Η Λαϊκή Συπείρωση Ηγουμενίτσας για τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Η Λαϊκή Συπείρωση Ηγουμενίτσας για τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021

Η Λαϊκή Συπείρωση Ηγουμενίτσας για τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021

Στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας στις 10/02/2021 η Λ.Σ. καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021

Η ψήφος μας δεν μέτρησε, όπως δεν μέτρησε συνολικά η ψήφος της αντιπολίτευσης, γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει φροντίσει με «νομοθετικά τερτίπια» να καταργήσει την αρχή της πλειοψηφίας (αυτή απαιτείται μόνο για την κήρυξη των απεργιών). Έτσι ο προϋπολογισμός «πέρασε» με 13 ψήφους επί 27 παρόντων στο Δ.Σ.

Θέλουμε όμως να μετρήσει η θέση μας για τον προϋπολογισμό στη λαϊκή γνώμη.

Ο προϋπολογισμός 2021 ακολουθεί την πεπατημένη των τελευταίων ετών. Έχει καταντήσει ρουτίνα. Μια ρουτίνα με σαφείς αντιλαϊκούς στόχους. Το Οικονομικό Παρατηρητήριο (Ο.Ε.) στέλνει έναν «τυφλοσούρτη» για τη σύνταξη του. Οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου μας προσπαθώντας να «τετραγωνίσουν τον κύκλο», με βάση αυτές τις εντολές, συντάσσουν και στέλνουν τον προϋπολογισμό για έλεγχο στο Ο.Π. Αφού πάρει την έγκριση από το Ο.Π. έρχεται στο Δ.Σ. για συζήτηση και ψήφιση. 
Να συζητήσουμε όμως τι; 
Όλα είναι προαποφασισμένα και από πριν κανονισμένα. Ουσιαστικά απαγορεύονται οι αλλαγές, αλλά και η καταψήφιση. Άλλωστε μετά την ψήφιση από το Δ.Σ. πρέπει πάλι να εγκριθεί από το Ο.Π. Από πάνω υπάρχει και ο διαρκής και ασφυκτικός έλεγχος του Ο.Π. Αυτό το σενάριο επαναλαμβάνεται ανελλιπώς από το 2014 που θεσμοθετήθηκε το Ο.Π.

Στο μεταξύ διάστημα δίνονται αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς να δίνονται οι αντίστοιχοι οικονομικοί πόροι από το κεντρικό κράτος, ενώ η κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ) συνεχώς μειώνεται.

Στον υπό συζήτηση προϋπολογισμό η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει, με βάση την εισήγηση, μόλις το 15,98%, των εσόδων του Δήμου μας. Ενώ για την εκτέλεση έργων θα εισπραχθεί από ΚΑΠ το αστείο ποσό των 497.580 ευρώ. Αλήθεια τι μπορεί να γίνει με τόσα λίγα χρήματα; Την ίδια στιγμή το κράτος χρωστά στους δήμους περίπου 26 δις., από φόρους που έχει εισπράξει για λογαριασμό των δήμων.

Με αυτά τα δεδομένα ο δήμος οδηγείται στην αύξηση των «ιδίων πόρων».
Έτσι για το 2021 έχει αποφασισθεί η αύξηση των συντελεστών των δημοτικών τελών κατά 20%. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση των αναμενόμενων εισπράξεων των δημοτικών τελών κατά 70% (από 1.850.00 ευρώ σε 3.147.000). Βλέπετε έχουν αυξηθεί και οι επιφάνειες των κτισμάτων που φορολογούνται. Στην εισήγηση τα ανταποδοτικά τέλη καλύπτουν το 8,4% των εσόδων.

Έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά και δημόσια για αυτό το θέμα. Θέλουμε όμως να τονίσουμε άλλη μια φορά ότι ενώ η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται, αυξάνεται η λαϊκή φορολόγηση μέσω των τελών σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή.

Η εισήγηση αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος. Η ζωή όμως την διαψεύδει. Με βάση την εισήγηση στα μεν έσοδα έχουμε, για το 2020, υλοποίηση στο 46,22%, στις δε δαπάνες στο 41,07%. Είναι λογικό να υπάρχει κάποια απόκλιση. Αλλά τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη, πάνω από 50%.

Αυτό έχει την εξήγηση του. Η Δ.Α. κατά τη συζήτηση του 4ετούς προγράμματος ανέφερε ότι το 80% των έργων από ΠΔΕ είναι από προγράμματα της Ε.Ε. Το πρόβλημα όμως με αυτά είναι ότι ποτέ δεν γνωρίζουμε ΠΟΤΕ, ΠΩΣ και με ΠΟΙΑ σειρά θα χρηματοδοτηθούν. Για αυτό και επαναλαμβάνεται η εγγραφή τους στους προϋπολογισμούς διαδοχικών ετών. Το έχουμε επισημάνει και κατά τη συζήτηση του προγράμματος των τεχνικών έργων. Πρόβλημα επίσης υπάρχει με την κατεύθυνση των έργων που χρηματοδοτούνται. Είναι γνωστόν ότι στην Ε.Ε. κυριαρχεί η πολιτική «κόστους-οφέλους». Έτσι δεν είναι καθόλου παράξενο που από τον προϋπολογισμό απουσιάζουν ή είναι ελάχιστα κονδύλια για αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, αφού δεν είναι επιλέξιμα έργα από την Ε.Ε..

Για αντιπυρική προστασία υπάρχει ένα κονδύλι μόλις 58.000 ευρώ. (άραγε πόσα για την ασφάλεια του πευκοδάσους της πόλης;)

Για αντισεισμικό έλεγχο, ένα κονδύλι 18.500 ευρώ για όλα τα δημόσια κτίρια. Ενώ για ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας το ποσό των 1.753.157,81 ευρώ. Το κτίριο όμως είναι πολύ παλιό (εγκαινιάστηκε επί χούντας) και το συγκρότημα φιλοξενεί πάρα πολλούς μαθητές. Είναι αναγκαία η αντισεισμική του θωράκιση.

Η Λ.Σ. άλλη μια φορά θα επιμείνουμε ότι προέχει η αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων κτιρίων. Τα κονδύλια όμως της Ε.Ε. κατευθύνονται στο «εξοικονομώ».

Έχει σημασία να τονίσουμε ότι τα φυσικά φαινόμενα δεν είναι πάντα προβλέψιμα. Για αυτό χρειάζονται έργα πρόληψης. Η πολιτική όμως που ακολουθείται από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. είναι να χρηματοδοτούνται έργα μετά τις καταστροφές. Τις περισσότερες φορές αφού έχουν χαθεί ζωές και περιουσίες.

Έτσι μετά από πλημμύρες η πόλη μας χαρακτηρίστηκε πλημμυροπαθής και προωθήθηκαν κάποια έργα. Ολοκληρώθηκε π.χ. η διευθέτηση του ρέματος της Λάκας. Έργο αναγκαίο για το οποίο και εμείς συμφωνήσαμε να γίνει. Έγινε όμως χωρίς μια συνολική μελέτη της λεκάνης απορροής, κάτι για το οποίο επιμέναμε να γίνει.

Ρωτάμε τώρα. Που θα πάνε αυτά τα όμβρια που εμποδίζονται από τα «σιδερόφραχτα τείχη» της ΟΛΗΓ Α.Ε. να φθάσουν στην θάλασσα;

Πίσω από τα νούμερα που είναι γραμμένα στις στήλες του προϋπολογισμού κρύβονται συγκεκριμένες πολιτικές.
Πολιτικές όμως που δεν είναι προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία καλούνται να σηκώσουν ακόμα περισσότερα οικονομικά βάρη στις πλάτες τους.
Πολιτικές που έχουν μετατρέψει τους δήμους σε γρανάζι του κεντρικού κράτους στην προώθηση της αντιλαϊκής του πολιτικής.
Το κράτος δεν χρηματοδοτεί τους δήμους γιατί λέει ότι «δεν έχει λεφτά».

Έχει όμως λεφτά για τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες (4,3δις. ευρώ τον χρόνο) και για την αγορά αεροπλάνων που κάνουν ασκήσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ακόμα και με την Τουρκία, η περιπολούν «προστατεύοντας» τα Βαλκάνια.

Έχει λεφτά για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. αναπτυξιακοί νόμοι, «ταμείο ανάκαμψης»). Το 2019 όμως, με βάση τις οικονομικές υπηρεσίες της βουλής, το 94% των εισπραχθέντων φόρων προέρχονταν από τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και μόλις το 6% από τις Α.Ε. Για να μην αναφέρουμε τους έμμεσους φόρους (24% ΦΠΑ). Έχει υποχρέωση το κράτος να διαθέτει αυτά τα χρήματα για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και δεν το κάνει. Γιατί άλλες ανάγκες υπηρετεί.

Για αυτό έχει υποχρέωση η Δημοτική Αρχή (Δ.Α.) να διεκδικήσει μαζί με το λαό την αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος , τα χρωστούμενα από αυτό, αντί να φορτώνει επί πλέον βάρη στις λαϊκές πλάτες. Αυτό η Δ.Α. του Δήμου μας δεν κάνει. Αντίθετα πειθαρχώντας στις κατευθύνσεις υλοποιεί αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Για αυτό και πρότεινε για ψήφιση στο Δ.Σ. προϋπολογισμό σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Αυτόν τον προϋπολογισμό η Λ.Σ. δεν τον ψήφισε.

Καλούμε τους εργαζόμενους,τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας που δέχονται αυτή την αντιλαϊκή επίθεση, να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και να οργανώσουν των αγώνα τους για την εξυπηρέτηση των διαρκώς διευρυνόμενων αναγκών τους.

Ηγουμενίτσα 12/02/2021
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου