Στη Βουλή το θέμα της τιμής των μανταρινιών – Μ. Κάτσης: να στηριχτούν και να ενισχυθούν οι παραγωγοί της Θεσπρωτίας - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Στη Βουλή το θέμα της τιμής των μανταρινιών – Μ. Κάτσης: να στηριχτούν και να ενισχυθούν οι παραγωγοί της Θεσπρωτίας

Στη Βουλή το θέμα της τιμής των μανταρινιών – Μ. Κάτσης: να στηριχτούν και να ενισχυθούν οι παραγωγοί της Θεσπρωτίας 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης ζητώντας ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών της Θεσπρωτίας και στήριξη της τιμής των προϊόντων τους. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας έκανε την ακόλουθη σχετική δήλωση: 

Εφέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών στην περιοχή μας. Από τη μία τα κόστη ήταν υψηλότερα λόγω του κλειστού τελωνείου στο Μαυρομάτι, και της παντελούς έλλειψης σχεδίου από την κυβέρνηση στο θέμα της υγειονομικά ασφαλούς και νόμιμης μετακίνησης των εργατών γης από τρίτες χώρες, για τη συγκομιδή. 

Από την άλλη, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της πανδημίας, με τη συρρίκνωση της ζήτησης από τις παραδοσιακές αγορές που κατευθύνονταν τα προϊόντα της Θεσπρωτίας, τη δυσκολία στις εξαγωγές που έχει φέρει το δεύτερο lockdown, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό από άλλες παραγωγούς χώρες. Και δε φτάνουν αυτά, έρχεται και η εκμετάλλευση της κατάστασης από μερίδα των εμπόρων με αθέμιτες πρακτικές και μεθόδους παραοικονομίας. 
Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου τα μανταρίνια πωλούνται από 22 έως 25 λεπτά το κιλό, με τάση μάλιστα για ακόμα χαμηλότερα. Με το κόστος παραγωγής στα 18 λεπτά το κιλό, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν πλέον οι παραγωγοί. 

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των ακριτικών περιοχών δεν μπορεί να μένει σε ευχολόγια αλλά πρέπει να είναι έμπρακτη, όπως έγινε το 2019 όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους παραγωγούς μανταρινιών της Θεσπρωτίας με χορήγηση κρατικής ενίσχυσης (de minimis). Τότε δόθηκαν 70 ευρώ ανά στρέμμα, για 9.714 στρέμματα μανταρινιών στη Θεσπρωτία, με τη συνολική ενίσχυση να φτάνει στο ποσό των 680.000 ευρώ. 
Με την Ερώτηση μου, ζητάω από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να ενισχύσει άμεσα τους παραγωγούς με έκτακτη χρηματοδότηση, να πάρει μέτρα ώστε να στηριχθεί η τιμή των προϊόντων τους, να διευκολυνθούν οι εξαγωγές, αλλά και να δράσει άμεσα ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών με αθέμιτες πρακτικές και μεθόδους παραοικονομίας από μερίδα των εμπόρων. 

Η κυβέρνηση πρέπει έστω και τώρα να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, που η ίδια διόγκωσε με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της. Δεν υπάρχει μόνο η Aegean σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν και οι άνθρωποι που με τον καθημερινό τους μόχθο στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, τις εξαγωγές, και την πραγματική οικονομία. 

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε: 

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2020 
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών της Θεσπρωτίας και στήριξη τιμών των προϊόντων τους» 

Οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι νέες δυσκολίες που έφερε το δεύτερο lockdown στη διάθεση των προϊόντων τους, έχουν φέρει σε οριακή κατάσταση τους παραγωγούς εσπεριδοειδών στη Θεσπρωτία, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. 

Τη χρονιά που διανύουμε οι παραγωγοί στη Θεσπρωτία είδαν τα κόστη τους να ανεβαίνουν, εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης από τρίτες χώρες για τη συγκομιδή των προϊόντων τους. Όσοι εργάτες γης από τη γειτονική Αλβανία ήθελαν να έρθουν νόμιμα με πρόσκληση να εργαστούν στην περιοχή της Σαγιάδας, του Ασπροκκλησίου, και της Κεστρίνης, έπρεπε να εισέλθουν από την Κακαβιά του νομού Ιωαννίνων καθώς το τελωνείο στο Μαυρομάτι Θεσπρωτίας παραμένει εδώ και μήνες κλειστό. Αποτέλεσμα ήταν οι παραγωγοί να επωμίζονται και το επιπλέον κόστος μεταφοράς αλλά και το κόστος για τα τεστ ανίχνευσης του covid-19, που έπρεπε να προσκομίζουν οι εργάτες γης κατά την είσοδο τους στη χώρα. Στη χειρότερη δε περίπτωση, οι εργάτες εισέρχονταν παράνομα από τη γειτονική χώρα, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και για τους ίδιους τους παραγωγούς. Αυτή η υγειονομικά επικίνδυνη και οικονομικά ασύμφορη κατάσταση, οφείλεται στην παντελή έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης για το θέμα της ασφαλούς και νόμιμης μετακίνησης των εργατών γης από τρίτες χώρες. 

Πέραν από το αυξημένο κόστος, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της πανδημίας, με τη συρρίκνωση της ζήτησης από τις παραδοσιακές αγορές που κατευθύνονταν τα προϊόντα της Θεσπρωτίας, τη δυσκολία στις εξαγωγές που έχει φέρει το δεύτερο lockdown, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό από άλλες παραγωγούς χώρες. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται και εκμετάλλευση της κατάστασης από μερίδα των εμπόρων με αθέμιτες πρακτικές και μεθόδους παραοικονομίας. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι αυτή τη στιγμή τα μανταρίνια να πωλούνται από 22 έως 25 λεπτά το κιλό, με τάση μάλιστα για ακόμα χαμηλότερες τιμές. 
Αυτές οι τιμές το μόνο που πετυχαίνουν είναι να καλύπτουν το κόστος παραγωγής το οποίο αγγίζει τα 18 λεπτά το κιλό. Τα εσπεριδοειδή είναι προϊόντα ευαίσθητα τα οποία πρέπει να διατίθενται άμεσα στην αγορά, γι αυτόν το λόγο οι παραγωγοί δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν να ανακάμψουν οι τιμές. Με αυτή την κατάσταση δε μιλάμε απλά για μειωμένα κέρδη εφέτος, αλλά για σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των παραγωγών που βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να εξανεμίζονται. 

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα δεν μπορεί να μένει σε ευχολόγια αλλά πρέπει να είναι έμπρακτη, όπως έγινε το 2019 όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους παραγωγούς μανταρινιών της Θεσπρωτίας με χορήγηση κρατικής ενίσχυσης (de minimis) εξαιτίας της μειωμένη παραγωγής του 2018, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των ασυνήθιστων θερμοκρασιών εκείνης της χρονιάς. Το 2019 δόθηκαν 70 ευρώ ανά στρέμμα, για 9.714 στρέμματα μανταρινιών στη Θεσπρωτία, με τη συνολική ενίσχυση να φτάνει στο ποσό των 680.000 ευρώ. 
Επειδή το κόστος παραγωγής των εσπεριδοειδών στη Θεσπρωτία τη χρονιά που διανύουμε ήταν αυξημένο λόγω της έλλειψης κυβερνητικού σχεδίου για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες 

Επειδή οι τιμές παραγωγού έχουν κατρακυλήσει κοντά στα επίπεδα του κόστους παραγωγής, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, της συρρίκνωσης της ζήτησης, της δυσκολίας στις εξαγωγές που έχει φέρει το δεύτερο lockdown, του έντονου ανταγωνισμού από άλλες παραγωγούς χώρες, και της εκμετάλλευσης της κατάστασης από μερίδα των εμπόρων 

Επειδή το εισόδημα των παραγωγών εσπεριδοειδών στη Θεσπρωτία εξαϋλώνεται, δημιουργώντας τους σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
1. Θα ενισχύσει τους παραγωγούς εσπεριδοειδών που πλήττονται από όσα προαναφέρθηκαν, με κρατικές ενισχύσεις ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο; 

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να στηρίξει τις τιμές των εσπεριδοειδών και να ενισχύσει τις εξαγωγές; 

3. Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να αντιμετωπίσει φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών με αθέμιτες πρακτικές και μεθόδους παραοικονομίας από μερίδα των εμπόρων, και δημιουργίας καρτέλ που πλήττουν ανεπανόρθωτα τους παραγωγούς και την ελεύθερη αγορά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου