Η τοποθέτηση του Δώρη Δήμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηγουμενίτσας για το 2020
Η Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2020.
· Σε κάθε προϋπολογισμό εκείνο που συζητιέται είναι τι έξοδα έχεις και για ποιο σκοπό. Από πού θα πάρεις τα λεφτά που απαιτούνται και που θα τα δώσεις. Η κατεύθυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι σαφής. Η κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους θα είναι μειωμένη για το 2020, ενώ αναμένονται τα έσοδα των να είναι αυξημένα. Προφανώς η διαφορά θα καλυφθεί από τη φορολόγηση των δημοτών που στην πλειοψηφία τους είναι τα λαϊκά στρώματα.
· Το κονδύλι των εσόδων από δημοτικά τέλη στην εισήγηση εμφανίζεται μειωμένο. Η εξήγηση που δίνει ο Δήμαρχος ότι η διαφορά θα καλυφθεί από την διασταύρωση των δηλωθέντων επιφανειών των κτισμάτων με αυτά του Ε9 της εφορίας, δεν νομίζουμε ότι ικανοποιεί. Πρώτο γιατί δεν ξέρουμε πως θα γίνει αυτό και τι αναξιοποίητα κτίσματα η χώροι θα χρεωθούν και δεύτερο τα έξοδα από τη λειτουργία της ΜΕΑ στη Δωδώνη είναι τεράστια. Για αυτό εκφράζουμε τη διαφωνία μας και με τον τρόπο που είναι γραμμένο το αντίστοιχο κονδύλι στην εισήγηση. Δεν είναι έξοδο για ΧΥΤΑ όπως αναφέρεται. Το σωστό είναι ότι πρόκειται για Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και τα χρήματα πάνε στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μια μεγάλη πολυεθνική Α.Ε.. Είναι γνωστό επίσης (από έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου) ότι ο ιδιώτης διαχειριστής του ΜΕΑ απαιτεί από τον Δήμο μας την πληρωμή μια ελάχιστης κατανάλωσης (9.000 τόνοι τον χρόνο) άσχετα με το ποιά ποσότητα θα παραδίδουμε. Το συνολικό κόστος, ορθά το ανέφερε ο Δήμαρχος, θα φθάσει τελικά στα 70 ευρώ τον τόνο. Αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Γιατί σίγουρα μέσα στο 2020 θα μας έλθει ο λογαριασμός, άσχετα αν το γράφετε στην εισήγηση. Σας είναι γνωστό ότι η Λ.Σ. είμαστε κατά των δημοτικών τελών. Πρέπει αυτά τα έξοδα που χαρακτηρίζονται «ανταποδοτικά» να καλύπτονται από την κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους. Αρκετούς φόρους πληρώνουμε όπως Φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλος αλληλεγγύης, ΦΑΠ, τέλη κυκλοφορίας, ανεβασμένο ΦΠΑ κλπ. Γιατί τους πληρώνουμε; Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 προβλέπεται ότι το 93% των φόρων θα εισπραχθεί από τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τα λαϊκά στρώματα και μόλις το 7% από τα νομικά πρόσωπα δηλαδή τις επιχειρήσεις Α.Ε. κλπ. Απέναντι σε ένα κράτος ανάλγητο και σκληρό που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους πρέπει να αναπτυχθεί ένα αγωνιστικό διεκδικητικό κίνημα και από τους Δήμους με σκοπό την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
· Ο προϋπολογισμός που συζητάμε επιβεβαιώνει την τοποθέτηση μας στο Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων. Πέρα από τις αντιρρήσεις μας του ότι υπήρχε μια παράθεση και καταγραφή έργων χωρίς στόχο, πρόγραμμα, ιεράρχηση και διεκδίκηση, καλείται ο Δήμος να υλοποιήσει έργα 37 εκ ευρώ ενώ η ΣΑΤΑ δεν φτάνει τις 500.000 ευρώ. Ο αντίλογος ήταν ότι υπάρχει χρηματοδότηση από άλλα προγράμματα κύρια από ΕΣΠΑ. Η εισήγηση όμως σας διαψεύδει. Για το 2019 τα βεβαιωμένα έσοδα μας στο 36,8% μέχρι την σύνταξη της εισήγησης, με εκτίμηση να φτάσουν στο 38,77% μέχρι τέλους του 2019. Το 2020 που εκτιμάτε ότι θα φτάσουν τα έσοδα; Από πού θα προέρχονται; Ποιες και πόσες από τις λαϊκές ανάγκες θα καλυφθούν;
· Στην εισήγηση, όπως και στο Π.Τ.Ε. δεν υπάρχουν κονδύλια και κωδικοί για έργα αντισεισμικής προστασίας, ενώ για την αντιπυρική είναι καταγεγραμμένο ένα αμελητέο ποσό. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε. γιατί ισχύει η πολιτική του «κόστους –οφέλους». (Δεν είναι λ.χ. σαν το εργοστάσιο Μ.Ε.Α που ενισχύει την κερδοφορία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.). Ωστόσο έχει καταγραφεί σαν ανάγκη πρώτης προτεραιότητας όχι μόνο από την Λ.Σ. αλλά και από τους συλλόγους των εκπαιδευτικών. Όπως έχει καταγραφεί η ανάγκη για νέα νηπιαγωγεία και σχολεία. Σας είναι γνωστά αυτά.
· Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά δεν ισχύει. Λεφτά υπάρχουν και πάρα πολλά, αλλά είναι σε λίγα χέρια. Από εκεί πρέπει να τα διεκδικήσουμε. Άμεσα να διεκδικήσουμε γενναία φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Να σας θυμίσουμε ότι μέχρι το 1996 ο φόρος επί των κερδών των Α.Ε. ήταν στο 45%. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε τότε στο 30% και σήμερα στο 24% με προοπτική σύντομα στο 20%. Πρακτικά πληρώνουν ακόμα λιγότερο. Όλα αυτά για διευκολυνθούν οι «επενδύσεις» και η «ανάπτυξη». Η ανάπτυξη τους όμως σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο χαράτσωμα και εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων. Οι Δήμοι καλούνται να συνεισφέρουν σε αυτό το χαράτσωμα σαν γρανάζι του κεντρικού κράτους. Η Λ.Σ. διαφωνούμε με αυτήν την πολιτική που εκφράζεται και μέσα από τον προϋπολογισμό που εισηγείσθε , για αυτό και τον καταψηφίζουμε
Ηγουμενίτσα 20/12/2019
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου