Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας


Κ.Ο. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ του ΚΚΕ

Στον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για ολόπλευρη προστασία της υγείας όλου του λαού, για ένα σύστημα υγείας προσανατολισμένο στην ΠΡΟΛΗΨΗ

Το ΚΚΕ, πάντα μπαίνει μπροστά στις μάχες για την προστασία της υγείας του λαού. Για ένα σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας- πρόνοιας.
Ο λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά, με την πανδημία και πριν από αυτή, την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ.

Κριτήριο για το ΚΚΕ είναι οι ανάγκες του λαού, οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Στην πρόταση του ΚΚΕ, βασικός προσανατολισμός του συστήματος υγείας είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. Ένα τέτοιο σύστημα υγείας θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της πανδημίας σήμερα και συνολικότερα να προλαμβάνονται οι κίνδυνοι που οδηγούν στο να χάνονται άδικα ζωές, να φουντώνουν ασθένειες και οι αναπηρίες. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ.

Έμφαση στην πρόληψη με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες της
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΦΥ)

- Ένα σύστημα ΠΦΥ σε πανελλαδικό επίπεδο. Με υπηρεσίες δημόσιες και δωρεάν, πλήρως στελεχωμένες με όλες τις βασικές ειδικότητες, μόνιμο προσωπικό, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, που λειτουργούν όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο

- Μονάδες ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας -Πολυϊατρεία – Αποκεντρωμένα Ιατρεία – Κινητές Μονάδες) που διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν.

- Υπηρεσίες που έχουν στόχο να εντοπίζουν τους κινδύνους για την υγεία μέσα στους χώρους, να παρακολουθούν την υγεία του πληθυσμού, να ενημερώνουν εκπαιδεύουν για θέματα υγείας κ.α.

Καρδιά αυτού του συστήματος είναι το Κέντρο Υγείας που πρέπει να έχει πλήρη καταγραφή στην περιοχή ευθύνης του, για τον πληθυσμό,(βρέφη, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, ΑμεΑ, ηλικιωμένους, έγκυες, λεχώνες, κλπ). Με βάση αυτό να σχεδιάζει ειδικά προγράμματα υγείας, να παρακολουθεί την υγεία του πληθυσμού, να παρεμβαίνει για έγκαιρη διάγνωση κλπ

Τμήμα του Κέντρου Υγείας αποτελεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) και συνεργάζεται με το Κέντρο Μητέρας και Παιδιού. Το ΚΥ συνδέεται με τα δημόσια νοσοκομεία, τα ερευνητικά ιδρύματα, με στόχο να συγκεντρώνεται και να διαχέεται η νέα γνώση σε όλους τους επιστήμονες προκειμένου να αξιοποιείται κατάλληλα.
Δηλαδή ένα σύστημα ΠΦΥ που απευθύνεται καταρχήν στους υγιής, για να μην αρρωστήσουν και οι υπηρεσίες του βρίσκουν τους ασθενείς έγκαιρα και όχι το αντίθετο.

Συνοθύλλευμα υποβαθμισμένων και ακριβών υπηρεσιών

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν υπάρχει σήμερα. Υπάρχουν μόνο υποβαθμισμένα ΚΥ και ΤΟΜΥ, που έχουν αναγκαστεί να περιορίζουν το έργο τους κύρια στην συνταγογράφηση φαρμάκων όπως και ένα συνονθύλευμα από υπηρεσίες των δήμων, ΜΚΟ και ο εκτεταμένος ιδιωτικός τομέας (διαγνωστικά κέντρα και ιδιώτες γιατροί κ.α.).Αυτό ούτε σύστημα Υγείας είναι ούτε έχει καμιά σχέση με οργανωμένες διαδικασίες πρόληψης.

Για αυτό και τώρα π.χ. με την πανδημία, τα νοσοκομεία έφτασαν στα όρια τους και έγιναν «μίας νόσου», γιατί φορτώθηκαν τα διαγνωστικά τέστ, τα ήπια κρούσματα και τον εμβολιασμό, που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από υπηρεσίες ΠΦΥ. Οι χώροι εργασίας έγιναν χώροι υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Τα σχολεία, σχολές, χώροι άθλησης έκλεισαν, αφού δεν υπάρχει καμία υπηρεσία υγείας. Δεν υπήρξε κανένα οργανωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης, εκπαίδευσης του λαού.

Στην Θεσπρωτία τα 3 ΚΥ στο νομό είναι διαχρονικά υποβαθμισμένα, ενώ με την πανδημία μεταφέρεται το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό από μονάδα υγείας σε μονάδα υγείας. Oι λαϊκές οικογένειες στην ύπαιθρο, ταλαιπωρούνται τώρα και με τον εμβολιασμό, αφού υπάρχουν μόνο 2 εμβολιαστικά κέντρα και αυτά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε λάθος, ούτε αποτέλεσμα ανικανότητας των κυβερνήσεων.

Η πείρα όλων μας από την πανδημία δείχνει ότι σε όλες τις αναπτυγμένες «προοδευτικές» καπιταλιστικές χώρες, με τα πιο «καλά» συστήματα υγείας, οι λαοί πληρώνουν με τη ζωή τους τα κέρδη των επιχειρηματιών. Γιατί οι κυβερνήσεις έχουν ως κριτήριο για την διαχείριση της πανδημίας και γενικά για κάθε προληπτικό μέτρο υγείας, το «κόστος» για το κράτος και τους εργοδότες, που επιδιώκεται να περιοριστεί. Κριτήριο είναι τα κέρδη των επιχειρηματιών στον ιδιωτικό τομέα υγείας, στο φάρμακο, εμβόλια.

Το σύστημα υγείας που παλεύει το ΚΚΕ, δεν είναι ουτοπία αλλά αναγκαίο και ρεαλιστικό

Έγινε πραγματικότητα στην ΕΣΣΔ και άλλες χώρες που οικοδόμησαν τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ, που παρά τις όποιες αδυναμίες και λάθη, διέθεταν χιλιάδες υπηρεσίες πρόληψης και με πολύ λιγότερες δυνατότητες απ ότι σήμερα. Το εργατικό κράτος, έθεσε ως κριτήριο της οικονομίας τις ανάγκες του λαού και με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την επιστημονικά κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή μπορούσε να διαθέσει όλους τους πόρους για να διασφαλίζει για όλο το λαό, όχι μόνο δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας αλλά και σταθερή δουλειά, προστασία του περιβάλλοντος, στέγη, θέρμανση κλπ. Όλα αυτά που προστατεύουν την δημόσια και ατομική υγεία.

Στον 21 αιώνα υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες και στην Ελλάδα να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο σύστημα υγείας, μια τέτοια οικονομία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να δώσει τη μάχη για την προστασία της υγείας του.
Να οργανώσει την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης, γειτονιά και χωριό.
Να στρατευτεί με το ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Το σύστημα που έχει στο DNA του την πρόληψη και την προστασία της υγείας του λαού.
Πραγματικός και ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός.

Ηγουμενίτσα 11/2/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου