Πως εξηγείται η πτώση της στάθμης της θάλασσας σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη
Ανησυχία έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στη Θεσπρωτία, το φαινόμενο της πτώσης της στάθμης της θάλασσας. Περισσότερο, διότι υπάρχει φόβος για εκδήλωση σεισμών.
Με ανάρτησή του ο καθηγητής Σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, εξηγεί που οφείλεται αυτό το φαινόμενο.
Η ανάρτηση του κ. Τσελέντη
"Το διάστημα από 20/2/2021 έως και σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις (υψηλό βαρομετρικό) πάνω από το Αιγαίο. Στην Αττική, στο διάστημα 20/2/21 έως σήμερα η ατμοσφαιρική πίεση κυμάνθηκε σε τιμές πάνω 1021 hPa. Αυτό σημαίνει μια ταπείνωση της μέσης στάθμης της θάλασσας κατά 0.21m.
Επίσης στις 27/2/2021 είχαμε νέα σελήνη, άρα την εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου – Γης – Σελήνης), που φέρνει το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης.
Η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας, επιπλέον εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στην Μεσόγειο κατά το διάστημα 25/2 – 3/3 οι οποίες μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου, όπου η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο
Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της θάλασσας και την αποκάλυψη τμημάτων του βυθού.
Η πτώση της στάθμης είναι προσεισμικό φαινόμενο γιατί σε περιοχές έντονων τεκτονικών διεργασιών «από τις τεκτονικές δυνάμεις φουσκώνει» ο γήινος φλοιός και φυσικά χαμηλώνει η στάθμη.
ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου