Οι χρυσές λίρες της Παραμυθιάς στην κατοχή του '40, μέσα από τα αρχεία των Γερμανών - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Οι χρυσές λίρες της Παραμυθιάς στην κατοχή του '40, μέσα από τα αρχεία των Γερμανών

Οι χρυσές λίρες της Παραμυθιάς στην κατοχή του '40, μέσα από τα αρχεία των Γερμανών
Απο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού

Άγνωστα στοιχεία για τον πόλεμο του 40, παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε εκδήλωση με τίτλο «Πρώτη παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού».
Στην εκδήλωση που ήταν χωρισμένη σε 2 ενότητες (Εγκλήματα κατά του έμψυχου δυναμικού και Καταστροφές και λάφυρα), έγινε παρουσίαση των γερμανικών αρχείων της Κατοχής από τα οποία δεν έλειψαν και οι αναφορές των κατακτητών στην Παραμυθιά, με σημειώσεις και στοιχεία που αφορούσαν την βοήθεια των Βρετανών με την ρίψη χρυσού καθώς και με τις ενέργειες των Γερμανών αφενός για την σύλληψη αφετέρου για την δέσμευση και κλοπή του χρυσού της Παραμυθιάς.
Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο με ημερομηνία Αυγούστου 1943, το οποίο αναφέρεται στη ρίψη ποσότητας χρυσού από τους Βρετανούς στην Παραμυθιά και στα Γιάννενα.
Στο έγγραφο οι Γερμανοί περιγράφουν τους κατοίκους της Παραμυθιάς ως επιχειρηματίες και εργαζόμενους στις εμπορικές επιχειρήσεις της Παραμυθιάς, οι οποίοι σύμφωνα με την προπαγάνδα και την προσπάθεια του συντάκτη για παραπλάνηση του κέντρου επιχειρήσεων, είναι, κατά κύριο λόγο αξιωματικοί ή πολιτικοί υπάλληλοι και χαρακτηρίζονται ύποπτοι.
Το έγγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά πως σε όλα τα μαγαζιά της Παραμυθιάς, υπάρχει αγγλικός χρυσός.
Επίσης περιγράφονται οι δράσεις των κατακτητών για την σύλληψη των κατοίκων της πόλης που συσχετίζονται με τον χρυσό των Άγγλων, όπως κάποιος πωλητής καταστήματος στον οποίο βρέθηκε αγγλικός χρυσός και ένα σημαντικό ποσό δραχμών και ο οποίος οδηγήθηκε στις φυλακές.
Αναφορά γίνεται και στα τρόφιμα καθώς και την διακίνησή τους, αναφέροντας πως ποσότητα τροφίμων μεταφέρεται από τον Δημοσθένη Ρήγο, σε ένα δωμάτιο στην Παραμυθιά το οποίο εντοπίζεται από τους κατακτητές.
Στα αρχεία για την Παραμυθιά το όνομα Πιτούλης, εμφανίζεται όλο και περισσότερο στις ανακρίσεις. Πρόκειται για μια οικογένεια η οποία χρηματοδοτεί και οργανώνει στρατιωτικές ομάδες στη βορειοδυτική Ελλάδα (κυρίως Θωμάς και Δήμος Πιτούλης). Αναφορά γίνεται επίσης στην συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού ο οποίος χρησιμοποιείται για τη διανομή τροφίμων, ρουχισμού και χρημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιας.
Τα σχετικά αρχεία η διεύθυνση ιστορίας του γενικού επιτελείου στρατού τα προμηθεύτηκε από την υπηρεσία εθνικών αρχείων των ΗΠΑ.
Η Διεύθυνση αξιοποιεί υπηρετούντες στρατιώτες υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου με άριστη γνώση γερμανικών για την κατά το δυνατόν βέλτιστη μετάφραση των τεκμηρίων και επεξεργασία των πληροφοριών που περιέχονται στα υπόψη αρχεία υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου