«Κρυφές Πτυχές του Μακεδονικού»: Το βιβλίο -σταθμός- ενός σπουδαίου Σουλιώτη δημοσιογράφου!
Πρόκειται βέβαια για το Σταύρο Τζίμα, από τον Αυλότοπο Σουλίου. Το μόνο δημοσιογράφο ο οποίος, όπως είναι γνωστό, κατάφερε -μάλλον κατόρθωσε- να πάρει την περίφημη συνέντευξη από τη χήρα του Εμβέρ Χότζα! Ένα δημοσιογράφο που αποτελεί σήμερα τον πιο έγκυρο ερευνητή, αναλυτή και γνώστη των ζητημάτων της Βαλκανικής Χερσονήσου και ιδιαίτερα του πολυκύμαντου Μακεδονικού λεγόμενου Ζητήματος.
Ενός εθνικού ζητήματος τόσο δύσκολου και πολύπλοκου που έχει ταλανίσει και διχάσει τον πολιτικό κόσμο και τους πολίτες τις τελευταίες δεκαετίες. Εξάλλου οι ρίζες του βρίσκονται βαθιά στην αρχαιότητα, όταν βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Φίλιππος ο Β΄(382-336 π. Χ), που δολοφονήθηκε στα 46 του από δολοπλοκίες της αυλής του κι αμέσως μετά ο γιος του Μέγας Αλέξανδρος (356-323 π. Χ), που και αυτός δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τα μεγαλόπνοα σχέδιά του.
Τη σημαντικότητα του έργου του Σταύρου Τζίμα «Κρυφές Πτυχές του Μακεδονικού», επισήμανε και ο έτερος σπουδαίος δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, που το προλόγισε και που το αποκαλεί «θησαυρό»!
Γράφει λοιπόν, μεταξύ των άλλων, ο Παύλος Τσίμας στον συγκεκριμένο πρόλογο: «ο Σταύρος Τζίμας αφηγείται την 25ετία της κρίσης χωρίς φόβο και πάθος, με ακρίβεια, με τεκμηρίωση, ενσωματώνοντας τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της, και με βαθιά γνώση όχι μόνο των γεγονότων, αλλά και των προσωπικοτήτων που τους έτυχε να λάβουν αποφάσεις, και του ευρύτερου πολιτικού και κοινωνικού κλίματος όχι μόνο στην από εδώ, μα και στην από εκεί πλευρά των συνόρων. Ο θησαυρός αυτός γνώσης κι εμπειρίας από τον μόνο Έλληνα δημοσιογράφο που παρακολουθεί την ιστορία αυτή από κοντά, από τη γέννησή της έως σήμερα, ζώντας ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη αλλά και ταξιδεύοντας διαρκώς και στην άλλη πλευρά, σε γραφεία πολιτικών, μα και σε σπίτια απλών χωρικών, είναι πια προσβάσιμος σε όλους.»
Είναι αλήθεια πως ο Σταύρος Τζίμας, ως δημοσιογράφος και ερευνητής του εθνικού αυτού Ζητήματος, με τη συγγραφή του παραπάνω έργου έχει κατορθώσει να φτάσει σε εντυπωσιακό εύρος και βάθος με τρόπο απλό και απολύτως κατανοητό για κάθε αναγνώστη. Είναι δε τέτοια η γλαφυρότητα και η αφηγηματική δύναμη που του προσδίδει συγχρόνως και λογοτεχνική αξία. Γι’ αυτό διαβάζεται ευχάριστα και ξεκούραστα παρά τις πεντακόσιες περίπου πυκνογραμμένες σελίδες του. Εξάλλου υπάρχουν εκείνες οι πληροφορίες και κυρίως οι «Μυστικές Πτυχές» που προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και περιέργεια, έτσι που αν αρχίσεις να το διαβάζεις, δεν μπορείς να το αφήσεις πριν το ολοκληρώσεις.
Ιδού κάποιες απ’ αυτές τις εντυπωσιακές «Μυστικές Πτυχές» του:
1) Γιατί και πώς κάποιοι Έλληνες, «πατριώτες» λεγόμενοι, αποδείχτηκαν τελικά λαθρέμποροι!
2) Η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Σκόπια και η κατάθεση λουλουδιών στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά! -αλήθεια πόσοι γνωρίζουν πως ο τάφος του θρυλικού ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη στο πασίγνωστο έργο του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» βρίσκεται στα Σκόπια;
3) Η «διπλωματία» του Γιάννη Μπουτάρη, δημάρχου Θεσσαλονίκης, με τα περίφημα κρασιά του και ο ρόλος του στην προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για την προσέγγιση των δύο πλευρών.
4) Πώς ο Πάνος Καμένος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας τότε, «έφαγε» τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Γκοτζιά.
5) Η αποκάλυψη της μυστικής επιστολής παραίτησης του τελευταίου προς τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
6) Η συνάντηση του Τσίπρα με τον Πούτιν και τα τραγούδια της Μαρινέλλας.
7) Τα Βουλγαρο-σλαβομακεδονικά Ίμια στο Καϊμακτσαλάν.
8) Η προβολή από το BBC μιας «αόρατης μειονότητας» Σλαβομακεδόνων στην Ελλάδα.
Ακόμη πιο εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, η καθαρά ανθρώπινη όσο και τραγική πλευρά κάποιων «Πτυχών» που αναδεικνύονται στις συνεντεύξεις του ίδιου του συγγραφέα με τους απλούς ανθρώπους οι οποίοι αντικρίζουν την αγαπημένη τους πατρίδα και τα σπίτια των συγγενών και πρώην γειτόνων τους τόσο κοντά -όσο «ένα τσιγάρο δρόμος»! που λέει ο λόγος- αλλά συγχρόνως και τόσο μακριά. Αποτέλεσμα να μη μπορούν να τους επισκεφτούν αφού τους χωρίζουν τα σύνορα που μεσολαβούν ανάμεσά τους. Μια τέτοια ανθρώπινη και ιδιαίτερα συγκινητική ιστορία είναι αυτή του «μπάρμπα Βάσκο».
Αναμφίβολα, δημοσιογράφοι με τέτοια σημαντική προσφορά στα δημόσια πράγματα, σαν αυτή του σεμνού Σουλιώτη Σταύρου Τζίμα, τιμούν τη δημοσιογραφία και βιβλία σαν το «Κρυφές Πτυχές του Μακεδονικού» αποτελούν πολύτιμο απόκτημα για κάθε ελληνικό σπίτι.
Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου