Μ. Κάτσης: "Στη βουλή το θέμα της εθνικής σύνταξη των ομογενών από το ΣΥΡΙΖΑ"
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Αναπλ. Τομεάρχη Εξωτερικών, αρμόδιας για τον Απόδημο Ελληνισμό και το Εξωτερικό Εμπόριο, Θεοδώρας Τζάκρη, για το θέμα που έχει προκύψει με τη συνταξιοδότηση χιλιάδων ομογενών (Βορειοηπειρωτών και από την πρώην Σοβιετική Ένωση) οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, και αφορά σε συνταξιούχους που στερούνται την πλήρη εθνική σύνταξη, παρόλο που διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις αναφορικά με το απαιτούμενο όριο ηλικίας, τα απαιτούμενα χρόνια και τις εισφορές τους.
Οι συνταξιούχοι αυτοί, όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ζητούν να σταματήσουν οι διαχωρισμοί σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες, διότι πρόκειται για αδικία με αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα απ’ όσα θα έπρεπε.
Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφης Αχτσιόγλου και την υπογραφή 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατατέθηκε την 24η/2/2020 τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ( e-Ε.Φ.Κ.Α.)» για την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων που έχουν καταβάλει το ίδιο ύψος εισφορών, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από τον τότε Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση.
Ο Υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών και δεσμεύτηκε να διορθώσει το θέμα, φέρνοντας σχετική ρύθμιση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση», το οποίο ψηφίστηκε στις 17 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η σχετική τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε διότι, σύμφωνα με την επίσημη δικαιολογία, ουδέποτε συντάχθηκε η απαραίτητη Έκθεση από το ΓΛΚ. Αποτέλεσμα είναι ότι το πρόβλημα των δικαιούμενων εθνικών συντάξεων ομογενών εξακολουθεί να παραμένει.
Σημειώνεται ότι η λύση του προβλήματος των συντάξεων των ομογενών έχει εξαγγελθεί από τη Νέα Δημοκρατία ήδη τρεις φορές, ξεκινώντας από την προεκλογική περίοδο του 2019 και φτάνοντας μέχρι τον Νοέμβριο 2021 μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον τραγουδιστή Χρήστο Μάστορα. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί καμία εξαγγελία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τον Υπουργό να απαντήσει γιατί δεν συντάχθηκε η απαραίτητη έκθεση από το ΓΛΚ, ώστε η εν λόγω τροπολογία να κατατεθεί εγκαίρως στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον Εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και αν προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη χορήγηση της δικαιούμενης εθνικής σύνταξης στους ομογενείς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Εθνική σύνταξη ομογενών»
Το θέμα που έχει προκύψει με τη συνταξιοδότηση χιλιάδων ομογενών (Βορειοηπειρωτών και από την πρώην Σοβιετική Ένωση) οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα αφορά σε συνταξιούχους που στερούνται την πλήρη εθνική σύνταξη παρόλο που διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις αναφορικά με το απαιτούμενο όριο ηλικίας, τα απαιτούμενα χρόνια και τις εισφορές τους.
Όλοι οι παραπάνω συνταξιούχοι ζητούν να σταματήσουν οι διαχωρισμοί σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες διότι πρόκειται για αδικία με αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα απ’ όσα θα έπρεπε.
Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία της Τομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφης Αχτσιόγλου και την υπογραφή 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατατέθηκε την 24η/2/2020 τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ( e-Ε.Φ.Κ.Α.)» για την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων που έχουν καταβάλει το ίδιο ύψος εισφορών, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από τον τότε Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση.
Για το θέμα αυτό στις 7 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του τραγουδιστή Χρήστου Μάστορα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να δώσει λύση.
Στη συνέχεια για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών, ο οποίος, επίσης στη βάση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, δεσμεύτηκε να διορθώσει το θέμα, φέρνοντας σχετική ρύθμιση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση», το οποίο ψηφίστηκε στις 17 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η σχετική τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε διότι, σύμφωνα με την επίσημη δικαιολογία, ουδέποτε συντάχθηκε η απαραίτητη Έκθεση από το ΓΛΚ. Αποτέλεσμα είναι ότι το πρόβλημα των δικαιούμενων εθνικών συντάξεων ομογενών εξακολουθεί να παραμένει.
Σημειώνεται ότι η λύση του προβλήματος των συντάξεων των ομογενών έχει εξαγγελθεί από τη Νέα Δημοκρατία ήδη τρεις φορές, ξεκινώντας από την προεκλογική περίοδο του 2019 και φτάνοντας μέχρι τον Νοέμβριο 2021 μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον τραγουδιστή Χρήστο Μάστορα. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί καμία εξαγγελία.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Γιατί δεν συντάχθηκε η απαραίτητη έκθεση από το ΓΛΚ ώστε η εν λόγω τροπολογία να κατατεθεί εγκαίρως στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση»;
2) Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη χορήγηση της δικαιούμενης εθνικής σύνταξης στους ομογενείς;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου