Ανοιχτή επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Σουλίου προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την συνεδρίαση της 31ης Μάρτη 2020
Κύριε Πρόεδρε με την παρούσα ανοιχτή επιστολή σας πληροφορούμε ότι τοποθετούμαστε ενιαία ως παράταξη στην ημερήσια διάταξη για τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Μάρτη 2020. Σας ενημερώνουμε ότι ψηφίζουμε θετικά στα 16 θέματα ημερήσιας διάταξης διότι είναι θέματα που αφορούν έκτακτες καταστάσεις ( covid-19, σεισμός) και διαδικαστικά θέματα στα οποία ούτως ή άλλως θα τοποθετούμασταν θετικά. Κάποιες παρατηρήσεις επί των θεμάτων σας υποβάλλονται μέσω της φόρμας ψηφοφορίας.
Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα πρέπει να προετοιμαστεί και να πραγματοποιηθεί νέο Δημοτικό Συμβούλιο (καλύτερα μέσω τηλεδιάσκεψης) στο οποίο πρέπει να τεθούν επί τάπητος σοβαρά θέματα που αφορούν και την περιοχή μας και συγκεκριμένα:
- Σχέδιο Αντιμετώπισης για την πανδημία και υγειονομικές δομές στον δήμο μας.
- Μέτρα ανακούφισης για τους σεισμοπαθείς.
- Μέτρα στήριξης των Δημοτών μας που πλήττονται.
- Μέτρα στήριξης των μαθητών μας.
Για την κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές δομές της περιοχής μας
και για το σχέδιο αντιμετώπισης του covid-19
Αναμφισβήτητα οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Η εξάπλωση του ιού covid-19 στη χώρα μας και σ' όλο τον κόσμο προκαλεί δικαιολογημένα την ανησυχία όλων μας. Διατυμπανίζεται σ' όλους τους τόνους από κυβερνητικά επιτελεία, ΜΜΕ και σποτ η περίφραση"ατομική ευθύνη" και το σλόγκαν" Μένουμε σπίτι" τα οποία πήραν μια πιο έντονη χροιά με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων.
Καθένας μας σαφώς οφείλει να επιδείξει υπευθυνότητα και πράγματι να τηρήσει όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής με μεγάλη προσοχή, παραμένοντας σπίτι και περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις. Ωστόσο δεν πρέπει να φοβόμαστε ούτε να πάψουμε να σκεφτόμαστε, να προβληματιζόμαστε, να διεκδικούμε. Η καραμέλα της ατομικής ευθύνης είναι εύκολη και βολική για αυτούς που θέλουν να θάψουν κάτω απ' αυτή, την τεράστια κρατική ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και επικίνδυνη όχι μόνο για τον αποπροσανατολισμό για τον βασικό υπεύθυνο για την αδυναμία αντιμετώπισης μια τέτοιας έκτακτης κατάστασης αλλά και για το αλληλοφάγωμα, μεταξύ μας.
Άραγε η υποστελέχωση όλων των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Δομών Υγείας, η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και εξοπλισμού, τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, είναι ζητήματα ατομικής ευθύνης; Η παντελής έκθεση των εργαζομένων σε κίνδυνο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας τους, ιδίως σε χώρους μαζικούς όπως εργοστάσια, βιομηχανία, σούπερ- μαρκετ κ.α, συμβαίνει επειδή οι εργαζόμενοι είναι"ατομικά ανεύθυνοι" ή μήπως για να μη χαθεί λεπτό (και χρονικά και χρηματικά) απ' την κερδοφορία του κεφαλαίου; Σαφώς και στο πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι όχι. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της υγείας, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ τις οποίες τήρησαν πιστά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και της τάσης καθολικής ιδιωτικοποίησής της,την οποία ευαγγελίζονται όλα τα αστικά κόμματα.
Στο απυρόβλητο δεν έμεινε φυσικά και το Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς ως κομμάτι των Πρωτοβάθμιων δομών υγείας της χώρας μας. Οι ήδη υπάρχουσες, προ κορωνοιου, ελλείψεις ήρθαν και έδεσαν με την έκτακτη κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί η συγκεκριμένη δομή, δεδομένων των συνθηκών. Οι ελλείψεις αφορούν σε υγειονομικό προσωπικό (κυρίως ιατρικό) που μάλιστα καλείται να καλύψει ολόκληρο Δήμο. Ο υγειονομικός εξοπλισμός επίσης είναι δυσεύρετος και στηρίζεται σε δωρεές (!!!) παρά τις εκκλήσεις της διοίκησής του και του προσωπικού στους αρμόδιους φορείς (6η ΥΠΕ). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μάσκες που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι αποτέλεσμα δωρεάς μικρών επιχειρήσεων της περιοχής μας (που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους) και μάλιστα δεν είναι καν του επιπέδου προστασίας από έναν τέτοιο ιό συν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην επαρκέσουν μέχρι την, κατά το δυνατόν προβλεπόμενη, εξασθένηση της εξάπλωσης του ιού.
Επιπροσθέτως τα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου παραμένουν κλειστά (λόγω κορωνοιου) μέχρι νεωτέρας και αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει αυτό για την πρόσβαση των πολιτών στις δομές υγείας και για την περίθαλψή τους. Είναι απίστευτο όμως πραγματικά με αφορμή τον covid-19 σε λίγο θα μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν άλλες ασθένειες, ούτε συνδημότες μας που χρειάζονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Όλα αυτά, όμως, δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι τα αποτελέσματα της χρονιάς προσπάθειας υποβάθμισης, για να μην πούμε καταστροφής, των δημοσίων δομών υγείας, απ' την οποία προφανώς δεν εξαιρείται και ο Δήμος μας. Όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις λοιδορούσαν από το πρωί ως το βράδυ το δημόσιο σύστημα υγείας και τους εργαζόμενους του, τώρα μας καλούν να τους χειροκροτήσουμε από τα μπαλκόνια. Επίσης δεν πάει πολύ καιρός από τότε που ο πρωθυπουργός χασκογελούσε και ονειρευόταν στη Βουλή την ώρα που θα μπουν επίσημα οι ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία. Τα σχόλια δικά σας, τώρα που ξέσπασε η πανδημία.
Καλούμε ΑΜΕΣΑ το Δημοτικό Συμβούλιο και την Δημοτική Αρχή να μπει μπροστά και να διεκδικήσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ την στελέχωση του Κέντρου Υγείας μας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με μαζικούς διορισμούς, το άνοιγμα των περιφερειακών ιατρείων, την προμήθειά του Κέντρου Υγείας (με κεντρική κρατική ευθύνη) με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν οι τοπικές αυτές δομές (κέντρο υγείας και ιατρεία) που σε συνδυασμό με το προσωπικό και τον εξοπλισμό θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικό τμήμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και να αποτελέσουν σημαντικό ανάχωμα στην προσπάθεια περιορισμού του ιού και να υπολειτουργούν ή να μην λειτουργούν καθόλου. Αν ο covid-19 “δείξει τα δόντια του και στην περιοχή μας” είναι σίγουρο ότι οι Φιλιάτες και τα Γιάννενα δεν θα αντέξουν. Τέλος, δεν θα πρέπει να αποτελέσει αυτή η κρίση άλλη μια ευκαιρία για αποδυνάμωση των υγειονομικών δομών της περιοχής μας με τη μεταφορά ιατρικού προσωπικού στα Γιάννενα.
Για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό
και τα μέτρα ανακούφισης των σεισμοπαθών
Δεκάδες κτίσματα στην περιοχή μας (Γλυκή, Ποταμιά, Γαρδίκι, Χόικα, Καρβουνάρι, Προδρόμι, χωριά του Σουλίου κ.α) έπαθαν από σοβαρές μέχρι ανεπανόρθωτες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή μας. Επίσης σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το σχολικό συγκρότημα Δημοτικού – Νηπιαγωγείου Γλυκής. Πέρα από τις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και την Δημοτική Αρχή:
- να διεκδικήσει από το κεντρικό κράτος έκτακτη χρηματοδότηση (πέραν αυτών που προβλέπονται) για την ανακούφιση των πληγέντων. Ειδικά την περίοδο αυτή η ανάγκη είναι επιβεβλημένη.
- να προβεί σε πάγωμα όλων των υποχρεώσεων προς το δήμο των δημοτών που έπαθαν σοβαρές ζημιές.
- να προβεί σε όλες τις ενέργειες για τον ουσιαστικό έλεγχο του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γλυκής με στόχο όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση να υπάρξει στατική και ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου ώστε να γίνει ασφαλές επιτέλους για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
- να πιέσει προς το κεντρικό κράτος και την περιφέρεια ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ελέγχων και συλλογής δικαιολογητικών ώστε να αποφεύγονται οι συνεχείς μετακινήσεις πληγέντων αλλά και εργαζομένων και υπηρεσιακών παραγόντων που μετέχουν σε επιτροπές ελέγχου λόγω της έξαρσης του covid-19.6
Μέτρα στήριξης των δημοτών μας
Η κρίση του covid-19 έχει οδηγήσει σε δεινή οικονομική θέση εκατοντάδες συνδημότες μας. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει μέτρα στήριξης των δημοτών που πλήττονται αλλά και να στηλιτεύσει πολιτικές εναντίον των εργαζομένων που ήρθαν… για να μείνουν.
Επίσης ως έμπρακτα μέτρα στήριξης πρέπει:
- να ανασταλεί η αύξηση των δημοτικών τελών.
- να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών όσοι πλήττονται μικρούς επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, κτηνοτρόφους και φυσικά εργαζόμενους.
Για την ανάγκη στήριξης των μαθητών μας
που δεν έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και σύνδεση διαδικτύου
Λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί και αφορούν και στο κλείσιμο των σχολείων οι εκπαιδευτικοί με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης έχουν μπει μπροστά και με κάθε πρόσφορο τρόπο (email, πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, ασύγχρονη επικοινωνία, ακόμη και τηλεφωνική επικοινωνία) και προσπαθούν και το καταφέρνουν να κρατάνε επαφή οι μαθητές με το σχολείο σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα έχει μπει και στο παιχνίδι η σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Τα εργαλεία αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όμως υπάρχουν πολλά πολλά προβλήματα (προβλήματα στους servers κ.α) και κυρίως ανισοτιμία στην πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές εφόσον απαιτείται γρήγορο ίντερνετ (ή τηλεφωνική γραμμή με αστική χρέωση μόνο με μεταφορά ήχου και όχι εικόνας) και συσκευή (ιδανικά ΗΥ ή tablet με μεγάλη οθόνη τουλάχιστον 9 ιντσών ή εναλλακτικά και κατ’ ανάγκη smartphone). Παρότι πολλές ΕΛΜΕ και σύλλογοι πρωτοβάθμιας της χώρας έχουν αναδείξει αυτά τα προβλήματα ζητώντας την αγορά από το κράτος υποδομής προς τους μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς και παροχής ελεύθερου ίντερνετ (μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας όπου δεν υπάρχουν δημοτικά hot spots), το Υπουργείο Παιδείας κωφεύει. Με βάση τα παραπάνω καλούμε τη Δημοτική Αρχή:
1. να ικανοποιήσει τα αιτήματα των σχολείων για την αγορά laptop ή εναλλακτικά tablets τα οποία θα δοθούν σε μαθητές (κατά προτεραιότητα της Γ λυκείου- ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) και όταν τελειώσει η χρονιά θα παραδοθούν στα σχολεία και θα αποτελούν υλικοτεχνική υποδομή των δημοσίων σχολείων μας.
2. να τσεκάρει όλα τα hot spots του Δήμου ώστε να ελεγχτεί η λειτουργία του ελεύθερου ίντερνετ και να μπορέσει να αξιοποιηθεί από μαθητές που δεν έχουν σύνδεση στο σπίτι τους.
Παραμυθιά 30/3/2020
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Ηλίας Κουτσής
Ηλίας- Δημήτρης Χρήστου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου