"Χερσαία ζώνη" - Μπήκαν στην πόλη οι οχθροί
Την Τετάρτη στις 12 Μαΐου 2021 συνεδρίασε το Δ.Σ. με θέμα: «Η χερσαία ζώνη μετά την έναρξη της Β’ φάσης του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΟΛΗΓ και ο προσδιορισμός της στάσης μας.»
Σε αυτήν τη συνεδρίαση ακούσθηκαν διάφορα. Τώρα που φθάσαμε στο παρά πέντε της πώλησης του 67% της ΟΛΗΓ Α.Ε. Τώρα που ο κ. Μπέζας διαβεβαιώνει ότι 2022 θα υπάρχει νέος ιδιοκτήτης. Τώρα που διαφαίνεται ο κίνδυνος όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσπρωτίας να πωληθεί μαζί με το λιμάνι. Τώρα, στην προσπάθεια να αποποιηθούν των ευθυνών τους, θυμήθηκαν όλες οι παρατάξεις στο Δ.Σ. ότι υπάρχει ο δρόμος της διεκδίκησης και του αγώνα. Δρόμο που χρόνια προτείνει το ΚΚΕ, αλλά και η Λ.Σ. μέσα στο Δ.Σ. Δεν έλειψαν και οι δημαγωγικές επαναστατικές κορώνες.
Για αυτό επιβάλλεται να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.
· Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητήθηκε αυτό το θέμα στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας. Υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις του Δ.Σ., που δεν γίνεται να αγνοηθούν. Τα πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Η Λ.Σ. έχει τοποθετηθεί για αυτές τόσο στο Δ.Σ., όσο και με δημόσιες παρεμβάσεις της.
· Είναι αλήθεια ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη «χερσαία ζώνη» στο δήμο μας. Υπάρχει όμως για πάνω από 50 χρόνια. Από τότε που αρχίσανε οι επιχωματώσεις στη θάλασσα για να μεταμορφωθεί η μικρή μας πόλη σε ένα σύγχρονο κόμβο μεταφορών. Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι το παραλιακό μέτωπο ανήκει την ΟΛΗΓ Α.Ε.. Η διοίκηση της φροντίζει, με τη στάση της, να το υπενθυμίζει τακτικά (π.χ. επέκταση ποδηλατοδρόμου, αναψυκτήρια Δρεπάνου…). Το ανησυχητικό είναι ότι τα τεύχη δημοπράτησης του 67% της Α.Ε. με πολύ συγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν το παραλιακό μέτωπο του δήμου σαν «χερσαία ζώνη λιμένα».
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ενώ ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης προχωρά στην 2η φάση, αυτός ο χώρος δεν έχει παραχωρηθεί ακόμα στο δήμο. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να αποκλεισθούν οι κάτοικοι του δήμου μας από το παραλιακό μέτωπο (δρόμοι, ποδηλατοδρόμος, πλαζ Δρεπάνου, παράλια του δήμου, καταφύγια Συβότων και Πλαταριάς κεντρικό parking της πόλης…). Γιατί ο χώρος αυτός προσφέρεται μαζί με το λιμάνι, για επιχειρηματική δραστηριότητα, σε ιδιώτες «επενδυτές». Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. είναι η αιτία και φέρνει με οξύτητα το πρόβλημα στην επικαιρότητα. Αυτήν την αλήθεια δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει, ούτε φυσικά να την αγνοήσει. Αλλιώς αποπροσανατολίζει την συζήτηση και τις διεκδικήσεις.
· Παρουσιάσθηκε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού σαν «αναγκαίο κακό», σαν τετελεσμένο που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Για αυτό και πρέπει να εστιάσουμε μόνο στη διεκδίκηση της «χερσαίας ζώνης». Δεν μπορεί όμως το επιθυμητό για κάποιους να χαρακτηρίζεται τώρα σαν «αναγκαίο κακό». H δημοτική αρχή έχει εκφρασθεί από την αρχή υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Δεν κρύβει άλλωστε τον προσανατολισμό της στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο συνδυασμός με επικεφαλής τον κ. Γόγολο σήμερα διαφωνεί με αυτήν τη διαδικασία. Αλλά το περασμένο καλοκαίρι δραστηριοποιόταν ενεργά, τόσον ο ίδιος όσο και στελέχη του συνδυασμού, στις διαδικασίες ίδρυσης εταιρείας με σκοπό την εξαγορά της ΟΛΗΓ Α.Ε..Να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει όλα τα μνημόνια, άρα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Όσο για το συνδυασμό με επικεφαλής τον κ. Δημητρίου να θυμίσουμε και ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, το 2019 για τις «Συμβάσεις Παραχώρησης», παραχωρούσε επίσης την περιουσία της ΟΛΗΓ Α.Ε. στους ιδιώτες. Με διαφορετικό τρόπο βέβαια. Με αυτόν που παραχωρήθηκαν στους επιχειρηματικούς ομίλους το 80% των μεγάλων λιμανιών στην Ε.Ε. και όχι μόνον.( φαίνεται στα πρακτικά της βουλής από τις ομιλίες τόσο του κ. Κουβέλη όσο και της κ. Γκαρά.) Δεν είναι κατακριτέο να αλλάζει κάποιος θέση η γνώμη, αλλά αν πραγματικά το εννοεί πρέπει και να το υπερασπίζεται με έργα και με συνέπεια. Αλλιώς δημαγωγεί, αποπροσανατολίζει. Γιατί τετελεσμένα δεν υπάρχουν. Με τον λαϊκό αγώνα όλα ανατρέπονται, όλα μπορούν να αλλάξουν.
· Ειπώθηκε ότι το θέμα προέκυψε το 2002 με την μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου σε ΟΛΗΓ Α.Ε., που δεν έγινε αντιληπτή η μεταφορά της περιουσίας του στην Α.Ε. (Να θυμίσουμε ότι όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ και στην βουλή το μόνο κόμμα που τον είχε καταψηφίσει ήταν το ΚΚΕ. Η Κ.Ο. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ είχε κάνει τότε εκδήλωση ενάντια στην μετατροπή σε Α.Ε., επισημαίνοντας τους κινδύνους. Στον δε δήμο υπήρχε Δ.Α. συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ.) Ωστόσο το πρόβλημα έχει προκύψει πολύ πιο πριν, από όταν άρχισε το μπάζωμα της θάλασσας με ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου. Πολλές κυβερνήσεις πέρασαν από τότε, αλλά ακόμα και σήμερα οι παραλιακοί δρόμοι της Ηγουμενίτσας επίσημα θεωρούνται και απεικονίζονται σαν θάλασσα. Επαναλαμβάνουμε ότι τόσο το Λιμενικό Ταμείο όσο και η, υπό κρατικό έλεγχο, ΟΛΗΓ Α.Ε. που το διαδέχθηκε, υπηρέτησαν με συνέπεια τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα όποια έργα έγιναν, σκοπό είχαν την εξυπηρέτηση της κίνησης του λιμανιού και όχι των λαϊκών αναγκών. Οι κάτοικοι καρτερικά υπόμεναν και περίμεναν να ολοκληρωθούν τα «μεγάλα έργα» για να έλθει η περιβόητη ανάπτυξη. Η οποία ήλθε, αλλά προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων.
· Ποιος ευθύνεται που φθάσαμε ως εδώ; Αυτό το ερώτημα δέσποσε στη συζήτηση. Η κάθε παράταξη επιχείρησε να φορτώσει τις ευθύνες σε άλλους. Ωστόσο η αλήθεια είναι πολύ συγκεκριμένη.(είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά του Δ.Σ.) Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού διαχειρίζεται σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. και έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Αλλά αυτή η διαδικασία δεν ξεκίνησε σήμερα. Αυτό που υλοποιείται σήμερα είναι το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, που μας παρουσίασε η ΟΛΗΓ Α.Ε. στο Δ.Σ. το 2017. Σχέδιο με το οποίο συμφώνησε η τότε δημοτική αρχή υπό το σημερινό δήμαρχο Γιάννη Λώλο (απόφαση Δ.Σ. 83/2017). Άρα η Ν.Δ. σήμερα υλοποιεί και ολοκληρώνει τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, με τα οποία έχει συμφωνήσει και η δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας.
· Η δημοτική αρχή έχει σοβαρές ευθύνες. Όχι μόνον γιατί είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης, και γιατί συμφώνησε με την πρόταση της ΟΛΗΓ Α.Ε. το 2017. Αλλά γιατί και τις αποφάσεις που μετέπειτα πήρε για διεύρυνση των διεκδικήσεων, ποτέ δεν τις υλοποίησε. Ο Δήμαρχος αναλώθηκε σε επαφές και κουβέντες με τους αρμόδιους υπουργούς τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ.. Μόνο με το λαό της Ηγουμενίτσας δεν συζήτησε. Δεν ενημέρωσε τι πάει να γίνει, για τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων. Ακόμα και σήμερα προτείνει να βοηθήσει ο περιφερειάρχης, να παρέμβει η δημοτική αρχή στη συνεδρίαση της επιτροπής που διαχειρίζεται τα της ιδιωτικοποίησης, κλπ. Καλλιεργεί την επανάπαυση και τον εφησυχασμό. Τη λύση όμως μπορεί να τη δώσει μόνο η κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Με το λαό ανημέρωτο και αδρανή η οποιαδήποτε διεκδίκηση είναι «χαμένη από χέρι». Εκτός και αν αυτός είναι ο σκοπός του.
Ο λαός του δήμου μας δεν έχει ακόμα πάρει χαμπάρι τι πρόκειται να συμβεί. (τελευταία με αφορμή το θέμα της παιδικής χαράς ξεκίνησαν κάποιες κουβέντες) Αυτοί που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα, δηλαδή η δημοτική αρχή, έχουν την ευθύνη και υποχρέωση να τον ενημερώσουν και να τον καλέσουν σε αγώνα. Αυτό δεν γίνεται με ανακοινώσεις η τηλεδιασκέψεις, αλλά με ζωντανή παρουσία και ανοικτά στο λαό, πάντα με τήρηση των μέτρων λόγω πανδημίας. Πράγμα που η Δ.Α. δεν το έχει κάνει.
· Δεν είναι αλήθεια ότι οι Μ.Φ. του τόπου αδιαφορούν. Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας οργάνωσε ανοικτή εκδήλωση, στον παραλιακό χώρο πέρυσι το καλοκαίρι, αμέσως μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΟΛΗΓ Α.Ε.. Να θυμίσουμε ότι το ΚΚΕ οργάνωσε στην πόλη μας στις 2/10/2020 μεγάλη πανπεριοχιακή πολιτική συγκέντρωση με σκοπό την ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων.
· Δεν ευσταθεί το επιχείρημα του δημάρχου ότι επειδή δεν υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. δεν καλεί τον λαό να κινητοποιηθεί. Αλήθεια ποιος τον εμπόδισε να διεκδικήσει αυτό που σήμερα εκφράζει με το σύνθημα «η ευθύνη της ΟΛΗΓ Α.Ε. να είναι μόνο μέχρι τα κάγκελα του λιμανιού»; Ποιος τον εμπόδισε στη διεκδίκηση της «χερσαίας ζώνης»; Εμείς τουλάχιστον το έχουμε δηλώσει και αποδείξει στην πράξη ότι πρωτοστατούμε σε αγώνες για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και της λαϊκής περιουσίας. Αλλά στο όνομα της ομοφωνίας δεν θα παραιτηθούμε από τις θέσεις μας. Δεν θα σταματήσουμε να προβάλλουμε την αιτία των προβλημάτων που είναι η προωθούμενη εμπορευματοποίηση του παραλιακού μετώπου. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ”λιμάνι και παραλιακό μέτωπο λαϊκή περιουσία”. Θα θέτουμε πάντα το ερώτημα .ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ; Για μεγάλες επιχειρήσεις η για τον λαό; Γιατί δεν γίνεται να είναι «και ο λύκος χορτάτος και τα πρόβατα σωστά». Θα καλούμε τον λαό να βγάζει τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα.
Για αυτό και σήμερα «κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου». Σημαίνουμε συναγερμό.
Έχουν ήδη μπει στην πόλη οι οχθροί. Δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν «με ζήτω και γεια σαν κάθε μέρα». Αλλά με αγωνιστικές λαϊκές κινητοποιήσεις.
Καλούμε τους κατοίκους του δήμου μας, το λαό και τη νεολαία, Σωματεία, Συλλόγους, τους Μ.Φ του τόπου να διεκδικήσουν αγωνιστικά λιμάνι και παραλιακό μέτωπο για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι των επιχειρηματικών κερδών. Με σύγχρονες υποδομές και αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων προς όφελος της λαϊκής ευημερίας. Με ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες χωρίς επιχειρηματική και εμπορική δράση και να αναπλαστούν με κρατική χρηματοδότηση για αναβάθμιση της αναψυχής και των διακοπών για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Ηγουμενίτσα 15/05/2012
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας
Υ.Γ. Δείτε σε video την συνεδρίαση του Δημοτικό Συμβούλιο Ηγ/τσας για χερσαία ζώνη. Είναι κατά την γνώμη μας πολύ αποκαλυπτική.
Στο: https://www.youtube.com/watch?v=4DLz-RTIp94 (για τη «χερσαία ζώνη» από το 35:50 λεπτό)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου