Γιατί τόσες νεκρές θαλάσσιες χελώνες τελευταία στη Θεσπρωτία;;; - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Γιατί τόσες νεκρές θαλάσσιες χελώνες τελευταία στη Θεσπρωτία;;;

Γιατί τόσες νεκρές θαλάσσιες χελώνες τελευταία στη Θεσπρωτία;;;

Είναι συχνό φαινόμενο, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια να εκβράζονται νεκρές θαλάσσιες χελώνες σε παραλίες της Ηγουμενίτσας.
Μία ακόμη εντοπίστηκε πριν λίγες ημέρες νεκρή στην παραλία πλησίον του ποδηλατόδρομου Ηγουμενίτσας.
Από την αρχή της χρονιάς έχουν βρεθεί άλλες δύο στην παραλία του Δρεπάνου και μιλάμε μόνο για όσες εντοπίζονται, δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κι άλλες που απλώς δεν εντοπίζονται και δεν καταγράφονται.
Δεν παρατηρείται μόνο στην περιοχή της Θεσπρωτίας, αλλά γενικότερα στο Ιόνιο, όπως Κέρκυρα, Πρέβεζα κ.α.

Τι συμβαίνει;
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη περίπτωση όπου να γίνουν γνωστά τα αίτια του θανάτου, δεδομένου ότι αφού περισυλλεχθούν, θάβονται χωρίς να προηγηθεί νεκροψία ώστε να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου.
Συχνότερη αιτία θανάτου, εκτός από την κατάποση πλαστικών, αποτελεί ο θανάσιμος τραυματισμός τους, είτε από πρόσκρουση με σκάφος, αλλά κυρίως από επιτήδεια ενέργεια ψαράδων ή ιχθυοκαλλιεργητών.
Η αλήθεια είναι ότι οι θαλάσσιες χελώνες στην προσπάθειά τους για ανεύρεση τροφής, προκαλούν ζημιές στα δίχτυα ψαράδων ή ιχθυοκαλλεργειών και ιδιαίτερα μυδοκαλλιεργειών. Για τις θαλάσσιες χελώνες τα μύδια αποτελούν εξαιρετική τροφή, με αποτέλεσμα όταν εντοπίζονται από εργαζόμενους μυδοκαλλιεργειών να θανατώνονται με χτυπήματα στο κεφάλι.
Τα υπέροχα αυτά θαλάσσια πλάσματα θα πρέπει να προστατευθούν, δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, αποτελούν και θηρευτές των μεδουσών...
Σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνονται νεκροψίες στις νεκρές χελώνες και εφόσον διαπιστωθεί και με βούλα η αιτία θανάτου τους, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από το Λιμεναρχείο.
Μια πρόταση που έχει γίνει και στο παρελθόν είναι η αποζημίωση των ψαράδων ή των ιχθυοκαλλιεργειών όταν διαπιστώνονται ζημιές στις μονάδες τους.
Αποτελεί δύσκολο θέμα, η συμβίωση των επαγγελματιών της αλιείας με τις θαλάσσιες χελώνες, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψει αυτή η βαρβαρότητα...! 
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποιο ενδιαφέρον από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της περιοχής. Το να θεωρείται ο φόνος ενός ζώου κάτι φυσιολογικό, δε μπορεί να συνεχίσει να είναι αποδεκτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου