Σχέση και καραντίνα - Της Αγγελικής Τζοβάρα*
Το να μένει κανείς στο σπίτι με το/η σύντροφό του για πολύ περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο υπό περιοριστικές και πρωτοφανείς συνθήκες, δύναται να ενισχύσει τόσο θετικές όσο και αρνητικές δυναμικές με τις πιο ισχυρές σχέσεις να αναπτύσσονται, ενώ εκείνες που χαρακτηρίζονται από έλλειψη επικοινωνίας και αλληλοσεβασμού, να αντιμετωπίζουν εντονότερο στρες. Ενώσω βιώνεται η καραντίνα, ενδέχεται να στρεσαριστούν ακόμη και τα πλέον δυνατά ζεύγη και ταυτόχρονα είναι πιθανόν για όλους τους συντρόφους, όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά να εξελιχθούν περισσότερο στη διάρκεια αυτής της άνευ προηγουμένου εποχής.
Το να εντοπίσει κανείς τα καλά στοιχεία της σχέσης και να τα αναδείξει προκειμένου να τη σώσει εν μέσω μιας καραντίνας, απαιτεί εφευρετικότητα. Όντας κανείς στο σπίτι, μπορεί να ανατρέξει σε φωτογραφίες και βίντεο από διακοπές, εξόδους και γιορτές για τα οποία δεν υπήρχε χρόνος να ανατρέξει κανείς στο παρελθόν. Αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν πηγή θετικότητας αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για τους συντρόφους να αναπολήσουν μνήμες αλλά και να σχεδιάσουν την περίοδο που ακολουθεί με το πέρας του εγκλεισμού.
Για τις περισσότερες σχέσεις, το πλήθος των μικρών καλών στιγμών αρκεί ώστε να υπερκεράσουν τις άσχημες και είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθούν νέες ευχάριστες στιγμές στην καθημερινότητα. Πείτε ο ένας στον άλλον τι θαυμάζετε και τονίστε τα θετικά στοιχεία του συντρόφου σας.
Αντί να προσπαθείτε παντοιοτρόπως να είστε ο/η τέλειος σύντροφος, επικεντρωθείτε στο να αποφύγετε κάποια μικρά καθημερινά λάθη. Για παράδειγμα μην δεσμεύεστε υποσχόμενοι πράγματα που δεν μπορείτε να τηρήσετε. Είναι προτιμότερο να υποσχεθείτε λίγα πράγματα που θα φέρετε τελικά εις πέρας.
Όταν ο/η σύντροφός σας κάνει κάτι που σας ενοχλεί, προσπαθήστε να μην εξωθείτε τα πράγματα στα άκρα. Σκεφτείτε λίγο περισσότερο -πριν αρχίσετε τις κατηγορίες και την επίθεση- ότι η καραντίνα επιφέρει στρες και πίεση και ενδεχομένως εκεί οφείλονται οι ενδεχόμενες συχνές εξάρσεις και όχι τόσο σε μόνιμα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του συντρόφου σας.
Υπάρχει αρκετή οργή στον κόσμο που καλό θα ήταν να μην μεταφέρεται στο σπίτι από κανέναν. Εκμεταλλευτείτε την καραντίνα αναζητώντας διαφορετικές προοπτικές και νέες συνήθειες που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στο μέλλον ώστε να ενδυναμώσουν τη σχέση και να γνωρίσετε πτυχές της προσωπικότητας του συντρόφου σας αλλά και του εαυτού σας.
Πρόκειται για μια περίοδο ανάπτυξης για τις σχέσεις με σύμμαχο το χρόνο, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουν ποιοτικά οι άνθρωποι τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά θέτοντας νέα μοτίβα για το μέλλον.
*Αγγελική Τζοβάρα, eft θεραπεύτρια ζεύγους, γνωσική-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεύτρια, θεραπεύτρια σχημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου