Θεσπρωτία: "Πήξαμε" στην αφρικανική σκόνη - Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Θεσπρωτία: "Πήξαμε" στην αφρικανική σκόνη - Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Θεσπρωτία: "Πήξαμε" στην αφρικανική σκόνη - Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Αυξημένες είναι τις τελευταίες ημέρες οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα των νότιων και δυτικών περιοχών της χώρας, του Ιονίου και της Ηπείρου...

Χαρακτηριστική εικόνα τις τελευταίες ημέρες και στη Θεσπρωτία, με τα αυτοκίνητα και τους κοινόχρησους χώρους, καλυμμένους από την αφρικανική σκόνη..

Άρρωστος καιρός...

"Άρρωστος καιρός", αναφέρουν οι περισσότεροι, δεδομένου ότι συνδυάζονται αυξημένες θερμοκρασίες που φθάνουν μέχρι και τους 30 βαθμούς κελσίου, με νεφώσεις και περιοδικές βροχοπτώσεις οι οποίες βρέχουν αφρικανική σκόνη...

Την μετέφεραν προς την περιοχή οι νοτιάδες που έπνευσαν στο Ιόνιο.

Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει βαρέα μέταλλα και στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. 

Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης που φτάνουν στην Ελλάδα είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα βαρύτερα καθιζάνουν στη διαδρομή. 

Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός σωματιδίου τόσο ευκολότερα συνδέεται με άλλα βλαβερά μόρια που προέρχονται από τους ρύπους των αυτοκινήτων σε μια πόλη, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο βλαβερά. 

Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το μόριο ενός αιωρούμενου σωματιδίου (πχ<10μm) τόσο ευκολότερα εισέρχεται μέσα στον πνεύμονα και επομένως τόσο περισσότερο ερεθιστικό και βλαβερό είναι.

Τι μπορεί να προκαλέσει η Αφρικανική σκόνη;

Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς. Για παράδειγμα όσοι πάσχουν από άσθμα (παιδιά ή ενήλικες) ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια συχνά χειροτερεύουν τις μέρες αυτές καθώς η σκόνη είναι ιδιαίτερα ερεθιστική τους πνεύμονες. 

Πιο ευαίσθητοι είναι οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς που πάσχουν και από άλλα νοσήματα (π.χ. καρδιολογικά) και όσοι δεν λαμβάνουν σωστά τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις ημέρες που υπάρχει Αφρικανική σκόνη αυξάνονται τα κρούσματα θανάτων και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όμοια οι επισκέψεις στους ιατρούς. 

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος;

Δύσπνοια, βήχας, βάρος ή πόνος στο στήθος, συριγμός, που δεν περνάνε με την αγωγή «ανακούφισης» που έχει δοθεί σε κάθε ασθενή ανάλογα με το νόσημα του.

Για τους ασθενείς, θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε άσκοπη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους και οπωσδήποτε την άσκηση τις μέρες αυτές όσοι:

-πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα και κυρίως από άσθμα και ΧΑΠ
-οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα
-οι ηλικιωμένοι
-Να λαμβάνουν κανονικά την φαρμακευτική τους αγωγή (όσοι πάσχουν από καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα)

Να ενημερώσουν αμέσως τον πνευμονολόγο ή τον καρδιολόγο τους εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα, βάρος ή πόνο στο στήθος, συριγμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου