Ηγουμενίτσα: Προσπάθεια ίδρυσης Μουσικού Σχολείου στο πρώην ΤΕΙ - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Ηγουμενίτσα: Προσπάθεια ίδρυσης Μουσικού Σχολείου στο πρώην ΤΕΙ

Ηγουμενίτσα: Προσπάθεια ίδρυσης Μουσικού Σχολείου στο πρώην ΤΕΙ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, με την με αρίθμ. 165/2020 ομόφωνη απόφασή του και έπειτα από εμπεριστατωμένη εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου (της αντιπολίτευσης) κ. Γεώργιου Βασιλειάδη αποφάσισε να διεκδικήσει την ίδρυση και λειτουργία μουσικού σχολείου στην Ηγουμενίτσα. 
Στόχος της ανωτέρω απόφασης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους φιλόμουσους μαθητές του ακριτικού μας νομού να εμβαθύνουν στους ήχους, να αναπτύξουν τις φυσικές μουσικές τους ικανότητες, να δημιουργήσουν μουσική, να εκτιμήσουν, να διασώσουν και να διαδώσουν τη μουσική κληρονομιά του τόπου μας. 
Η απόφαση στάλθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και σε όλους τους αρμόδιους φορείς για τη στήριξη του εμπεριστατωμένου αιτήματός μας. 
Προτάσεις, όπως η ανωτέρω, που έχουν θετικό πρόσημο και κινούνται μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες που διχάζουν, είναι φυσικό να γίνονται αποδεκτές, για το καλό του τόπου μας.

Εισήγηση του θέματος από το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Βασιλειάδη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Ίδρυση και λειτουργία Μουσικού Σχολείου στην πόλη της Ηγουμενίτσας. 

Η ίδρυση Μουσικού Σχολείου είναι πολύ σημαντική για την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον τόπο μας. Στη χώρα μας, μέχρι σήμερα, υπάρχουν 48 Μουσικά Σχολεία. Διαπιστώνουμε έτσι ότι είμαστε από τους λίγους νομούς που δεν έχουν Μουσικό Σχολείο και η διαπίστωση αυτή μας οδηγεί να συμπεράνουμε ότι η ανάγκη ίδρυσης ενός Μουσικού Σχολείου στο νομό μας είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη. Γιατί όμως ένα Μουσικό Σχολείο; Τί περισσότερο μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας; 

Καταρχήν, η ίδρυση και η απρόσκοπτη λειτουργία Δημόσιου Μουσικού Σχολείου στη μικρή επαρχιακή μας πόλη, θα δώσει την ευκαιρία σε παιδιά που Αγαπούν και σπουδάζουν τη μουσική, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να τις συνδυάσουν αρμονικά με τα υπόλοιπα μαθήματα που διδάσκονται στο δημόσιο σχολείο. 

Πέρα όμως από την καλύτερη αφομοίωση γνώσεων, θα συμβάλλει και σε μια ομαλότερη κοινωνικοποίηση των εφήβων. Η ενδοσχολική βία περιορίζεται, αναπτύσσεται πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους, ενώ ταυτόχρονα οι μαθητές συχνά γίνονται κοινωνοί σε πολιτιστικές δράσεις της τοπικής τους κοινωνίας. Ας μην ξεχνούμε πως οι αρχαίοι μας πίστευαν πως οι η μουσική παιδεία εξοικειώνει τις ψυχές των παιδιών προς το ρυθμό και την αρμονία (ψυχική και κοινωνική). 

Παράλληλα, η καλλιτεχνική παιδεία θα αποτελέσει ένα δυνατό εφόδιο στα χέρια των μαθητών, ιδιαίτερα σήμερα. Σε μια εποχή που ο πολιτισμός βάλλεται σφοδρά από την εμπορευματοποίηση και την υποκουλτούρα, η τέχνη και ο πολιτισμός θα λειτουργήσουν ως αντισώματα που θα μπολιάζουν και θα αναβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο. 

Το τελευταίο και μείζον πλεονέκτημα κατά τη γνώμη μου από την ίδρυση ενός Μουσικού Σχολείου στην πόλη μας θα είναι το εξής: το Μουσικό Σχολείο θα λειτουργήσει και ως κυψέλη διάσωσης, εκμάθησης, διασποράς της πλούσιας Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης, της Βυζαντινής μουσικής και της κλασικής μουσικής παιδείας. Θα υπάρχει η ευκαιρία για τους μαθητές να έλθουν σε επαφή με τη μουσική του τόπου τους και να τη σπουδάσουν τόσο σε επίπεδο θεωρητικό, όσο και σε επίπεδο εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων και να λειτουργήσουν οι ίδιοι ως παραγωγοί πολιτισμού. 

Εξάλλου η μουσική υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις του βίου μας, στην ίδια μας τη γλώσσα, όπως αναφέρει ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος: 

Ὅταν κάποτε φύγω ἀπὸ τοῦτο τὸ φῶς 
θὰ ἑλιχθῶ πρὸς τὰ πάνω ὅπως ἕνα 
ρυακάκι ποὺ μουρμουρίζει. 
Κι ἂν τυχὸν κάπου ἀνάμεσα 
στοὺς γαλάζιους διαδρόμους 
συναντήσω ἀγγέλους, θὰ τοὺς 
μιλήσω ἑλληνικά, ἐπειδὴ 
δὲν ξέρουνε γλῶσσες. Μιλᾶνε 
μεταξὺ τους μὲ μουσική. 

Έχοντας πεποίθηση ότι η εκπαίδευση μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης για τον τόπο μας, προσβλέπω στη συνεργασία και τη στήριξη στην προσπάθεια ίδρυσης ενός Μουσικού Σχολείου, ολόκληρης της Σχολικής Κοινότητας, Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων. 

Επειδή η πορεία υλοποίησης αυτής της πρότασης θα είναι μακρά και επίπονη, είναι αναγκαία η στήριξη των πολιτευτών μας, καθώς και η στήριξη όλων των φορέων του τόπους μας. 

Ως προτεινόμενη τοποθεσία του Μουσικού Σχολείου θεωρώ ότι οι εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου και νυν Παν/μιου Ιωαννίνων, που βρίσκονται στην περιοχή μας, ικανοποιούν πλήρως τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός τέτοιου σχολείου. 

Οι εγκαταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν όλους τους προβλεπόμενους, από τη νομοθεσία, χώρους: 
Α) ένα κτίριο για τα μαθήματα γενικής παιδείας και των θεωρητικών μαθημάτων της μουσικής 
Β) ένα κτίριο για την πρακτική εξάσκηση 
Γ) αίθουσα εκδηλώσεων (αμφιθέατρο) 
Δ) χώρο εστίασης των μαθητών. 

Είναι, θεωρώ, στις δυνατότητές μας να διεκδικήσουμε, έστω και προσωρινά, τους παραπάνω χώρους από το Παν/μιο Ιωαννίνων.

Επισυνάπτονται: 
1) ΦΕΚ για την ίδρυση των Μουσικών Σχολείων 
2) ΦΕΚ για το πρόγραμμα σπουδών των Μουσικών Σχολείων 
3) ΦΕΚ για το ωρολόγιο πρόγραμμα των Μουσικών Σχολείων 
4) ΦΕΚ για τη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων 
5) Ιστορικό από το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης (το 1ο ιδρυθέν Μουσικό Σχολείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου