Η τοποθέτηση του Δώρη Δήμα στο δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας για το θέμα του Τμήματος Μετάφρασης
Βασικά σημεία της τοποθέτησης του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά την συζήτηση του θέματος για αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας με στην Ηγουμενίτσα.
· Το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές στο Δ.Σ. Ελπίζαμε ότι η αρνητική σας εμπειρία από την στάση των κυβερνήσεων διαχρονικά, θα σας έκανε να σκεφθείτε καλύτερα τις προτάσεις του ΚΚΕ που εκφράζονται στο Δ.Σ. από την Λ.Σ.. Ωστόσο το κλίμα φορτίστηκε από την αντιπαράθεση κύρια των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.
· Ακούγοντας τους στο νου μας ήλθε το ευαγγελικό "ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες ". Γιατί ειπώθηκαν πολλές αλήθειες, με τις αλληλοκατηγορίες τους, για να κρύψουν την ΑΛΗΘΕΙΑ. Ότι από το 1999 με την συνθήκη της Μπολόνια έχουν ξεκινήσει οι αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Συνεχίστηκαν το 2013 με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για να οδηγηθούμε στην «Πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ επί ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η κατάργηση σχολής στην Ηγουμενίτσα και άλλων 36 σχολών πανελλαδικά, αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. για συνέχιση αυτής της πολιτικής, προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση του "Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας" στην Ελλάδα, σύμφωνα με την προωθούμενη στρατηγική της ΕΕ και της αστικής τάξης της χώρας μας. Με την οποία συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα.
· Ο ΣΥΡΙΖΑ σωστά εκτιμά ότι η Ν.Δ. προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ. Δεν μπορεί όμως να καταγγέλλει την πολιτική της, γιατί αυτήν εφάρμοσε σαν κυβέρνηση. Τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν χρόνια που εφαρμόζονται, η δε απόφαση για ίδρυση προπτυχιακής σχολής με δίδακτρα είναι του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. απλά την εφαρμόζει. Όσον αφορά την αναγνώριση των κολεγίων ας ανατρέξουν στις δηλώσεις του Α. Αλαβάνου όταν εκπροσωπούσε τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ στο ευρωκοινοβούλιο. Άρα ανούσιος και αποπροσανατολιστικός ο «καυγάς» αφού τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά και το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, εφαρμόζουν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και του ΣΕΒ.
· Ζητάτε ομόφωνη απόφαση έτσι ώστε όλοι ενωμένοι να διεκδικήσουμε ΑΕΙ στην πόλη μας. Μπορεί όμως να υπάρξει ενότητα μεταξύ αυτών που αγωνίζονται για Δημόσια και δωρεάν παιδεία και αυτών που αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν «πελάτες», που θέλουν τα ΑΕΙ στην υπηρεσία των επιχειρησιακών ομίλων; Για αυτό δεν ήταν ομόφωνα τα ψηφίσματα του Δ.Σ. μας στο παρελθόν. Η Λ.Σ., το ΚΚΕ, επιμέναμε να δείχνουμε την αιτία των προβλημάτων, η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε στο κλείσιμο και των σχολών στην πόλη μας, και να καλούμε σε αγώνα εναντίον της. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε. Σήμερα χωρίς να κάνουμε τους προφήτες , λέμε ότι θα κλείσουν και άλλες σχολές από την στιγμή που η προοπτική τους εξαρτάται από χορηγούς και όχι από το κράτος.
· Επικαλείστε το Αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Μπορεί όμως να υπάρχει αυτοδιοίκητο με λειψή κρατική χρηματοδότηση; Δεν μπορεί, όπως δεν υπάρχει αυτοδιοίκητο και στον Δήμο μας που έχει γίνει γρανάζι της κρατικής μηχανής.( με την χρηματοδότηση, κατευθύνσεις , ελέγχους κλπ.). Με τι χρήματα άραγε ένα ανώτατο ίδρυμα θα κάνει προσλήψεις , υποδομές κλπ,; Το γνωρίζεται ότι έρευνα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τα προγράμματα της Ε.Ε., χωρίς την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού ΔΕΠ σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην πόλη μας.
Αυτήν την πολιτική πρέπει να αντιπαλέψουμε. Η μόνη λύση είναι μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα, μέσα από αναβαθμισμένες σπουδές, θα υπηρετεί ένα αντικειμενικά καθορισμένο επιστημονικό αντικείμενο, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αυτό προϋποθέτει, γενναία κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ, δωρεάν φοίτηση, στέγαση και σίτιση των φοιτητών,….., σας καταθέτουμε σχέδιο ψηφίσματος με αυτά. Αν δεν αγωνισθούμε για όλα αυτά ,αν δεν πάμε στην καρδιά του προβλήματος τότε δεν μπορεί να υπάρξει η ενότητα που επικαλείσθε, ούτε η λαϊκή υποστήριξη και δράση κατά συνέπεια ούτε αποτέλεσμα. Υπάρχει εμπειρία από την στάση του Δήμου μας στην μέχρι σήμερα πορεία υποβάθμισης, μέχρι το κλείσιμο, του ΤΕΙ στην πόλη. Κανένας αγώνας καμιά διεκδίκηση Δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν δεν χτυπά την αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα.
Η Λ.Σ. αντιταχθήκαμε στην ίδρυση και διασπορά Τμημάτων με γνώμονα την εμπορική τους αξία, την πέραση τους στην αγορά. Αντιταθήκαμε στα κλεισίματα και συγχωνεύσεις Τμημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα να πληρώνουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο των σχεδιασμών των βιομηχάνων και των κυβερνήσεών τους οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα και ζητάμε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τους φοιτητές του τέως ΤΕΙ στην πόλη μας ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους , να αποκτήσουν τίτλο σπουδών που να τους εξασφαλίζει την επαγγελματική τους πορεία.
Υ.Γ Επισυνάπτουμε το σχέδιο ψηφίσματος που δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία του Δ.Σ.
ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η Λ.Σ. ΣΤΟ Δ.Σ.
Την ώρα που χιλιάδες φοιτητές βγαίνουν στο δρόμο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους για δωρεάν φοιτητική μέριμνα, για πτυχία που δεν θα είναι κουρελόχαρτα, για την υπεράσπιση του ασύλου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε άλλον έναν προσχηματικό καυγά. Η ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας για την αναστολή 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων, που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα λειτουργούσαν από το 2020, δεν μπορεί να κρύψει τη συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα κριτήρια αξιολόγησης των ΑΕΙ.
Είναι γνωστό ,τουλάχιστον από τις πολλές συζητήσεις στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας, ότι από το 1999 με την συνθήκη της Μπολόνια έχουν ξεκινήσει οι αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Συνεχίστηκαν με τα σχέδιο ΑΘΗΝΑ και την «Πανεπιστημονοποίηση» των ΤΕΙ επί ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η κατάργηση του σχολής του «ΑΕΙ» στην Ηγουμενίτσα αποτελεί την επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ., προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση του "Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας" στην Ελλάδα, σύμφωνα με την προωθούμενη στρατηγική της ΕΕ και της αστικής τάξης της χώρας μας.
Είναι γνωστό ότι ένας από τους λόγους της συγχώνευσης σχολών είναι και η περιστολή των κρατικών δαπανών. Αλήθεια αν παραμείνει η σχολή που «τάξανε» στην πόλη μας πως και για πόσο καιρό θα λειτουργήσει ,χωρίς χρηματοδότηση ,χωρίς διδακτικό προσωπικό;
Είναι επίσης γνωστό ότι η κρατική χρηματοδότηση για έρευνα στα ΑΕΙ έχει καταργηθεί, ότι τα ΑΕΙ θα δουλεύουν με χορηγούς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Πόσα ΑΕΙ νομίζετε ότι θα επιβιώσουν τελικά σε ένα τέτοιο τοπίο; (Τόσο τα περιφερειακά όσο και τα κεντρικά.)
Ούτε το άνοιγμα ούτε το κλείσιμο Τμημάτων σηματοδοτεί αντίστοιχα διεύρυνση ή συρρίκνωση της δημόσιας Παιδείας. Όταν την ίδια στιγμή γενικεύεται η αύξηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, όταν εγκαινιάζεται το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα με δίδακτρα. Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δε βλέπουν απέναντί τους φοιτητές, αλλά πελάτες που αγοράζουν εκπαιδευτικά προϊόντα στην κατ’ όνομα «δημόσια» ανώτατη εκπαίδευση.
Αντιτασσόμαστε στα κλεισίματα και συγχωνεύσεις Τμημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα να πληρώνουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο των σχεδιασμών του ΣΕΒ και των κυβερνήσεών τους οι φοιτητές και οι οικογένειές τους.
Η μόνη λύση είναι μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα, μέσα από αναβαθμισμένες σπουδές, θα υπηρετεί ένα αντικειμενικά καθορισμένο επιστημονικό αντικείμενο, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Για αυτό και ενώνουμε την φωνή μας με τους χιλιάδες φοιτητές που είναι στους δρόμους ενάντια στην εφαρμοζόμενη διαχρονικά αντιλαϊκή πολιτική στην Ανώτατη παιδεία απαιτώντας :
· Συγκρότηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) δημόσιας και δωρεάν. Κόντρα στα σχέδια που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ με όσα αυτή συνεπάγεται.
· ΕΑΕ που θα εκπαιδεύει επιστήμονες, ολοκληρωμένα και ολόπλευρα στην υπηρεσία των ολοένα και διευρυνόμενων αναγκών της κοινωνίας.
· Δημόσια και δωρεάν για όλους τους φοιτητές με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών του κάθε ιδρύματος.
· Τη χρηματοδότηση για την στέγαση και σίτιση των φοιτητών, δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για παιδιά λαϊκών οικογενειών.
· Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών που δεν θα αποκόπτουν την θεωρία από την πράξη. Η πρακτική εφαρμογή της επιστήμης στην παραγωγή να γίνεται οργανωμένα παράλληλα με την εκπαιδευτική διαδικασία, έχοντας χαρακτήρα επιμορφωτικό και όχι λάντζας για τα αφεντικά όπως τα σημερινά προγράμματα πρακτικής άσκησης.
· Πανεπιστημιακή έρευνα για το συμφέρον και τις ανάγκες του λαού και όχι για το κέρδος των επιχειρήσεων.
· Η απόκτηση του πτυχίου να σημαίνει την κατάκτηση όλης της απαραίτητης γνώσης για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και αποτελεί την μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.
Η πρόταση αυτή δεν είναι κάτι ιδεατό. Πατάει στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των ίδιων των μέσων παραγωγής, της ίδιας της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης. Ταυτόχρονα είναι και η μοναδική που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους καθημερινούς μας αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών!
Κανένας αγώνας καμιά διεκδίκηση Δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν δεν χτυπά την αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα.
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας
Ηγουμενίτσα 11/11/2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου