Ο κορωνοϊός "χτύπησε" και τις ανθρώπινες σχέσεις!
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος
Και, όμως, πέρα από το φόβο, τον πανικό, τον περιορισμό -για να μη γράψουμε εγκλεισμό στα σπίτια- που είναι κάποιες από τις συνέπειες του κορωνοϊού, φανερώνεται όλο και περισσότερο και μια άλλη συνέπεια: Διαταράσσονται, λόγω του ιού, οι σχέσεις των ανθρώπων. Και αυτό είναι ένα σημείο, που πρέπει να μας προβληματίσει...
Αποφεύγουν ηλικιωμένοι γονείς τα ίδια τα παιδιά τους, αλλά και τα παιδιά δεν τους επισκέπτονται, γιατί, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί...
Την ίδια στιγμή οι παππούδες δεν μπορούν να δουν τα εγγόνια, που τόσο τα λαχταρούν.
Όταν μετακινούμαστε, έστω και για λίγο στο σούπερ μάρκετ ή σε άλλο χώρο, με άδεια κυκλοφορίας φυσικά, κοιτάμε με καχυποψία το διπλανό μας, όταν βήξει…
Φοβόμαστε όταν μας πλησιάζει κάποιος, έστω και σε απόσταση ασφαλείας, μήπως και ένα στο εκατομμύριο έχει κορωνοϊό και κολλήσουμε και εμείς και απομακρυνόμαστε γρήγορα...
Η μοναξιά και η απομόνωση έχουν δημιουργήσει ψυχολογική πίεση και αυτή με τη σειρά της νευρικότητα, που κάποιες φορές εκφράζεται με διάφορους έντονους τρόπους και μέσα μας και γύρω μας.
Χαρακτηριστική περίπτωση κάποιου ανθρώπου ο οποίος επισκέφθηκε ένα φίλο του στο σπίτι, ο οικοδεσπότης του είπε ευγενικά να αποχωρήσει και αυτός του έκοψε την καλημέρα.
Δύσκολες οι στιγμές και δοκιμαζόμαστε όλοι... Αυτό, που πρέπει να επιδειχθεί είναι κατανόηση των περιστάσεων.
Οι ακραίες συνθήκες, και νομίζουμε ότι οι σημερινές δικαιολογούν από μία άποψη αυτό το χαρακτηρισμό, μας κάνουν καμιά φορά, ασυνείδητα, και από ανεπτυγμένη αίσθηση κινδύνου, να παρεξηγούμε με ευκολία τους άλλους ανθρώπους, αλλά και να παρεξηγούμαστε από αυτούς.
Αυτό, όμως, μπορεί να επιφέρει και διάφορα αρνητικά αποτελέσματα και συμπτώματα, τα οποία, έστω και αν ο κορωνοϊός φύγει, αυτά να μείνουν. Να υποχωρήσει, δηλαδή, ο κορωνοϊός του σώματος και να παραμείνει ο "κορωνοϊός" της ψυχής.
Η ανασφάλεια, όσο δικαιολογημένη και αν είναι στις ημέρες μας, δεν είναι σοβαρός λόγος να μπουν σε περιπέτεια οι ανθρώπινες σχέσεις.
Η εμπιστοσύνη αποκτιέται πολύ δύσκολα και καταρρέει σε ένα λεπτό, σε μια στιγμή. Ας αποφεύγουμε όλοι να υπονομεύουμε και να διαβρώνουμε τις ανθρώπινες σχέσεις.
Ας σκεφτούμε ψύχραιμα και ας αναλογιστούμε ότι ο συνάνθρωπός μας δεν θέλει να μας πληγώσει, απλά, προστατεύοντας τον εαυτό του, προστατεύει και εμάς...
Υπάρχει η καλή ερμηνεία, υπάρχει και η κατάχρηστική ερμηνεία στις ανθρώπινες σχέσεις. Το πώς χειριζόμαστε μια κατάσταση εξαρτάται από εμάς.
Η λαίλαπα του κορωνοϊού θα περάσει κάποια στιγμή. Ας μην αφήσει και συναισθηματικά ερείπια...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου