Ομιλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Κάτση, στο "ΜESSINIA FORUM" (+ΒΙΝΤΕΟ) - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Ομιλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Κάτση, στο "ΜESSINIA FORUM" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ομιλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Κάτση, στο "ΜESSINIA FORUM" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ως προσκεκλημένος στο συνέδριο ΜESSINIA FORUM 2023 που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) παραβρέθηκε και μίλησε ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης.

Ο Μάριος Κάτσης ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά στα γεγονότα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, ευχόμενος συλλυπητήρια και κουράγιο στους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών και τονίζοντας την απαίτηση του κόσμου για: «δικαιοσύνη, απόδοση ευθυνών και να γίνουν τα πάντα ώστε να μην επαναληφθεί κανένα δυστύχημα που η Πολιτεία θα μπορούσε να είχε αποτρέψει.»

Στη συνέχεια, τοποθετούμενος επί του θέματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και προοπτικές ανάπτυξης» για το οποίο προσκλήθηκε να μιλήσει, σημείωσε ότι ένα σημαντικό εργαλείο του οποίου η χρήση, είναι αυτή που θα καθορίσει αν θα έχει θετικό ή αρνητικό περιεχόμενο. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στα χέρια μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, μπορεί να είναι εργαλείο για την επιτάχυνση της διάλυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της περαιτέρω συγκέντρωσης της αγοράς λίγων και ισχυρών και συνήθως ξένων, ενώ από την άλλη, στα χέρια μιας προοδευτικής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο, μπορεί να είναι ο επιταχυντής της ανάπτυξης νέων δυνατοτήτων και της παραγωγής νέων αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και σε ανταγωνιστική τιμή», υποστήριξε.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι είναι λογικό στη δύσκολη σημερινή συγκυρία οι ΜμΕ να έχουν ως κύριο μέλημα το πώς θα τα βγάλουν πέρα. Μειωμένες πωλήσεις λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πελατών, ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας και ένα ιδιωτικό χρέος που έχει εκτοξευτεί, τη στιγμή που ο πτωχευτικός νόμος έχει απελευθερώσει πλήρως πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων αφού οι επιχειρήσεις δε μπορούν να ανταπεξέλθουν και έτσι να μειώνεται περεταίρω η κατανάλωση, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί σε ύφεση και λουκέτα. Σε συνδυασμό με τα ανεξέλεγκτα φαινόμενα αισχροκέρδειας, την κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, αλλά όχι καταθέσεων, τις τράπεζες να δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο, αποκλείοντας τη συντριπτική πλειονότητα των ΜμΕ.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε στους βασικούς προγραμματικούς άξονες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μια δίκαιη και ισχυρή οικονομία.

Συνεχίζοντας, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε: «Μπροστά μας έχουμε μια σημαντική ευκαιρία: Οι πόροι του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται στο 20% του συνολικού ποσού ενώ υπάρχει και το νέο τομεακό Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027 ύψους 913 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για κονδύλια ισάξια 5 ΕΣΠΑ σε ένα. Αυτό που παραμένει ζητούμενο, είναι να μην χαθεί η ευκαιρία, με γρήγορη απορρόφηση των πόρων με διαφάνεια και δικαιοσύνη. Και φυσικά, αν θέλουμε να μιλάμε για μια δίκαιη μετάβαση πρέπει να μιλάμε για συμπερίληψη. Συμπερίληψη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν ξεχαστεί εντελώς από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και συμπερίληψη ομάδων πληθυσμού που δεν έχουν επαρκείς ψηφιακής δεξιότητες για να ακολουθήσουν τη νέα εποχή. Ψηφιακή μετάβαση με δικαιοσύνη σημαίνει να μη μείνει κανείς πίσω.»

Τόνισε, ωστόσο, τη διαφωνία του με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας: «Τα πρώτα 455 εκατ. από τα 12,8 δισ. των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης πάνε σε μόλις 13 επιχειρηματικούς ομίλους. […] Γι’ αυτό εμείς μιλάμε ξεκάθαρα για αναθεώρηση και ανακατεύθυνση πόρων του, γιατί αυτό που συμβαίνει δε συνιστά στήριξη, αλλά στρέβλωση, που οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στην αγορά.»

Επισήμανε, ακόμα, ότι η βελτίωση των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζόμενων σε ζητήματα όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, το ψηφιακό marketing αλλά και η βιωσιμότητα (sustainability) είναι απαραίτητη για τον «μετασχηματισμό» του κλάδου των ΜμΕ, για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν και τις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες.

Ο Μάριος Κάτσης υποστήριξε, εξάλλου, ότι το μέλλον είναι οι συνέργειες. «Ειδικά για τις ΜμΕ θεωρούμε ότι το μοντέλο με τις επιδοτήσεις voucher για να αγοράσουν νέες ταμειακές μηχανές τα καταστήματα ή να κάνουν το δικό τους ψηφιακό κατάστημα, είναι μη αποδοτικό στην πράξη καθώς δημιουργείται κατακερματισμός και απουσία ενιαίας αγοράς, καθώς και σύγχυση στον καταναλωτή. 

Εμείς έχουμε στο πρόγραμμά μας ενιαίες ψηφιακές πλατφόρμες στα κατά τόπους επιμελητήρια όπου κεντρικά θα μπορεί οποιοσδήποτε που επισκέπτεται, ή είναι στον νομό, μέσα από μια πλατφόρμα και μια εφαρμογή να δει τι επιλογές έχει η περιοχή. Ένα eshop για όλες τις επιχειρήσεις του νομού, μια πλατφόρμα για τα μαγαζιά εστίασης, κρατήσεις, παραγγελίες, πληροφορίες καταστήματος, μια εφαρμογή για τις κρατήσεις και τις προκρατήσεις στα ξενοδοχεία. Και όλα αυτά σε μια πλατφόρμα υπό το επιμελητήριο», είπε.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για εμάς οι συνέργειες και όχι οι συγχνεύσεις, ο συναγωνισμός και όχι ο άσκοπος ανταγωνισμός βελτιώνουν τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες», τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των θεσμικών φορέων, όπως επιμελητήρια, ΟΤΑ και επιχειρηματικών συλλόγων, οι οποίοι οφείλουν να δείξουν κουλτούρα συνεργασίας και συναντίληψης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε τη σημασία και αναγκαιότητα της αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζόμενων του κλάδου των ΜμΕ, με ουσιαστικά προγράμματα κατάρτισης σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας, αξιόπιστα και όχι αρπαχτές τύπου σκοιλ ελικίκου στα κατά τόπους ΚΕΚ, καθώς και ότι: «δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό αν δεν έχουμε δίκτυα νέας γενιάς και υποδομές σε όλη την επικράτεια. Αυτό σημαίνει γρήγορο ίντερνετ και σε φθηνές τιμές στο κάθε απομακρυσμένο χωριό με ευθύνη της πολιτείας που θα έρθει να καλύψει με δημόσιες επενδύσεις τις περιοχές όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία αδυνατεί. Υπάρχει και σχετικό έργο ύψους 870εκ € το UFBB το οποίο έχει δημοπρατηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα το τελειώσει η επόμενη.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου