Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η ομαδική έκθεση τεχνών από το Σύλλογο Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Θεσπρωτίας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο "ΠΑΝΘΕΟΝ", η 4η ομαδική έκθεση τεχνών και δημιουργικών κατασκευών, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Θεσπρωτίας από τις 26 έως και 31/7/2022, και στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. του Νομού Θεσπρωτίας, καθώς και άλλοι εργαζόμενοι, αλλά και νέοι και παιδιά.
Οι επισκέπτες εξέφρασαν τη μέγιστη ικανοποίησή τους, τόσο για τα εκθέματα, όσο για την πρωτοβουλία του Συλλόγου.
Να επισημανθεί ότι ο Σύλλογος τήρησε όλα τα προληπτικά μέτρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού (Covid-19).
Την έναρξη της έκθεσης έκανε η Γ. Γ. του Συλλόγου, Σοφία Σεγγούνη, η οποία τόνισε ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Θεσπρωτίας, παράλληλα με την ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων, τη διεκδίκηση των αιτημάτων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους, αλλά και τη συμμετοχή του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις συμπορευόμενος με το εργατικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, ενάντια στην αντεργατική –αντιλαϊκή πολιτική, διοργανώνει και εκδηλώσεις με γνώμονα την ανάδειξη του πολιτισμού και ειδικότερα της ασχολίας εργαζομένων, αλλά και νέων της περιοχής μας, με τις τέχνες και τις δημιουργικές κατασκευές.
Στη συνέχεια ο Ανδρέας Κωστούλας, μέλος του Συλλόγου, έκανε μια σύντομη τοποθέτηση ο οποίος αναφερόμενος στο ερώτημα "Τι είναι, λοιπόν, τέχνη (και γενικότερα ο πολιτισμός) και ποιος ο ρόλος της;" τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
… «η τέχνη είναι μια μορφή κοινωνικής συνείδησης, μια ιδιαίτερη μορφή υποκειμενικής αντανάκλασης της πραγματικότητας από τον καλλιτέχνη και τον άνθρωπο γενικότερα. Αν, όμως, ψάξουμε βαθύτερα θα ανακαλύψουμε ότι πριν απ' αυτό και πριν από κάθε τι άλλο, η τέχνη είναι μια μορφή εργασίας. Ένας ξεχωριστός δηλαδή τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος προσπαθεί να αφομοιώσει την πραγματικότητα, φυσική και κοινωνική, για να μπορέσει να την ελέγξει, να κυριαρχήσει σ' αυτήν, δίπλα στους άλλους δύο τρόπους εργασίας, την πρακτική - τεχνική και την επιστημονική….αληθινή, μεγάλη, πρωτοπόρα τέχνη είναι αυτή που καλλιεργεί στον άνθρωπο τη βαθύτερη συνείδηση της ανθρωπιάς του, της δύναμής του να υποτάξει τη φύση και την κοινωνία στις ανάγκες του, η τέχνη που δημιουργεί τον άνθρωπο - δημιουργό….Τον καπιταλιστή η δύναμη που τον κινεί είναι η δίψα του για το κέρδος. Τον εργάτη, το λαϊκό άνθρωπο η δύναμη που μπορεί να τον κινήσει είναι η ανάγκη του να απαλλαχθεί από την εκμετάλλευση, η δίψα του για δίκιο και ευτυχία. Και για να αποκτήσει αυτήν τη δύναμη χρειάζεται να συνειδητοποιήσει τόσο τις πραγματικές αιτίες για τα δεινά του, όσο και τις δυνατότητές του να τις ανατρέψει, χρειάζεται και γνώση αλλά και συναίσθημα και βούληση, χρειάζεται πάθος. Στο ερώτημα, λοιπόν, ποιος είναι ο σύγχρονος ρόλος των καλλιτεχνών δημιουργών, η απάντηση είναι να γίνουν καλλιτεχνικοί κήρυκες της ιστορικά χρήσιμης αλήθειας, της αλήθειας που βοηθά τους «κάτω», τους ανθρώπους του λαού να καταλάβουν πώς πρέπει να συμπεριφερθούν για να εξανθρωπίσουν τη ζωή, να αποτελέσουν ένα είδος συνδιοργανωτών της δράσης των καταπιεσμένων. Και κλείνοντας ανέφερε ότι ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έλεγε σχετικά για την τέχνη: «Η τέχνη μπορεί να πάρει θέση στο πλευρό των πολλών και να αποθέσει τη μοίρα τους στα ίδια τους τα χέρια».
Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε τους επισκέπτες, αλλά και τους συναδέλφους και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες δημιουργούς των εκθεμάτων και συγκεκριμένα τους:
1. Ιωσηφίδου Λαμπρινή (Κέντημα)
2. Κοκκίνη Ρούλα (ζωγραφική-αξεσουάρ)
3. Κωνσταντίνου Σοφία (πήλινο κόσμημα)
4. Κωστούλα Ανδρέα (ζωγραφική)
5. Κωστούλα Κατερίνα (κόσμημα-αξεσουάρ)
6. Κωστούλα Πέτρο (ζωγραφική)
7. Κώτση Κατερίνα (ζωγραφική)
8. Μακαντάνη Έλενα (κέντημα-αγιογραφία)
9. Πάρρη Μιμόζα (μακραμέ)
10. Ρίζο Δημήτρη (φωτογραφία)
11. Σεγγούνη Σοφία (κέντημα)
12. Σουλιώτη Μηλίτσα (κόσμημα)
13. Τζώρτζη Άννα (ζωγραφική)
14. Τσιώτη Ελένη (κόσμημα)
15. Χαρίση Ευγενία (ζωγραφική)
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου