Τουρισμός: Προοπτικές και προκλήσεις για το αύριο - Της Μάγδας Τάτση
Ο τουρισμός για να είναι βιώσιμος πρέπει να είναι ταυτόχρονα οικονομικά βιώσιμος για όλους τους συμμετέχοντες στην τουριστική δραστηριότητα, κοινωνικά επωφελής και να μην επιβαρύνει το περιβάλλον και όπου είναι δυνατόν να συμβάλλει στη βελτίωσή του.
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες από διεθνείς οίκους, το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ένα από τα πλέον ελκυστικά παγκοσμίως και μάλιστα βελτίωσε τη θέση του κατά την περίοδο της πανδημίας. Η διατήρηση και βελτίωση αυτής της θέσης μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα προϊόν που θα είναι περισσότερο σύνθετο, οργανωμένο και επιμελημένο.
Η επίτευξη αυτού του στόχου επιβάλλει τη βελτίωση υποδομών που δεν είναι αμιγώς τουριστικές: ενέργεια και ύδρευση, διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση και καθαριότητα, υποδομές υγείας, οδική ασφάλεια και σήμανση αλλά και υλοποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, καθώς και προώθηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε δεκάδες τουριστικούς Δήμους της χώρας που υφίστανται πιέσεις από την τουριστική ανάπτυξη. Η υλοποίηση των σχετικών δράσεων θα ωφελήσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών και ταυτόχρονα θα βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του τουρισμού.
Οι ανάγκες και δράσεις για την ανάπτυξη και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή. Για το λόγο αυτόν απαιτείται ευελιξία και αποφυγή γραφειοκρατικών εμποδίων, σε τοπικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να δοθούν επ' αυτού διευρυμένες αρμοδιότητες σε επίπεδο Περιφερειών, ενώ το κεντρικό κράτος θα διατηρεί το προνόμιο και την ευθύνη των κατευθύνσεων και των ελέγχων, χωρίς να καθυστερεί ή ακυρώνει τις (σύννομες) τοπικές πρωτοβουλίες.
Οι κυβερνητικές αρχές, οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και οι επιχειρήσεις απαιτείται να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους και να συνεργάζονται ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες βιώσιμες εμπειρίες στους ταξιδιώτες, να προστατεύουν το μέλλον των προορισμών και φυσικά να σέβονται ένα πιο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο.
Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθαρές τεχνολογίες, βιώσιμες πρακτικές, ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων, προστασία του περιβάλλοντος, ανάπτυξη εναλλακτικών προορισμών, διαχείριση ροών συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες όλων των εμπλεκομένων.
Όσον αφορά στις υποδομές στόχος μας είναι η αναβάθμιση ή κατασκευή νέων λιμενικών υποδομών και βελτίωση της διασυνδεσιμότητάς τους με οδικούς / σιδηροδρομικούς άξονες και αερολιμένες καθώς και η αναβάθμιση του διαπεριφερειακού και ενδοπεριφερειακού οδικού δικτύου και των μεθοριακών σταθμών.
Σημαντική για εμάς επίσης η ενίσχυση του προφίλ επιπέδου φιλικότητας των προορισμών για άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα καθώς και η βελτίωση βασικών υποδομών των προορισμών (υγεία, ενέργεια, υδροδότηση, αποκομιδή αστικών απορριμμάτων, πολιτική προστασία).
Απαραίτητη είναι η εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού αναφορικά με την τουριστική προβολή των Περιφερειών και η δημιουργία ενιαίων διαδικτυακών τουριστικών πυλών για τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην προστασία του περιβάλλοντος εστιάζοντας στη βελτίωση του ενεργειακού προφίλ της Ελλάδας και την προώθηση δράσεων αξιοποίησης των ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενεργειακών και υδάτινων πόρων.
Η διατήρηση, προστασία, προώθηση και ανάπτυξη της φυσικής & πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί για εμάς προτεραιότητα.
Η προώθηση και ανάδειξη πολιτιστικού, ιστορικού και θρησκευτικού αποθέματος καθώς και η διασύνδεση του πολιτισμού με τα υπόλοιπα κύρια και συμπληρωματικά τουριστικά προϊόντα, σύνδεση πολιτιστικών διαδρομών με γαστρονομικές/γευσιγνωστικές εμπειρίες, δημιουργία ολοκληρωμένων, οργανωμένων και υψηλού επιπέδου δικτύου θεματικών διαδρομών ιστορικού και θρησκευτικού περιεχομένου είναι απαραίτητες για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η τουριστική ανάπτυξη της Θεσπρωτίας είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί με έναν τρόπο ολιστικό και με αγαστή συνεργασία όλων των κρατικών φορέων καθώς και με τον ιδιωτικό τομέα.
Ο νομός μας διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς, ιστορικούς και περιβαλλοντικούς χώρους καθώς επίσης και μεγάλη λαογραφική παράδοση.
Χώροι όπως η αρχαία Φανωτή στον Γεροπλάτανο του Παραποτάμου, το Δυμόκαστρο στην Πέρδικα, τα κάστρα Ηγουμενίτσας, Μαργαριτίου και Πολυνερίου, περιοχές Natura όπως η λίμνη Καλοδικίου και οι εκβολές του Καλαμά καθώς και παραδοσιακοί οικισμοί και οικίες στο Μαργαρίτι και την Πέρδικα μπορούν να αναδειχθούν και να γίνουν προορισμός επισκεψιμότητας.
Στόχος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και του χρόνου διαμονής των επισκεπτών καθώς και η σύνδεσή του με την τοπική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Αυτό θα έχει ως αποτέλασμα την αύξηση της απασχόλησης του πληθυσμού καθώς και την αύξηση του εισοδήματος.
Επίσης βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις αποτελούν για εμάς:
- Η στοχευμένη προώθηση, προβολή και ανάδειξη του yachting από την ανάπτυξη λειτουργικού δικτύου μαρινών, με σύγχρονες υποδομές,η αναβάθμιση,ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των συνεδριακών χώρων,
- Η βελτίωση του επαρχιακού δικτύου για πρόσβαση σε πόλους Αγροτουρισμού καθώς και η ανάπτυξη εθνικού δικτύου ορειβατικών, περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών με αναβάθμιση, καθαρισμό και ανακατασκευή υφιστάμενων και κατασκευή νέων μονοπατιών,
- Η δημιουργία / αναβάθμιση υποδομών ναυταθλητικών δραστηριοτήτων σε λίμνες, ποτάμια και παραθαλάσσιους προορισμούς,
- Δημιουργία δικτύων διαδρομών σε υφιστάμενες δασικές οδούς και ορειβατικά μονοπάτια, ιδιαίτερα σε ορεινά συγκροτήματα και πλησίον ορεινών οικισμών καθώς και τέλος
- Η ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών προώθησης τοπικής γαστρονομίας και προϊόντων (γαστρονομικά μουσεία, υποδομές οινο-τουρισμού σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, επισκέψιμοι χώροι παραδοσιακής αγροτο-διατροφικής παραγωγής, κλπ.).
ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ!
Τάτση Μαγδαληνή(Μάγδα)
Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου