ΚΚΕ Ηπείρου: "Κενές οι 23 από τις 55 θέσεις γιατρών στο νοσοκομείο Φιλιατών" - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

ΚΚΕ Ηπείρου: "Κενές οι 23 από τις 55 θέσεις γιατρών στο νοσοκομείο Φιλιατών"

ΚΚΕ Ηπείρου: "Κενές οι 23 από τις 55 θέσεις γιατρών στο νοσοκομείο Φιλιατών"

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, ασκεί η Επιτροπή Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση επιβάλλει σκληρά μέτρα στο λαό και ελεύθερη διέλευση για το κεφάλαιο, την ώρα που το ΕΣΥ παραμένει χωρίς στήριξη με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί που αναφέρει για τις ελλείψεις ιατρών στα νοσοκομεία της Ηπείρου, την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για προσλήψεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

ΣΥΝΕΧΗ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ «ΔΙΕΛΕΥΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Επανέρχονται επαναλαμβανόμενες «απειλές» και «κατηγορώ» για ακόμα σκληρότερα μέτρα, μια συστηματική συνεχής απόπειρα ενοχοποίησης του λαού. Ο δήμος Ζίτσας είναι σε αυστηρότερο lockdown και «έπεται συνέχεια», διαλαλούν. Την ίδια ώρα που τα κρούσματα σε χώρους δουλειάς, σχολεία, νοσοκομεία όπως το Χατζηκώστα γίνονται «ρουτίνα» όπως «ρουτίνα» είναι και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη καραντίνα, υπάρχει συσσωρευμένη παγκόσμια γνώση και εμπειρία γύρω από τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση και τοπικές αρχές, κάθε φορά που σε μια περιοχή αυξάνουν τα κρούσματα, πετάνε τις συνολικές ευθύνες από πάνω τους. Δείχνουν ως ένοχο πότε τη νεολαία, πότε τους μετανάστες εργάτες ή τους Αλβανούς (όπως κάνει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου), πότε τους υγειονομικούς κλπ. Κάθε φορά για να «δαμαστεί» ο ιός, αντί για ολοκληρωμένα επιστημονικά μέτρα πρόληψης και δημόσιας υγείας, η απάντηση είναι περιορισμοί, απαγορεύσεις, πρόστιμα.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρόταξε το ζήτημα της προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού με συγκεκριμένες προτάσεις. Τόνισε και έκανε πράξη ότι κάτω από τις μάσκες ο λαός μας έχει φωνή και δεν μπορεί η πανδημία να λειτουργεί ως πρόσχημα για να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου για τις εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις. Επιμένει στο να αποκαλύπτει ότι οι εκατόμβες νεκρών και συνολικά η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας ή το «καλύτερο δυνατόν που μπορεί να γίνει».

Το βασικό κριτήριο για την επιλογή μέτρων και τη διαχείριση της πανδημίας είναι ότι συνδυάζει το μικρότερο δυνατό κόστος και το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, για το κράτος και τους εργοδότες. Προτεραιότητα δεν είναι η προστασία της ζωή του λαού από την πανδημία, τις πλημμύρες, τους χιονιάδες, σεισμούς, πυρκαγιές κλπ. Είναι οι επενδύσεις και η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων. Ο λαός γίνεται μόνιμο θύμα και θα κληθεί να πληρώσει και την νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση.

Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή, τα πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο για τους μεγάλους χώρους δουλειάς, ενώ αποδεδειγμένα αποτελούν χώρους διασποράς. Είναι επιλογή να ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς μέτρα προστασίας, μέσα στο καταχείμωνο. Η κυβέρνηση θεωρεί κόστος να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας και στην Περιφέρειά μας (σε όλα τα τελωνεία, αεροδρόμια, λιμάνια κλπ), στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις δομές προσφύγων και τα γηροκομεία.

Με βάση την πολιτική του κόστους- οφέλους δεν ενισχύεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρα Υγείας κλπ) με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές. Αυτή θα μπορούσε να παίξει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη και μείωση της διασποράς. Έτσι όμως τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε «νοσοκομεία μίας νόσου», με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του λαού (π.χ. καθυστερήσεις διάγνωσης και θεραπείας καρκίνου). Είναι ενδεικτικό ότι το 2020 στο ΠΓΝΙ έγιναν 70.000 λιγότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία.

Δεν είναι αποτέλεσμα επιστημονικών δεδομένων η απόφαση να μην γίνονται δωρεάν μαζικά και συστηματικά test και άμεση, σε βάθος και εκτεταμένη ιχνηλάτηση σε κρούσματα. Είναι επιλογή λόγω κόστους (π.χ. η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ελάχιστο προσωπικό για ιχνηλάτηση και υπάρχει άρνηση να αξιοποιηθούν σημαντικές υπηρεσίες όπως το εργαστήριο επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Έτσι συνεχώς ξεφυτρώνουν, νέα κρούσματα και συρροές και κάθε φορά προκρίνεται ως μόνο φάρμακο το πιο αυστηρό lockdown. Επιπλέον η έλλειψη οργανωμένης, επιστημονικής ενημέρωσης στις πόλεις και στα χωριά, οδηγεί σε φόβο και πανικό, σε στιγματισμό των κρουσμάτων, αρνήσεις σε εμβολιασμούς και τεστ.

Αντί να έχει εξασφαλιστεί η δημιουργία νέων, επαρκών κλινών ΜΕΘ με δικό τους μόνιμο προσωπικό, αυτό γίνεται σε βάρος των χειρουργείων και των άλλων κλινικών. Διαρκώς επανέρχεται η πίεση για παραπέρα συρρίκνωση των χειρουργείων, ειδικά στο Γ.Ν.Χατζηκώστα. Επιπλέον μένουν αναξιοποίητες λόγω έλλειψης προσωπικού 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Λευκάδας, 5 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Άρτας.

Αντί να έχουν θωρακιστεί πραγματικά τα νοσοκομεία με το αναγκαίο προσωπικό, επιλέγεται η διαρκής μετακίνηση του προσωπικού, του οποίου επιπλέον έχουν ακυρωθεί οι κανονικές άδειες εδώ και ένα χρόνο και έχει εξαντληθεί. Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΠΓΝΙ πανηγυρίζουν για την προκήρυξη 19 θέσεων μόνιμων ιατρών ΕΣΥ στο ΠΓΝΙ και 8 στο Γ.Ν.Χατζηκώστα. 
Όμως η αλήθεια, σε αριθμούς για τις ελλείψεις γιατρών ΕΣΥ στα νοσοκομεία της Ηπείρου είναι: 
 ΠΓΝΙ είναι κενές οι 112 από τις 272, 
 «ΓΝ Χατζηκώστα» κενές οι 40 από τις 148, 
«ΓΝ Πρέβεζας» κενές οι 15 από τις 50, 
«ΓΝ Φιλιατών» κενές οι 23 από τις 55. 
Αυτές είναι οι «αντοχές του ΕΣΥ».

Η κυβέρνηση εμφανίζει ως μοναδική ελπίδα τον εμβολιασμό - που φυσικά πρέπει να γίνει μαζικά και με ασφάλεια - όμως την ίδια στιγμή δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οργάνωσή του, για τις υποδομές που απαιτούνται, με αποτέλεσμα και την αχρήστευση εκατοντάδων δόσεων όπως έγινε στα Γιάννενα. Η διάθεση των εμβολίων στον πληθυσμό εμποδίζεται όμως κύρια από τους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών εταιριών. Η «αγία οικογένεια της ΕΕ» αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά μια λυκοσυμμαχία ενάντια στα συμφέροντα των λαών της

Ακόμα και τώρα που πάλι μπαίνει όλη η χώρα στο «κόκκινο», η κυβέρνηση δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Δεν ακούει τα αιτήματα των υγειονομικών και των εργαζομένων. Απαντάει στους αγώνες για μέτρα προστασίας των εργαζομένων και φοιτητών με καταστολή, ΜΑΤ και νόμους για περιορισμό των συγκεντρώσεων.

Η πολιτική εμπορευματοποίηση τη υγείας, στήριξης των κερδών των μεγάλων ομίλων, που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, έχει φέρει παγκόσμια Βατερλό. Η πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό, με σύγχρονες υπηρεσίες και προσανατολισμό την πρόληψη είναι αναγκαία και ρεαλιστική όσο πότε. Εμπόδιο είναι ο καπιταλισμός που βλέπει τα πάντα ως εμπορεύματα, το φάρμακο, την υγεία, όλες τις ανάγκες του λαού. Ο καπιταλισμός είναι ο εχθρός από τον οποίο ο λαός πρέπει να απαλλαγεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους, νέους, τις λαϊκές οικογένειες στην περιοχή μας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Με οργανωμένο αγώνα να προστατεύσουν τη ζωή τους και τα δικαιώματα τους. Κάθε κινητοποίηση τώρα αποκτά κυριολεκτικά χαρακτηριστικά επιβίωσης.

-- Να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

-- Να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ και ουσιαστικές διαδικασίες ιχνηλάτησης στον πληθυσμό, να υπάρξουν προληπτικά μέτρα και κρατικός έλεγχος σε ευαίσθητους χώρους όπως χώροι δουλειάς, σχολειά, γηροκομεία κ.ά.

-- Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας και να ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό.

- Να υπάρξει ουσιαστική στήριξη του λαϊκού εισοδήματος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου