Ιστορικά και Ανιστόρητα ερωτήματα ΙΙ - Ανοιχτή επιστολή του Άλκη Φάτσιου
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ :
1) κυρίους Δήμαρχο Ηγ/τσας, Πρόεδρο Δ.Σ Ηγ/τσας και δι’αυτών στο Δημοτικό Συμβούλιο.
2) κύριο Προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.
Κατά μήνα Σεπτέμβριο 2017, στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της περιοχής μας, δημοσιεύθηκε άρθρο μου με τίτλο ‘’ ΙΣΤΟΡΙΚΑ και … ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ ερωτήματα ’’ που αφορούσε απόψεις, σχετικά με την θαλάσσια περιοχή, όπου έγινε η περίφημη ‘’ Ναυμαχία των Συβότων ‘’ το 433 π.Χ.
Μεταξύ άλλων υπηρεσιών, κοινοποίησα το κείμενο εκείνο και εις υμάς, και ανέμενα απαντήσεις στα εκεί αναφερόμενα ερωτήματά μου, για το εκεί αναφερόμενο θέμα. Επειδή όμως παρήλθε διετία και πλέον, και εξ’όσων γνωρίζω ΟΥΔΕΜΙΑ απάντηση δημοσιεύθηκε στον τοπικό, έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, επανέρχομαι και πάλι ελπίζοντας να φανώ πιο τυχερός… και μέσω εμού πολλοί συμπολίτες μας… Αναμένω λοιπόν απαντήσεις σας και ελπίζω να μην απαιτηθεί να σας υπενθυμίσω και τις Νομικές σας Υποχρεώσεις προς απάντηση εντός του προβλεπομένου χρόνου από τις κείμενες διατάξεις, και που αφορούν αυτούς που προϊστανται του Δημόσιου ή ευρύτερα Δημόσιου φορέα.
Η υποχρέωση αυτή, γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική, όταν οι ερωτήσεις επί συγκεκριμένων ερωτημάτων, σχετίζονται (μεταξύ άλλων) με δαπάνες κινητών (ανέγερση επιγραφών κ.λ.π.) ή παραχώρηση χρήσεως ακινήτων (για στέγαση δήθεν Μουσείου κ.λ.π.) – όπως τουλάχιστον διατείνονται οι εμπνευστές αυτής της ιστορίας – επί τη βάσει της υπ’αριθμ. 225/2012 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγ/τσας.
Συνημμένως σας κοινοποιώ και πάλι το σχετικό μου άρθρο με τα εκεί αναφερόμενα ερωτήματα.
Με εκτίμηση
Άλκης Φάτσιος
Ηγουμενίτσα 3/1/2020
ΙΣΤΟΡΙΚΑ και …. ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ ερωτήματα, Του ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ Δικηγόρου
1. Κατά ένα περίεργο τρόπο, και χωρίς κάποια αιτιολογία, θεωρούσα (και θεωρώ….) εαυτόν, μονίμως κοινωνικά ανησυχούντα και διαρκώς ενδιαφερόμενο (όσο αυτό είναι δυνατόν) για ιστορική και εν γενεί κοινωνική γνώση και (ερασιτεχνική) ενασχόληση και προς τον σκοπό βέβαια, εμπλουτισμού των ενδιαφερόντων μου αυτών…
2. Ενώ λοιπόν συμβαίνουν τα παραπάνω, εν τούτοις πρόσφατα αναγκάστηκα να αποδεχθώ έλλειμμα γνώσης αρκετά σημαντικό (αφού το θέμα είναι σημαντικό και σοβαρό) όταν από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, πληροφορήθηκα ότι από το 1995 δηλαδή κοντά 22 ολόκληρα χρόνια λειτουργεί Πολιτιστικός Σύλλογος με έδρα τα Σύβοτα και με την επωνυμία «ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΒΟΤΩΝ»!!! Σύμφωνα πάντα με την ίδια πληροφόρηση, σκοπός του Συλλόγου, μεταξύ άλλων, είναι η ίδρυση του «ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ» με προσλαμβάνον ιστορικό δεδομένο και παράσταση, την περίφημη Ναυμαχία των Συβότων που έγινε το 433 π.Χ., μεταξύ Κερκυραίων και Κορινθίων και που περιγράφει εναργέστατα ο μέγας ιστορικός Θουκυδίδης, μια ναυμαχία η οποία για πολλούς ιστορικούς ήταν η αφορμή του μετέπειτα γενομένου Πελοποννησιακού πολέμου !!!
Πάντα από την ίδια ΠΡΟΣΦΑΤΗ πληροφόρηση, μαθαίνω ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας το 2012 με την υπ’αριθμ. 225/2012 απόφασή του, παραχώρησε για την στέγαση του (υπό ίδρυση…) Μουσείου, τον όροφο του Κέντρου Πληροφόρησης και Ενημέρωσης τουριστών επισκεπτών στα Σύβοτα. Επίσης ο Δήμος Ηγουμενίτσας όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, πριν από λίγους μήνες, ανήγειρε στον αύλειο χώρο του Κέντρου, εξάγλωσση επιγραφή με κείμενα (αποσπάσματα) του Θουκυδίδη σχετικά με την ναυμαχία των Συβότων. Στο ίδιο πάντα κείμενο αναφέρεται ότι κατά το παρελθόν έχουν βρεθεί κάποιοι αμφορείς και (SIC!!!) «άλλα αρχαία είδη» στον υποθαλάσσιο χώρο των Συβότων, ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ (;;) από την εποχή της Ναυμαχίας και στεγάζονται προσωρινά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κερκύρας.
3. Όταν δε ανέγνωσα, από την ίδια πηγή πληροφόρησης το όνομα του Προέδρου του Συλλόγου (Γρηγόριος Καλογερόπουλος), τότε θυμήθηκα. Θυμήθηκα το βιβλίο με τίτλο «ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» με συν-συγγραφείς τους κ. Καλογερόπουλο Γρηγόριο, απόφοιτο της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά, ερευνητή και συγγραφέα και Τσώνη Νικόλαο, καθηγητή Φυσικής, πρώην Νομάρχης Θεσπρωτίας και ο οποίος είχε την καλοσύνη να μου το χαρίσει με ιδιόχειρη αφιέρωση.
Με βάση λοιπόν το βιβλίο αυτό στο οποίο μεταξύ άλλων Θεσπρωτικών Πόλεων αναφέρεται και η περιοχή Συβότων, υποστηρίζεται η άποψη (και εκεί στηρίζεται η προσπάθεια δημιουργίας Μουσείου κ.λ.π.) ότι η Ναυμαχία του 433 π.Χ. έγινε στη θαλάσσια περιοχή των σημερινών Συβότων. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ και συνεπώς η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ;;;
Κι εδώ πλέον αρχίζουν τα ερωτήματα και τα προβλήματα που ενδεχομένως από τις απαντήσεις προκύπτουν…
Α) Ήδη από το 1953 ο καθηγητής, μελετητής – ερευνητής ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, δημοσίευσε μια ιστορικο – γεωγραφική μελέτη, στη μηνιαία επιθεώρηση (περιοδικό) «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ» με τον «ΣΥΒΟΤΑ, ΑΧΕΡΟΥΣΙΑ ΛΙΜΝΗ, ΓΛΥΚΗΣ ΚΟΛΠΟΣ» και για πρώτη φορά εκφράζεται η άποψη ότι το ερημικό λιμάνι «Σύβοτα» που αναφέρεται στον Θουκυδίδη δεν είναι το λιμάνι του ΜΟΥΡΤΟΥ, αλλά ο όρμος της σημερινής ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, η δε Ναυμαχία ΔΕΝ έγινε στον θαλάσσιο χώρο έμπροσθεν του σημερινού Μούρτου, αλλά αρκετά βορειότερα και συγκεκριμένα στον θαλάσσιο χώρο έμπροσθεν των εκβολών του ποταμού ΚΑΛΑΜΑ, όπου υπήρχαν 10 περίπου μικρά νησιά, τα οποία λόγω των προσχωματικών αποθέσεων του ποταμού, μετεβλήθησαν σε υψώματα ξηράς…
Β) Περίπου (2) χρόνια αργότερα (1954) σε σχετικό επιστημονικό πόνημα AJA 58 (1954) σελ.237, ο E. VANDERPOOL υποστήριζε ακριβώς την ίδια με τον Παπαγεωργίου άποψη.
Γ) Η πλέον όμως αξιόπιστη και επιστημονικά – ερευνητικά ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΔΡΑΖΟΜΕΝΗ, άποψη, για την πραγματική θέση στην οποία έγινε η περίφημη Ναυμαχία (και είναι η ίδια με τους (2) προηγούμενους) είναι αυτή του αειμνήστου (πέθανε το 1996) διακεκριμένου επιστήμονος καθηγητού Πανεπιστημίου, στην έδρα της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ερευνητού – μελετητού, καταξιωμένου τόσον εις την Ελληνική όσο και εις την Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα στον κλάδο της Αρχαιολογίας με άπειρες ανακάλυψεις, ανασκαφές, μελέτες, επιστημονικές ανακοινώσεις,συγγράμματα κ.λ.π. ΣΩΤΗΡΗ ΔΑΚΑΡΗ.
Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΑΚΑΡΗΣ το 1972 στο μνημειώδες επιστημονικό του έργο «ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ» τόμος 15ος στη σειρά «ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» του «Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου και Κέντρου Οικιστικής» ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες, αυτοψίες κ.λ.π. κατέληξε ότι πράγματι ο όρμος της σημερινής Ηγουμενίτσας είναι ο «ήρεμος και έρημος λιμήν» με την ονομασία ΣΥΒΟΤΑ που αναφέρει ο Θουκυδίδης. Η δε Ναυμαχία έγινε στον θαλάσσιο χώρο έμπροσθεν των εκβολών του ΚΑΛΑΜΑ όπου υπήρχε σύμπλεγμα νησίδων με την γενική ονομασία «Νησιά Συβότων».
Δ) Το έτος 1986 στα πλαίσια του «Ε΄ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΙΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ» που έγινε σε Αργοστόλι – Ληξούρι, παρίσταται ως προσκεκλημένος ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΑΚΑΡΗΣ, ο οποίος προβαίνει σε ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ και ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ της ιδιαίτερης μελέτης – εισήγησης με τίτλο «ΤΑ ΣΥΒΟΤΑ ΚΑΙ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ» με την παραπάνω άποψη, η οποία ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΜΕΛΕΤΗ, καταχωρίζεται στα πρακτικά του Συνεδρίου. Έκτοτε στην επιστημονική Ελληνική και ξένη Αρχαιολογική κοινότητα η άποψη αυτή εξ όσων ΓΝΩΡΙΖΩ, είναι και η ΚΡΑΤΟΥΣΑ!!!
4. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, γεννώνται τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:
α) ΠΡΟΣ την ΛΒ΄ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Είναι η Υπηρεσία ενήμερη των ενεργειών για Ίδρυση Μουσείου στον ΜΟΥΡΤΟ-ΣΥΒΟΤΑ, με βάση την παραδοχή ότι εκεί έγινε η Ναυμαχία του 433 π.Χ.; Ποια είναι η άποψή της επί του θέματος, επιστημονική και όχι μόνο;;
β) ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ:
Γνώριζε ο Δήμος όλα τα παραπάνω;
Ζήτησε να μάθει την άποψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ή άλλης κεντρικής αρμόδιας Υπηρεσίας, πριν προχωρήσει σε παραχωρήσεις ορόφου κτιρίου στα Σύβοτα και σε ανέγερση ΕΠΙΓΡΑΦΩΝ; Αν όχι σας προτρέπω να το πράξετε ΤΩΡΑ!!!
γ) ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ :
Υπάρχουν πράγματι στο Μουσείο Κερκύρας ευρήματα, που έχουν ευρεθεί στον θαλάσσιο χώρο Μούρτου – Συβότων ;
Αν ναι, έχουν αυτά ταυτοποιηθεί αρχαιολογικά-ιστορικά και με την συνδρομή της ενάλιας υπηρεσίας, με την περίοδο της ναυμαχίας;
Εν τέλει ποια είναι η άποψη της Υπηρεσίας, περί της ανακοίνωσης και των απόψεων για το θέμα του ΣΩΤΗΡΗ ΔΑΚΑΡΗ;
δ) Τέλος, ποια είναι η άποψη των υπολοίπων αρμοδίων φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού, λοιπές αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, Ενώσεις Ελλήνων αρχαιολόγων κ.λ.π.) και εις τους οποίους θα κοινοποιηθεί το παρόν;;;
5. Να ξεκαθαρίσουμε και κάποια πράγματα. Στην ανάδειξη και ανακάλυψη της Αρχαιολογικής και συνεπώς Ιστορικής αλήθειας, κανείς δεν αρνείται (ούτε και η ίδια η Επιστήμη.. ) και τη συμβολή απλών ερευνητών (δηλαδή ανθρώπων χωρίς επιστημονική θωράκιση για το αντικείμενο, δηλαδή λήψη πτυχίου, λήψη μεταπτυχιακών τίτλων, διδαχή στα Πανεπιστήμια ως καθηγητές, σωρεία με ευθύνη τους, ανασκαφικών εργασιών, μελέτες, αυτοψίες, ανακοινώσεις, συγγραφή σχετικών βιβλίων κ.λ.π.). Αλλά όπως και να το κάνουμε βρε αδελφέ στη ΖΥΓΑΡΙΑ για το ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ, μετράει η γνώση, η έρευνα και εν τέλει τα συμπεράσματα των ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι ΠΑΓΚΟΣΜΊΩΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ!!! Η Αρχαιολογική και συνεπώς η Ιστορική Αλήθεια είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν μπορεί να είναι κάτι πρόχειρο ή ευτελές. Είναι ΚΥΤΤΑΡΟ ΓΝΩΣΗΣ του διαχρονικού πολιτισμού μας, είναι ΠΥΞΙΔΑ για το ΜΕΛΛΟΝ και δεν μπορούμε να αφήνουμε σκιές ή αμφιβολίες στα ζητήματα αυτά.
Τέλος, εννοείται βεβαίως, ότι η τουριστική, εμπορική ή άλλη ενδεχομένως ιδιοτελή επιδίωξη δεν μπορεί να αποτελέσει τον ΒΩΜΟ στον οποίο θα θυσιάσουμε την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!
Ελπίζω σε απαντήσεις από τους ερωτούμενους φορείς, με δημοσίευση αυτών στον έντυπο και ηλεκτρονικό ΤΥΠΟ, όπου και το παρόν σημείωμά μου.
Αύγουστος 2017
ΆΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου