Απόδοση φόρου τιμής στους Χρ. Πιτούλη και Χρ. Τσώνη, τους πρώτους Έλληνες εκτελεσθέντες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, από το Δήμο Ηγουμενίτσας
Ιστορικό γεγονός: <Μια ημέρα μετά την κήρυξη του πολέμου της 29ης Οκτωβρίου 1940 μια ομάδα Ιταλών ανιχνευτών περνούν τον Καλαμά φθάνει στο βάλτο Ραγίου και κατευθύνεται προς Ηγουμενίτσα. Ο Χρήστος Πιτούλης, που ειδοποιείται από βοσκό της οικογένειας, ενημερώνει τη χωροφυλακή και τον αξιωματικό Σ. Μεσσαλά και συγχρόνως συγκροτεί μικρό απόσπασμα με το γείτονα του Χρήστο Τσώνη το οποίο μαζί με αγροφύλακες σε μικρή μάχη αντιμετωπίζουν την Ιταλική περίπολο. Σκοτώνεται ο Ιταλός αξιωματικός, ανώτατο στέλεχος του φασιστικού κόμματος και οι άλλοι Ιταλοί στρατιώτες, μη γνωρίζοντας το ποτάμι, πνίγηκαν στο βάλτο.
Τη νύχτα της 4ης προς 5ης Νοεμβρίου οι Ιταλοί σπάζουν το μέτωπο του Καλαμά και η Ιταλική μεραρχία Σιένα κατευθύνεται προς Ηγουμενίτσα. Τα γυναικόπαιδα της πόλης φεύγουν προς Λευκίμμη και οι άνδρες καταφεύγουν στην Πέστιανη. Μαζί τους ο Χρήστος Πιτούλης και ο ανιψιός του Βασίλης. Η Ηγουμενίτσα πέφτει στα χέρια των Ιταλών και των Αλβανικών ταγμάτων που ακολουθούν τους Ιταλούς. Η πόλη παραδίδεται στις φλόγες.
Λίγες μέρες μετά κάποιοι άνδρες αποφασίζουν να κατέβουν από την Πέστιανη στην πόλη κρυφά. Μαζί τους ο Χρήστος Πιτούλης και ο Βασίλης Πιτούλης. Οι Ιταλοί αναζητούσαν ήδη τους υπεύθυνους της ήττας στο βάλτο. Με υπόδειξη των μουσουλμάνων συλλαμβάνονται ο Χρήστος Πιτούλης, ο Χρήστος Τσώνης, ο Βασίλης Πιτούλης και ο Ευάγγελος Λεονταρίτης.
Συγκροτείται έκτακτο Στρατοδικείο με βασικό μάρτυρα κατηγορίας τον Μαζάρ Ντίνο που ενυπογράφως βεβαιώνει ότι ο Χρήστος Πιτούλης ήταν ο οργανωτής της ομάδας και ο Χρήστος Τσώνης ο φυσικός αυτουργός.
Το Ιταλικό στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τον Χρήστο Πιτούλη και τον Χρήστο Τσώνη. Το πρωί της 8ης Νοεμβρίου 1940 το Ιταλικό απόσπασμα τους οδηγεί στον τόπο της εκτέλεσης στη θέση Μόλιζα δίπλα στη θάλασσα κοντά στο σημερινό Ξενοδοχείο Ακταίον. >>
Τα γεγονότα αναφέρονται από το αείμνηστο συντοπίτη μας δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιάννη Σάρρα στο βιβλίο «Θεσπρωτία δια μέσου των αιώνων» Γ’ τόμος κεφ.Γ’.
Επίσης ο εμβληματικός ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, στο βιβλίο του «Εθνική Αντίσταση» αναφέρει:
«Οι δύο πατριώτες Χρήστος Πιτούλης και Χρήστος Τσώνης υπήρξαν τα πρώτα θύματα, οι πρώτοι Έλληνες, που εκτελέστηκαν στη πατρίδα μας από τα στρατεύματα κατοχής Οι πρώτοι νεκροί πολίτες στις εκατοντάδες εκατόμβες των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα και την Ευρώπη.»
Ο ίδιος, θεωρούσε μεγάλη παράληψη του Ελληνικού κράτους που δεν έχει αναδείξει μέσω των Ευρωπαϊκών θεσμών τους δύο Θεσπρωτούς Εκτελεσθέντες ως τους πρώτους αντιστασιακούς στο φασισμό.
Η ίδια παράλειψη υπάρχει για το δήμο Ηγουμενίτσας.
Αυτή την υποχρέωση έρχεται το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο να εκπληρώσει
1) Ανέγερση μνημείου στην πόλη
2) Δίνοντας δύο ονόματα δρόμων
Ηγουμενίτσα 19-10-2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου