Το ΚΚΕ για τη ρύπανση από το εργοστάσιο ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι
Δεν πέρασαν πολλές μέρες από την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι και τους διθυράμβους που πλέχτηκαν για το συγκεκριμένο έργο, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν τότε που γίνονταν οι αναφορές «για ένα έργο-πρότυπο για την λύση των προβλημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη».
Δίπλα τους τότε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου που πανηγύριζε κι αυτός για το «θαύμα της επιχειρηματικότητας και της υποδειγματικής σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που πρέπει να κάνει υπερήφανο κάθε Ηπειρώτη», όπως έλεγε.
Χρειάστηκε μόνο μια δυνατή βροχή για να εκθέσει ανεπανόρθωτα όλους τους παραπάνω και να αναδείξει τα πρώτα σοβαρά προβλήματα, από τη λειτουργία του εργοστασίου που, ως Λαϊκή Συσπείρωση, ως ΚΚΕ, είχαμε επισημάνει, από το 2014 ακόμα, όταν ξεκινούσαν οι διαδικασίες κατασκευής του εργοστασίου.
Η ίδια η ζωή έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις μας ότι εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις στην λαϊκή οικογένεια, ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των σκουπιδιών μέσω ΣΔΙΤ, θα υπάρξουν και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η λειτουργία του εργοστασίου σ’ αυτή την περιοχή, η οποία κατακλύζεται από δάση και έχει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα. Ότι καμιά μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση δεν πρόκειται να θυσιάσει ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη της για να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος. Πέντε χρόνια μετά, και με μία “ικανή” βροχή το εργοστάσιο προκάλεσε ρύπανση πέριξ της περιοχής αλλά και στον παραπόταμο του Καλαμά.
Συγκεκριμένα, μετά από επίσκεψη που κάναμε στην περιοχή και τα όσα μας κατήγγειλαν οι κάτοικοι, είδαμε και μόνοι μας ότι στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου αποθηκεύονται τα προϊόντα της επεξεργασίας, με τρόπο τέτοιο που αρκούσε μια δυνατή βροχή για να τα διασπείρει.
Είναι τουλάχιστον αστείοι οι ισχυρισμοί του Περιφερειάρχη, ότι τα υπολείμματα αυτά είναι καθαρά και δεν συντρέχει πρόβλημα ρύπανσης. Είναι προϊόντα που έχουν εκπλυθεί από το εργοστάσιο και έχουν καταλήξει στο περιβάλλον. Επιπλέον προκύπτει το ερώτημα τι θα συμβεί αν ξαναβρέξει, επειδή η ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει ότι η εταιρία Ενεργειακή Ηπείρου (ΤΕΡΝΑ) έχει εκτιμήσει ότι «οι εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου θα ολοκληρωθούν το β΄ εξάμηνο του 2020», δηλαδή σε ένα χρόνο από τώρα και στο διάστημα αυτό θα έχουμε κάμποσες βροχές.
Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω, επανέρχεται στην επικαιρότητα, η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, για άμεση πάλη και διεκδίκηση, με προμετωπίδα, ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού!
Η πρόταση για τη συγκρότηση αποκλειστικά ενιαίου δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τη λειτουργία της επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους. Που θα προβλέπει αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των οικισμών και δήμων από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης, που θα είναι προσανατολισμένες σε κρατικές παρεμβάσεις πρόσθετης προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος, καθώς και μέτρων χωροταξικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους. Που δεν θα επιτρέπει καμιά ιδιωτική επιχειρηματική δράσης σε όλη τη διαδικασία, από τη συλλογή έως την επεξεργασία και την υγειονομική ταφή των σκουπιδιών, γιατί αποδεικνύεται καθημερινά, ότι οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση στην αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων, σημαίνει οικονομική και όχι μόνον επιβάρυνση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου