Από την Κέρκυρα στη Νέα Σελεύκεια...
"Από το φρούριο τους πήραν άρον - άρον, επειδή είχανε ψείρες και πιάσανε αρρώστιες. Τους πήραν σε ένα χωριό που λεγόταν Πέλεκας. Εκεί πέρα τους φερθήκανε πολύ καλά οι χωριανοί. Τους δώσανε ξύλα, καζάνια για να βράσουν να πλυθούνε. Οι κάτοικοι του Πέλεκα τους φέρθηκαν πάρα πολύ καλά. Η μάνα μου η Ελένη ζητιάνευε με μία φίλη της∙ περισσότερο πήγαινε η φίλη της, ζητιάνευε και έφερνε και τρώγανε μαζί… Κάνα- δύο χρόνια μείνανε εκεί…
Ήταν ένας πρόεδρος από εκεί, από την Σελεύκεια, ο οποίος είχε φύγει πιο νωρίς από αυτούς. Είχε έρθει εδώ στην Ηγουμενίτσα. Τους έστειλε σήμα ¨Ελάτε όλοι εδώ! Εδώ αυτή η περιοχή μου φαίνεται πολύ ωραία!¨ τους είπε. Εδώ το λέγανε ¨Τούσκο¨. Ήταν ένας λόφος, που έβγαζε ένα χορτάρι, που το λέγανε τούσκο. Και έτσι είχε μείνει το όνομα ¨Τούσκο¨. Και από την Κέρκυρα σηκωθήκαν και ήρθανε στην Ηγουμενίτσα. Ήρθανε, μετά τους δώσανε αντίσκηνα! Και μένανε στα αντίσκηνα. Έμειναν περίπου δύο χρόνια στα αντίσκηνα, έλεγε η μάνα μου… Από εκεί βγήκε ένας νόμος, είπαν ότι να τους δώσουμε από ένα σπίτι και τριάντα στρέμματα χωράφια … Και μείναν εδώ πέρα. Επειδή ήταν από την Σελεύκεια, έβγαλαν το μέρος Νέα Σελεύκεια. Και αρχίσανε να δουλεύουνε στον κάμπο. Να οργώνουνε, να φυτεύουνε…»
Μαρτύρια της κυρίας Σπυριδούλας Κυπριζόγλου από τη Νέα Σελεύκεια για το ερευνητικό πρόγραμμα «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».
Η Νέα Σελεύκεια είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη στο νομό́ Θεσπρωτίας, στην άλλοτε επαρχία Θυάμιδος. Βρίσκεται 1 χιλιόμετρο βορειοδυτικά́ της Ηγουμενίτσας. Το χωριό́ ιδρύθηκε το 1924 από́ οικογένειες προσφύγων με καταγωγή́ κυρίως από́ τα ελληνορθόδοξα χωριά́ της Κιλικίας Αλά-Κιλισέ και Αναμούρ. Οι κάτοικοι του χωρίου - τουρκόφωνοι στην πλειοψηφία τους- αποβιβάστηκαν αρχικά στην Κέρκυρα, όπου παρέμειναν για σύντομο διάστημα. Η έλλειψη αγροτικών και κτηνοτροφικών εργασιών, τις οποίες γνώριζαν από την πατρίδα τους υπήρξε η βασική αιτία για την μετεγκατάσταση τους στη Θεσπρωτία. Εκεί επέλεξαν, σύμφωνα με τις προφορικές μαρτυρίες που έχουν συλλεχθεί για το ερευνητικό πρόγραμμα, το συγκεκριμένο μέρος (Νέα Σελεύκεια) λόγω της καλής του θέσης καθώς συνδύαζε θάλασσα, βουνό́ και ποτάμι (τον Καλαμά́).
Φωτογραφίες:
- Η οικογένεια του Ηλία και της Ελένης Ουζούνογλου με τα τρία τους παιδιά στη Νέα Σελεύκεια. Το κορίτσι που διακρίνεται όρθιο πίσω από το ζευγάρι είναι η Σπυριδούλα Κυπριζόγλου, της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα απόσπασμα της μαρτυρίας της (Ιδιωτικό αρχείο οικογένειας Κυπριζόγλου)
- Η Ελένη Ουζούνογλου σε νεαρή ηλικία μαζί με τη φίλη της Ξανθίππη με την οποία ζητιάνευαν για να επιβιώσουν κατά τη παραμονή τους στον Πέλεκα (Ιδιωτικό αρχείο οικογένειας Κυπριζόγλου)
Ψηφιακή έκθεση με τίτλο: "Από την Ιωνία στο Ιόνιο": Πρόσφυγες στην Κέρκυρα
Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου