Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, έτους 2021
Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. κατά την συζήτηση του θέματος «Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2021».
Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Με σαφή όμως προσανατολισμό και κατεύθυνση.
Πολλά από τα έργα που προτείνονται είναι αναγκαία και θα έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό. Πολλά από αυτά τα έχουμε ήδη ψηφίσει στο Δ.Σ.. Ωστόσο η καταγραφή σειράς έργων δεν συνιστά Τεχνικό Πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα πρέπει να έχει αρχή-μέση-τέλος, από πού ξεκινάμε, που θέλουμε να φθάσουμε και χρόνο με τον χρόνο πρέπει να ελέγχουμε και να βάζουμε νέους στόχους με κριτήριο την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτό δεν γίνεται ούτε με την πρόταση της Δ.Α. ούτε και με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατάθεσε ξεχωριστό Τ.Π..
Βλέπουμε και στις δύο εισηγήσεις να ιεραρχούνται “αναπτυξιακά” προτεραιότητες που συμβαδίζουν με την Ευρωενωσιακή πολιτική επιλεξιμότητας των χρηματοδοτήσεων τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του νέου ΕΣΠΑ όπως είναι:
Οι Αστικές Αναπλάσεις, ως πόλου τουριστικής προσέλκυσης επενδύσεων και τουριστικού ρεύματος και της κρουαζιέρας (π.χ. ΣΒΑΚ στην πόλη, πλατείες, γήπεδα τένις, ποδηλατοδρόμοι κλπ στα παραλιακά χωριά.)
Η ενεργειακή «ανεξαρτητοποίηση» των υποδομών του δήμου, στα πλαίσια της στρατηγική απελευθέρωσης της ενεργείας, προώθησης των ΑΠΕ.(ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, δημοτικού φωτισμού κλπ)
Λαϊκά προβλήματα και ανάγκες που έρχονται και επανέρχονται με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα, όπως τα πλημμυρικά φαινόμενα, η αντιπυρική προστασία και οι μεγάλες και τραγικές ελλείψεις που επαναλαμβάνονται ως δράμα κάθε καλοκαίρι, η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού για την χώρα μας και οι επιπτώσεις του, κοινωνικές δομές και υποδομές υγείας – πρόνοιας, σχολικής στέγης, αθλητισμού, πολιτισμού συνεχίζουν να υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών.
Απουσιάζουν από το πεδίο παρέμβασης του δήμου οι σχεδιασμένες και πόσο μάλλον οι εκτεταμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα: αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας. Ακόμα και εκεί που οι ανάγκες (π.χ. οι πλημμύρες των τελευταίων ετών) οδήγησαν σε κάποια έργα, αυτά γίνονται αποσπασματικά. Έτσι ενώ τα έργα στα ρέματα της Γκούρας και της Λάκκας είναι σε σωστή κατεύθυνση, δεν εξετάζεται ενιαία η λεκάνη απορροής, ούτε υπάρχει γενικότερο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας. Όσο δεν αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα η πόλη θα πνίγεται με κάθε βροχή, γιατί τα νερά δεν βρίσκουν διέξοδο στην θάλασσα. Όσον αφορά την αντισεισμική προστασία παρατηρούμε έργα προς την αντίθετη κατεύθυνση π.χ. προτείνεται η επέκταση του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου. Δηλαδή μείωση των ελεύθερων χώρων από αυτά. Πέρα του αντιπαιδαγωγικού ζητήματος, σε ποιους ελευθέρους χώρους θα προστατευθούν τα παιδιά στην απευκταία περίπτωση σεισμού; Όσον αφορά την αντιπυρική προστασία δεν προβλέπεται τίποτα.
Στην εισήγηση του «Επιχειρησιακού Προγράμματος 2020-2023» αναφέρεται ότι το 80% των ΠΔΕ γίνονται με προγράμματα της Ε.Ε.. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την κατεύθυνση των έργων που υπακούσει στην πολιτική «κόστους –οφέλους», ποτέ δεν ξέρουμε ποιο έργο, πότε και από ποιο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πλειοψηφία των έργων που προτείνονται να είναι καταγεγραμμένα και στο πρόγραμμα του 2020 ( αλλά και σε προηγούμενα) το οποίο είχε κοστολογηθεί σε 36.748.590,09 ευρώ. Θα άξιζε τον κόπο να υπάρχει μια εκτίμηση τι από αυτά τα έργα έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι προτεινόμενες εισηγήσεις μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό. Συμφωνούν απόλυτα τόσο στον αναπτυξιακό προσανατολισμό του δήμου όσο και στις πηγές χρηματοδότησης του. Διαφορές ελάχιστες υπάρχουν σε επιμέρους έργα και στην κατανομή. Προκύπτει το ερώτημα γιατί το ένα Τ.Π. είναι υλοποιήσιμο και το άλλο όχι; Το πρόγραμμα της Δ.Α. κοστολογείται στα 47.544.379,85 ευρώ, ενώ της παράταξης με επικεφαλής τον κ. Γόγολο στα 49.505,651,25 ευρώ. Η εμπειρία από το μικρότερης αξίας πρόγραμμα του 2020 δείχνει ότι ούτε το ένα, ούτε το άλλο θα υλοποιηθούν. Να επισημάνουμε ότι η πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση (ΣΑΤΑ) ανέρχεται στα 480.000 ευρώ. Επίσης να επισημάνουμε ότι και οι δύο παρατάξεις υιοθετούν τις κατευθύνσεις του κεντρικού κράτους, του οικονομικού παρατηρητηρίου, της Ε.Ε.. Μπούσουλας τους είναι αυτές οι κατευθύνσεις και όχι η οξύτητα των λαϊκών προβλημάτων και όχι η διεκδίκηση της επίλυσης των.
Ο δήμος μας διεκδικεί τη «χερσαία ζώνη» από την ΟΛΗΓ Α.Ε.. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να υπήρχαν στο Τ.Π. συγκεκριμένα έργα για το παραλιακό μέτωπο (π.χ. άθλησης, αναψυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων). Θα βοηθούσαν και στη διεκδίκηση.
Από την εισήγηση, τη συζήτηση και την επιτροπή διαβούλευσης προέκυψε το ερώτημα γιατί δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις παραλιακές κοινότητες. Προφανώς λόγω του προσανατολισμού στον τουρισμό. Να επισημάνουμε όμως ότι τα έργα που προτείνονται δεν αφορούν τα λαϊκά προβλήματα. Π.χ. στην τουριστική Πέρδικα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με την ύδρευση, σε κάθε βροχή πλημμυρίζει ο τόπος, ενώ οι κάτοικοι σε ένα χωριό με μεγάλη παραγωγή λαδιού για να φτάσουν στα χωράφια τους περνάνε από ξεροπόταμους λόγω απουσίας αγροτικών δρόμων. Αυτά είναι γνωστά στην Δ.Α. γιατί επανειλημμένα έχουν απασχολήσει το Δ.Σ.
Δεν έχουμε πρόβλημα με την ανάπτυξη του τουρισμού. Το πρόβλημα είναι ΠΟΙΟΣ την κάνει, ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ, ΠΩΣ αλλά και ο μονομερής ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ σε αυτόν. Πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για την εξυπηρέτηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και οι διακοπές σήμερα είναι μία από αυτές.
Πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να υπάρχει μια ιεράρχηση σε αυτές τις ανάγκες. Η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του δήμου μας π.χ. (κυκλοφοριακό, στάθμευση, περιβάλλον…), τα ζητήματα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του δήμου. Τέτοια ιεράρχηση δεν υπάρχει στα υπό συζήτηση προγράμματα.
Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε και τα δύο προγράμματα.
Ηγουμενίτσα 23/12/2012
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου