Ξανά στις οθόνες η εξαιρετική εκπομπή του Θεσπρωτού σκηνοθέτη Αντώνη Τσάβαλου "Ελλήνων Δρώμενα" στην ΕΡΤ3 (+ΒΙΝΤΕΟ)
Επέστρεψε στις οθόνες μας η δημοφιλής εκπομπή του Θεσπρωτού σκηνοθέτη Αντώνη Τσάβαλου, "Ελλήνων Δρώμενα" στην ΕΡΤ3. Μια εκπομπή που αποτελεί όαση στην έρημο της ελληνικής τηλεόρασης, που συνδυάζει την ιστορική έρευνα και καταγραφή με τη διασκέδαση, με τελικό αποτέλεσμα την ψυχαγωγία και τη μόρφωση του θεατή.
Εδώ και αρκετά χρόνια, ο καταξιωμένος Θεσπρωτός σκηνοθέτης (καταγόμενος από το Μαλούνι Φιλιατών) προβάλλει τις παραδόσεις, τις μουσικές, τα ήθη και έθιμα των Ελλήνων, από άκρη σε άκρη της χώρας. Έχοντας στο πλευρό του εξαιρετικούς συνεργάτες, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μια αρκετά ιδιαίτερη εκπομπή που έχει αφήσει ήδη ένα σημαντικό αποτύπωμα, αλλά και αρχείο, που αφορά τις παραδόσεις των Ελλήνων, χωρίς βεβαίως εθνικιστικές κορώνες.
Μια εκπομπή που εν τέλει δείχνει το δρόμο πως μπορούν να υπάρξουν τηλεοπτικές παραγωγές υψηλού πολιτιστικού και μορφωτικού περιεχομένου.
Και ως Ηπειρώτης, ο Αντώνης Τσάβαλος, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παραδόσεις, τους θρύλους, την ιστορία και το πολιτισμικό αποτύπωμα των Ηπειρωτών στο διάβα του χρόνου, με ιδιαίτερο σκηνοθετικό ύφος, καταφέρνοντας να κεντρίσει το ενδιαφέρον ολοένα και ευρύτερου κοινού.
Ελλήνων Δρώμενα: Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Τα «Ελλήνων δρώμενα» ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής. Στο φετινό της ταξίδι, από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων – πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους – και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση -, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή που παρουσιάζει ανόθευτα την σύνδεση μουσικής, ανθρώπων και τόπων.
ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ | "Η ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΒΡΑΔΕΤΟΥ"
Τρίτη 15/12 στις 18:00, στην ΕΡΤ3
σε Α' Τηλεοπτική Μετάδοση
Η περίφημη «σκάλα του Βραδέτου»! Ένα σύγχρονο μνημείο αρχιτεκτονικής τέχνης του υλικού πολιτισμού της Ηπείρου.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές πέτρινες κατασκευές, όχι μόνο στο Ζαγόρι αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο. Ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό έργο, δημιουργία των κατοίκων του Ζαγορίου, που αποτυπώνει τη σχέση τους με το δομημένο περιβάλλον και τη φύση, συνδυαστικά με την ανεπτυγμένη ευρέως στη Ήπειρο και ξακουστή στην Ελλάδα, τέχνη της λιθοδομής.
Μέχρι το 1973 η σκάλα του Βραδέτου ήταν ο μοναδικός δρόμος που ένωνε το χωριό Βραδέτο με το Καπέσοβο και ουσιαστικά με όλο τον κόσμο... Το εντυπωσιακά μελετημένο έργο, που λέγεται ότι χρειάστηκε 20 χρόνια για να κτιστεί από ντόπιους μαστόρους της πέτρας, αποτελείται από τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, μία για τα ζώα με μαύρη πέτρα και δύο για τους ανθρώπους με λευκή πέτρα. ¨Έχει μετρημένο και υπολογισμένο πλάτος, ακριβώς ώστε τα ζώα που την περνούσαν νυχθημερόν, να μπορούν άνετα να στρίβουν στις στροφές της μεταφέροντας το ογκώδες φορτίο τους.
Η σκάλα αποτελείται από περισσότερα από 1100 σκαλοπάτια και 39 «καγκέλια» (στροφές), αναπτυγμένα σε χαράδρα μήκους 1500 μέτρων, ανάμεσα στα δύο χωριά!
Η μοναδική αυτή αρχιτεκτονική κατασκευή, είναι αναμφίβολα ταυτισμένη με την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής και με την καθημερινότητα των ανθρώπων του Ζαγορίου, σαν μάρτυρας του τρόπου επιβίωσής τους, αφού την διέσχιζαν πεζοπορώντας σε καθημερινή βάση για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Και οι ανάγκες αυτές ήταν ταυτισμένες με την ίδια τους την ύπαρξη!
Ήταν τόσο δεμένη και εξαρτώμενη η ζωή των κατοίκων από το πέρασμα της σκάλας, που στην πορεία των χρόνων αναπτύχθηκαν διάφοροι μύθοι και θρύλοι πλεγμένοι από τη λαϊκή σοφία των Ζαγορίσιων. Προ πάντων όμως, τραγουδήθηκε από τους Βραδετινούς και Καπεσοβίτες κατοίκους σαν φόρος τιμής και μνήμης για τα πάθη τους στα μετρημένα βήματά τους, στο κάθε πέρασμά τους, από την ιστορική πλέον σκάλα του Βραδέτου.
«Πάρε γιατρέ τα γιατρικά και σύρε γιέ μου στο Βραδέτο
Τον πόνο πού ’χω στην καρδιά, δεν τον γιατρεύεις γιέ μου φέτο»…
(Δείτε το τρέιλερ του επεισοδίου)
(Δείτε το γενικό τρέιλερ 2020)
Σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης, Γιάννης Φώτου
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Γιώργος Πατεράκης, Μιχάλης Παπαδάκης
Ηχοληψία: Γιάννης Καραμήτρος, Θάνος Πέτρου
Οργάνωση Παραγωγής: Μαρία Τσάντε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου