτυπώνει το ίδιο ακριβώς σημείο στα πανέμορφα Σύβοτα με διαφορά τριών ετών.
Στην πρώτη, ένα πυκνόφυτο δάσος, κυρίως από βελανιδιές στολίζει την περιοχή.
Στη δεύτερη, πριν από λίγες μέρες, τμήμα του δάσους έχει ήδη εξαφανιστεί.
Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι άγνωστα άτομα προχωρούν σε αποψίλωση της περιοχής η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως δημόσια και δασική, χωρίς κανέναν λόγο και χωρίς καμία έγκριση.
Οι ίδιοι απευθύνθηκαν και στο παρελθόν στη Δασική Υπηρεσία Θεσπρωτίας χωρίς να υπάρξει ωστόσο κανένα ενδιαφέρον.
Τις τελευταίες ημέρες οι άγνωστοι έχουν επανέλθει δριμύτεροι κόβοντας δέντρα πολλών ετών.
Κάτοικοι των Συβότων επικοινώνησαν και πάλι με τις δασικές υπηρεσίες. Αυτή την φορά τους ζήτησαν έγγραφη και επώνυμη καταγγελία. Η καταγγελία έχει γίνει εγγράφως και επωνύμως. Με τη διαφορά ότι τα πριόνια εξακολουθούν να αφανίζουν δέντρα.
Το Epiruspost έγινε αποδέκτης των έντονων διαμαρτυριών κατοίκων των Συβότων για την κατάσταση αυτή.
Επικοινώνησε με τη Δασική Υπηρεσία της Θεσπρωτίας και η απάντηση που έλαβε είναι αφοπλιστική!!! «Η υπηρεσία δεν έχει κανέναν λόγο να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο στα μέσα ενημέρωσης»… Στην επίμονη ερώτηση αν έχει γίνει αυτοψία στην περιοχή μετά τις έγγραφες καταγγελίες η απάντηση ήταν πως η υπηρεσία θα απαντήσει μόνο σε όσους έκαναν την καταγγελία.
Στην επισήμανση που έγινε από το Epiruspost ότι δεν πρόκειται για κάποια ιδιωτική υπόθεση αλλά για μία καταγγελία που αφορά σε αποψίλωση δημόσιας και δασικής έκτασης η απάντηση ήταν πως πρέπει να κάνουμε εμείς καταγγελία για να μας… απαντηθεί!!!
Είναι άγνωστο λοιπόν αν η δασική υπηρεσία ερεύνησε τις καταγγελίες των κατοίκων όμως είναι σίγουρο πως το δάσος με τις βελανιδιές σιγά σιγά εξαφανίζεται…
Η προιστορία…
Τα Σύβοτα βέβαια και οι δημόσιες υπηρεσίες της Θεσπρωτίας έχουν και μία θλιβερή προιοστορία..
Το 2011 και μετά από δημοσιεύματα του Epiruspost για παρόμοιες υποθέσεις είχαν παρέμβει οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.. Εκ των υστέρων βέβαια.. Είχε προκύψει ωστόσο ότι με αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας, δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται είτε ως χορτολιβαδικές, είτε ότι εμπίπτουν στην αγροτική νομοθεσία και στη συνέχεια οικοδομούνταν βάσει αυτών των πράξεων χαρακτηρισμού.
Φαίνεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται…
ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου