Στη Βουλή φέρνει ο Μ. Κάτσης τον αποκλεισμό εκατοντάδων επιχειρήσεων στη Θεσπρωτία από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης
Σε Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε ο βουλευτής Μάριος Κάτσης, σχετικά με τον αποκλεισμό εκατοντάδων επιχειρήσεων στη Θεσπρωτία από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσής τους, λόγω πανδημίας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σχετικά:
Έναν ολόκληρο χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, και με τη Θεσπρωτία στο βαθύ κόκκινο του υγειονομικού χάρτη της χώρας, η κυβέρνηση αποκλείει ακόμα και από τα ανεπαρκή και αδύναμα μέτρα στήριξης που ίδια θέσπισε, εκατοντάδες μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις του νομού μας.
Μιλάμε για επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε παρέμειναν ανοιχτές με μηδενικούς τζίρους, και αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας. Αυτές λοιπόν τις επιχειρήσεις επέλεξε η κυβέρνηση να τις αφήσει εκτός δικαιούχων στο πρόγραμμα των επιστρεπτέων προκαταβολών, και εκτός από το καθεστώς των αναστολών των συμβάσεων των εργαζομένων τους.
Επειδή είναι δεδομένο, πως εάν η κυβέρνηση δεν δράσει έστω και τώρα, ότι θα έχουμε περαιτέρω όξυνση της ύφεσης στην τοπική οικονομία, αύξηση των λουκέτων, άνοδο της ανεργίας και της φτώχειας, προχώρησα σε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, ζητώντας του να ενισχύσει τις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός του προγράμματος των επιστρεπτέων προκαταβολών και του πλαισίου των αναστολών συμβάσεων των εργαζομένων, καθώς και να προχωρήσει σε ένα συνολικότερο αναπτυξιακό σχέδιο δράσης για τη Θεσπρωτία, ώστε να βγει η τοπική οικονομία από το τέλμα που την έχουν ρίξει οι έως σήμερα πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης.
Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,
επιμένουμε στην πρόταση μας για διαγραφή μέρους των χρεών που έχουν σωρεύσει λόγω πανδημίας επιχειρήσεις και επαγγελματίες όλων των κλάδων της οικονομίας, και γενναίες ρυθμίσεις των υπολοίπων χρεών.
Επιμένουμε στην μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες. Επιμένουμε στην απόσυρση του άθλιου νέου πτωχευτικού νόμου που αρπάζει τις περιουσίες και τα σπίτια ακόμα και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Η κατάσταση στην οικονομία, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Μόνο με πολύ επιθετικά μέτρα στήριξης θα μπορέσουμε να την επαναφέρουμε, και να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ.κ. Υπουργό:
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
ΘΕΜΑ: Αποκλεισμένες από τα μέτρα ενίσχυσης εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Θεσπρωτία
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στη Θεσπρωτία, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, βιώνει από το Μάρτιο του 2020 μία άνευ προηγουμένου κρίση που την έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο. Η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιδράσει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, στηρίζοντας δυναμικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε αυτές, άνοιξε το δρόμο για λουκέτα και απολύσεις.
Ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας χτυπά τη χώρα, και ενώ τα απανωτά πολύμηνα lockdown πλήττουν ανεπανόρθωτα την οικονομία, η κυβέρνηση προχωρά στην αναίρεση ακόμα και των ανεπαρκών και αδύναμων μέτρων στήριξης, που η ίδια θέσπισε. Μετά τον αποκλεισμό του 60% των επιχειρήσεων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, με μία ακόμα ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η οποία αφορά τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να θέτουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή συμβάσεων, απέκλεισε πάνω από 50.000 επιχειρήσεις.
Στη Θεσπρωτία η οποία μπήκε από την Πέμπτη 4/3/21 στο βαθύ κόκκινο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων του νομού έκλεισε με κρατική εντολή. Αυτή η εξέλιξη, ενέτεινε ακόμα περισσότερο το σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.
Παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις της Θεσπρωτίας έχουν αναστείλει εντελώς τη λειτουργία τους αυτή την περίοδο, χωρίς να ξέρουν πότε θα ξαναλειτουργήσουν και με ποιόν ακριβώς τρόπο, και μολονότι η τοπική οικονομία έχει κλυδωνιστεί συνολικά, τον τελευταίο χρόνο, εκατοντάδες επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός των μέτρων ενίσχυσης που θέσπισε η κυβέρνηση.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης στη Θεσπρωτία, είναι οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να μην μπορούν να αντέξουν το γεγονός ότι πρέπει να είναι κλειστές, αλλά και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ταυτόχρονα. Εφόσον δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσής τους έστω και τώρα, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε όξυνση της ύφεσης στην τοπική οικονομία, αύξηση των λουκέτων, ανεργία και φτώχεια.
Επειδή οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στη Θεσπρωτία βρίσκονται σε οριακό σημείο λόγω των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων στην αγορά τον τελευταίο χρόνο
Επειδή από τις 4/3/21 ο νομός είναι στο βαθύ κόκκινο του χάρτη της πανδημίας, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων να έχει αναστείλει εντελώς την οποιαδήποτε λειτουργία
Επειδή οι αυθαίρετες προϋποθέσεις, για να μπορεί να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα των επιστρεπτέων προκαταβολών και στο καθεστώς των αναστολών των συμβάσεων των εργαζομένων, έχουν οδηγήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις της Θεσπρωτίας εκτός δικαιούχων
Επειδή η Θεσπρωτία κινδυνεύει με περαιτέρω ύφεση, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και φτώχεια
Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός:
- Σε ποιες δράσεις θα προχωρήσει ώστε να ενισχύσει τις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός του προγράμματος των επιστρεπτέων προκαταβολών και του πλαισίου των αναστολών συμβάσεων των εργαζομένων;
- Σε ποιες αναπτυξιακές δράσεις και βάση ποιου συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδίου θα προχωρήσει για να ενισχύσει την τοπική οικονομία της Θεσπρωτίας, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των λουκέτων, η περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας και η άνοδος της φτώχειας;
Ο καταθέτων Βουλευτής
Κάτσης Μάριος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου