Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της ΑΡΠΗ, Ζώη Γαλατά για τον απολογισμό της Περιφερειακής αρχής, έτους 2020
Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου στις 16.04.2021, για τον απολογισμό πεπραγμένων οικονομικού έτους 2020 από τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Εντεταλμένους Περιφερειακούς Συμβούλους (άρθρα 159 & 185 του Ν.3852/2010).
Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της Αριστερής Παρέμβασης
Ακούγοντας τον Περιφερειάρχη και διαβάζοντας τις εισηγήσεις για τον απολογισμό του 2020 γίνεται φανερό πως η Περιφερειακή Αρχή κινείται στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι δεν έχει δική της πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας. Δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική πολιτική παρέμβαση στα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας, που να έρχονται σε κόντρα με την κυβερνητική πολιτική. Οι κάτοικοι δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Τα παραπάνω, δείχνουν απόσυρση από την ουσία της πολιτικής και απομακρύνουν από την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, των νέων, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχομεσαίων αγροτών και των ανέργων μας. Άμεσα πρέπει να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και διαμόρφωση των σχετικών θέσεων κι όχι μόνο. Οι ελαιοπαραγωγοί εγκαταλείπουν τα χωράφια τους χτυπημένοι από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις χαμηλές τιμές του ελαιόλαδου. Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι μας καταστρέφονται φέτος από τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών. Μειωμένες τιμές στο αρνί και στο γάλα. Ούτε εκείνα τα 4 ευρώ ανά προβατίνα που είχε τάξει ο Βορίδης όταν ήταν στο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έδωσαν. Τα πορτοκάλια μένουν στα δέντρα. Τα ψάρια απούλητα. Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί το 2020 έδωσαν για απόσταξη κρίσης χιλιάδες τόνους κρασιού, ενέργεια που τους δίνει μια προσωρινή οικονομική ανάσα, αλλά ταυτόχρονα η ενέργεια αυτή δείχνει το ζοφερό μέλλον της αμπελουργίας. Κι αν για κάποιους ο πράσινος τρύγος και η απόσταξη κρίσης αποτελούν ασπιρίνη, για μας είναι η πλήρη απαξίωση της παραγωγής. Η επιδοτούμενη καταστροφή του καρπού μέσα στο αμπέλι. Στον τομέα του πολιτισμού, έγινε απαρίθμηση σειρά έργων αλλά ουσιαστικό σχεδιασμό για τον πολιτισμό δεν είδαμε. Επίσης στον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής δεν είδαμε ούτε μια αναφορά στους εκατοντάδες εργαζομένους στον πολιτισμό που εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται σε πλήρη οικονομική ένδεια, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη μεταναστεύσει προς το εξωτερικό, ενώ άλλοι, άλλαξαν επάγγελμα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Όταν την ίδια ώρα η προπαγάνδιση του τουριστικού προϊόντος καλά κρατεί και δεν αφήνεται έκθεση για έκθεση. Ποια είναι η παρέμβαση της Περιφέρειας στήριξης των εργαζομένων στους τομείς τουρισμού και επισιτισμού που βρίσκονται σε απίστευτα άσχημη κατάσταση. Η οικονομική ενίσχυση προς τις μικρές επιχειρήσεις που θα δοθεί από τους πόρους του Περιφερειακού Προγράμματος είναι τραγικά ανεπαρκής, καθώς θα φθάσει στα χέρια ελάχιστων επιχειρήσεων και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Θα υπάρχει Διαφάνεια; Έλεγχος για πιθανή διπλή επιχορήγηση δικαιούχων;
Μίλησε η Περιφερειακή Αρχή για έργα που υλοποιεί.
Δε θα δούμε την εικόνα που θέλει να ξεχάσει, πουθενά γραμμένη. Τι μένει στα αζήτητα; Τι καρκινοβατεί; Ποιες παρεμβάσεις δεν κάνατε;
Γιατί αυτά πρέπει να δούμε. Εκεί θα δούμε τι έφταιξε κι οι ΣΜΑ καθηλώθηκαν το 2020. Πόσες ανεμογεννήτριες, μονάδες βιοαερίου και φωτοβολταϊκά χρειάζεται η Ήπειρος. Πως θα κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις με πρώτη το Πανεπιστήμιο για το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας, που θα γίνει από μας για μας, κι όχι να το φτιάξουμε για να το κάνουμε δώρο μετά σε μεγάλες εταιρείες που καραδοκούν. Πως θα σταματήσουμε τις αλλαγές διάλυσης του ΚΕΘΕΑ, μιας δοκιμασμένης δομής απεξάρτησης, κοινής αποδοχής. Πως θα σταθούμε απέναντι σε σοβαρές ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές που έρχονται (πώληση λιμανιού, διόδια που δε θα πληρώνουμε, αλλά θα πληρώνουμε, σε μια ιδιωτικοποιημένη Εγνατία). Αλλιώς, του χρόνου τέτοιο καιρό θα μας λέτε πάλι σαν ανεκπλήρωτο, το Ιωάννινα-Κακαβιά και το Ιωάννινα-Πρέβεζα.
Οι εισηγήσεις έπρεπε να είναι με συγκροτημένες τις πολιτικές κατευθύνσεις της διοίκησης και όχι απαρίθμηση της κάθε ενέργειας με εξοντωτική λεπτομέρεια που ακυρώνει την ουσιαστική συζήτηση για τις πολιτικές επιλογές. Αλήθεια πόσο βοηθάνε τη συζήτηση οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του τύπου πότε έστειλε την τάδε επιστολή και πότε έκανε την δείνα ενέργεια ο κάθε αντιπεριφερειάρχης, μέχρι το πότε αλλάχτηκε το μελανοδοχείο στο τάδε γραφείο; Η στάση αυτή αποδεικνύει είτε είναι συνειδητή επιλογή της διοίκησης για την πλήρη απαξίωση του περιφερειακού συμβουλίου, είτε είναι αποτέλεσμα κούρασης, ακύρωνει την πολιτική μας λειτουργία και το ρόλο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Η σημερινή τριπλή κρίση, υγειονομική-οικονομική-περιβαλλοντική, αποτελεί γεγονός που θα σφραγίσει τις μελλοντικές εξελίξεις. Αφήνουμε πίσω την «κανονικότητα» του χθες και ανοίγει ο δρόμος για μια νέα «κανονικότητα».
Η νόσος Covid-19 αποδεικνύεται μια από τις χειρότερες ζωονόσους, αλλά δεν είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία! Ας θυμηθούμε: γρίπη των χοίρων, γρίπη των πτηνών, ασθένεια των «τρελών αγελάδων».
Η ανάπτυξη της εντατικής βιομηχανικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, η τεράστια αύξηση του δομημένου περιβάλλοντος, η γιγάντωση των πόλεων και η αβασάνιστη εξόρυξη κάθε είδους πόρων από λιθόσφαιρα και βιόσφαιρα περιορίζουν ασφυκτικά τους μηχανισμούς αναπαραγωγής της ζωής και της φύσης. Θέτουν υπό διωγμό τη λεγόμενη «άγρια πανίδα» ή την αναγκάζουν να μεταλλάσσεται για να επιζήσει. Το 25% των μεταδοτικών ασθενειών σχετίζεται με τις επιπτώσεις που επιφέρει η κατασκευή φραγμάτων και αποστραγγιστικών έργων. Επιπρόσθετα, η κλιματική αλλαγή επιδρά στην ανάπτυξη νέων παθογόνων. Η ανάπτυξη του διεθνούς τουρισμού ως βασικού κλάδου κερδοφορίας και η διαμόρφωση των γιγαντιαίων παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων τροφής καταργούν τις εποχές και τις τοπικές ιδιαιτερότητες της φύσης, με αποτέλεσμα να λειτουργούν και ως αλυσίδες ταχύτατης διάδοσης των ασθενειών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.
Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, μαχόμενοι επιστήμονες, αλλά και σχετικές υπηρεσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όσο και του ΟΗΕ, συγκλίνουν ως προς την προβλεψιμότητα της εκδήλωσης των ζωονόσων, ενώ δηλώνουν ότι «συνιστά ανθρώπινη αποτυχία το γεγονός ότι προβλέπουμε, αλλά δεν προετοιμαζόμαστε». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα αποτελέσματα της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων ιδιαίτερα σε ΗΠΑ και ΕΕ.
Σκοπός δεν είναι η εξασφάλιση του αναγκαίου ποσοστού κέρδους για την αναπαραγωγή του εργαζόμενου, αλλά η προστασία της υγείας και της εργασίας.
Οι πολιτικές αυτές εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος στο 205%, ενώ αυτό βρισκόταν στο 127,6% το 2009 και στο 147% στην αρχή του περίφημου προγράμματος των Μνημονίων και της Επιτήρησης, το 2010.
Έχουμε λοιπόν, την καταδίκη πολυάριθμων μικρομεσαίων στρωμάτων, ειδικά στις πόλεις, τα οποία απειλούνται με αφανισμό λόγω έλλειψης στοιχειωδών μέτρων στήριξής τους.
Την άνοδο της ανεργίας κοντά στο 20%, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό αφανούς ανεργίας και οι επιδοτούμενοι άνεργοι/ες είναι λίγο πάνω από το 10% του συνόλου των ανέργων.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση παρακολουθούμε στενά την προώθηση της τηλεργασίας και τον μεγαλύτερο έλεγχο επί της εργασίας, την εκτόπιση της ζωντανής εργασίας από ρομποτικά συστήματα, διαμορφώνοντας νέες στρατιές ανέργων, και, κυρίως, τελικά την τάση συνολικής αντιδραστικής αναδόμησης των εργασιακών σχέσεων σε βάρος της εργατικής τάξης. Έχουν σημασία οι προειδοποιήσεις και αυτού ακόμη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ότι το 50% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού θα βρεθεί σε κατάσταση υλικής στέρησης, ανασφάλειας ή ανεργίας, ενώ η ρομποτική ενδέχεται σύντομα να πλήξει ακόμη και παραδοσιακούς κλάδους εντάσεως εργασίας ή του κλασικού λιανεμπορίου.
Λέμε συνεχώς, ότι ο καθοριστικός ρόλος της σύγχρονης εργατικής τάξης, στην οποία οφείλεται η λειτουργία όλης της κοινωνίας, στις συνθήκες και της τρέχουσας υγειονομικής-οικονομικής κρίσης γίνεται περισσότερο εμφανής. Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή και στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα σουπερμάρκετ και στις διανομές, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, οι μισθωτοί υγειονομικοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κ.λπ. κρατάνε στην κυριολεξία στα χέρια τους τις ζωές των ανθρώπων. Χωρίς αυτούς «γρανάζι δεν γυρνά». Χαιρόμαστε που το επιβεβαιώνουν στις εισηγήσεις τους οι συνάδελφοι Πατήλας & Σιαράβας. Εδώ όμως αρχίζουν τα ερωτήματα:
4.000 τόνους αλάτι έριξε η Πολιτική Προστασία για τον παγετό. Έχει πάρει υπόψη της ότι αυξάνονται τα νιτρικά στον υδροφόρο ορίζοντα; 34 εργαζόμενους κοινωφελούς εργασίας πήρε το Σεπτέμβριο 2020. Οι συμβάσεις τους τελειώνουν σε λίγο, ακόμα και με την παράταση δύο μηνών. Τι θα κάνει μετά η ΠΠ; Έγιναν τα αποστραγγιστικά. Πουθενά δεν υπάρχουν μετρήσεις για τις νέες συνθήκες που δημιουργηθήκαν. Τον Ιανουάριο στα Γιάννενα έπεσε πενταπλάσιος όγκος βροχής από τον περσινό Ιανουάριο. Μέσα σ’ ένα μήνα έπεσε η μισή βροχή του 2020.
Δουλέψατε για το πρόγραμμα ανέργων 55-67, αλλά ακόμη δεν έχει πιάσει δουλειά ούτε ένας. Σε λίγο θα τους βάλετε σε λοταρία. Στις 23 Δεκέμβριου ήταν η καταληκτική για τις 7.972 αιτήσεις ενίσχυσης μικρών επιχειρήσεων με 45 εκατ. Έχει καθυστερήσει η διαδικασία. Οι μισοί έχουν κοπεί, ενώ οι υπόλοιποι θα πάρουν από 15 χιλιάδες - με δικές σας δηλώσεις - αν και θα έπρεπε η ενίσχυση να ήταν καθολική, έστω και με χαμηλότερο ποσό ενίσχυσης.
Η Πρόεδρος της Π.ΕΠ.ΙΣ., μιλάει για αύξηση των ποσοστών ανεργίας των γυναικών, αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών, ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ενδυνάμωση των γυναικών. Αλήθεια σε πόσες γυναίκες άνεργες, απολυμένες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σταθήκατε πλάι;
Το οικονομικό στη σελ. 7 γράφει λάθος οικονομικό έτος, σημάδι κόπωσης κι έλλειψης προσωπικού. Χτυπάει καμπάνα για προσλήψεις στο τμήμα προμηθειών (3 υπάλληλοι μόνο), που βγάζουν προμήθειες - υπηρεσίες επείγουσες πέραν του ωραρίου, με τον 4412/16 να αλλάζει συνέχεια.
Οι δ/νσεις αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, τα τμήματα φυτικής - ζωικής παραγωγής (που διαχειρίζονται και τουςΤΟΕΒ), ποιοτικού & φυτοϋγειονομικού ελέγχου, κτηνιατρικής, οι δ/νσεις δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας, το ΠΑΜ (Παλλαϊκή Άμυνα) ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών), δηλώνουν την έλλειψη προσωπικού.
Το ίδιο κι ο Πολιτισμός.
Για το Δάκο πέρυσι είχαν δοθεί 165.194,70 €. Φέτος δεν έχει γίνει δακοκτονία, ακόμη. Ούτε ψεκασμοί για κουνούπια.
Αρωγοί δηλώνεται ότι είστε (π.χ. στην Άρτα), στους ΟΤΑ και την κοινωνία. Αν “χτυπήσεις” όμως Άρτα/Περιφέρεια βγαίνει έγγραφο-αναφορά που έχει σταλθεί από τις 19.09.2019 από το Τμήμα Τροχαίας και γνωστοποιεί ότι, από το 145,5 έως 147 χλμ της Ε.Ο Αντιρρίου-Άρτας, λαμβάνουν χώρα ΠΟΛΛΑ τροχαία ατυχήματα και ότι η υπηρεσία προτείνει διάφορα τεχνικά έργα που πρέπει να γίνουν.
Στην Αμφιθέα Άρτας σε σοβαρό ατύχημα με νεκρό 49χρονο, υπάρχουν καταγγελίες από το Δήμο Ν. Σκουφά, ότι τα έγγραφα και οι παρεμβάσεις βρίσκονται στα συρτάρια.
Για τον αθλητισμό κάνετε λόγο για δια βίου άθληση, πιστοποιήσεις, αθλητισμό για όλους. Κι όλα ήταν κλειστά. Μακριά από τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Κι εκείνη η επιχορήγηση στους αθλητικούς συλλόγους που προεκλογικά είχατε τάξει, αλίμονο δεν δόθηκε ποτέ.
Ζώης Γαλατάς
για την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο
Υ.Γ. Το κείμενο που καταθέσαμε για ψήφιση (λαϊκές αγορές), θα μεταφερθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου